duslexia

Τις τελευταίες δεκαετίες όλο και περισσότερος λόγος γίνεται για τη Δυσλεξία, τόσο σε επίπεδο επιστημονικής έρευνας, όσο και σε επίπεδο καθημερινότητας στις τοπικές κοινωνίες. Η Δυσλεξία είναι, επί της ουσίας, μια Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία, η οποία εμφανίζεται, σύμφωνα με υπολογισμούς, στο 10% του παγκόσμιου ανθρώπινου πληθυσμού.

Τα κύρια πεδία επίδρασης της Δυσλεξίας είναι η ανάγνωση και η γραφή. Αυτός είναι και ο λόγος, που η Δυσλεξία γίνεται αντιληπτή στα παιδιά -ως επί τω πλείστον- τα πρώτα χρόνια της σχολικής τους ζωής. Τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της αφορούν στη φωνολογική ενημερότητα του παιδιού, τη λεκτική μνήμη και την ταχύτητα λεκτικής επεξεργασίας. Σαφώς, είναι δυνατόν τα χαρακτηριστικά αυτά να συνυπάρχουν με κάποια ακόμα, που σχετίζονται με άλλες γλωσσικές εκφάνσεις, καθώς και με αδυναμίες κινητικού συντονισμού, συγκέντρωσης, νοητικού υπολογισμού αριθμητικών πράξεων και οργάνωσης.

Ωστόσο, η Δυσλεξία δεν αντικατοπτρίζει κάποια αδυναμία της νοημοσύνης του παιδιού. Απλά, οι δυσλεκτικοί μαθητές εμφανίζουν ικανότητες σε πεδία, που έχουν σχέση με τον δημιουργικό και οπτικό τρόπο σκέψης. Αυτό σημαίνει πως ο εγκέφαλός τους επεξεργάζεται τις πληροφορίες που δέχεται όχι με χειρότερο, αλλά με διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι. Σχετίζεται, δηλαδή, με ένα διαφορετικό τμήμα του εγκεφάλου, το οποίο υπερτερει ως προς τη λαιτουργικότητά του.

Γίνεται, λοιπόν, εύλογα αντιληπτό ότι η Δυσλεξία δεν είναι ασθένεια και κατά συνέπεια δεν υπάρχει θεραπεία. Αυτό που μπορεί και πρέπει να υπάρχει είναι η έγκαιρη αναγνώριση της από ειδικούς επαγγελματίες, που σε συνεργασία με τους παιδαγωγούς θα βοηθήσουν να ενισχυθεί -με τις κατάλληλες εξατομικευμένες παρεμβάσεις- ο δυσλεκτικός μαθητής στη σχολική του σταδιοδρομία. Κι αυτό γιατί οι παρούσες μέθοδοι διδασκαλίας, που κυριαρχούν, στα σχολεία περισσότερο δυσκολεύουν παρά εξυπηρετούν τις ανάγκες του κάθε παιδιού, που είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται να μάθει μέσω πολυαισθητηριακών και ευφάνταστων μεθόδων διδασκαλίας.

Η Δυσλεξία, λοιπόν, “συνοδεύει” τα άτομα σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, χωρίς όμως αυτό να υποδηλώνει πως η επαγγελματική και προσωπική πορεία τους θα μειονεκτούν. Αξίζει να κρατάμε στη σκέψη μας ορισμένες από τις πολύ διάσημες ανά τον κόσμο προσωπικότητες, που έχοντας Δυσλεξία αναδείχθηκαν στον τομέα τους, έστω και εάν οι δάσκαλοι ή οι γονείς τους δεν είχαν δείξει πίστη στις δυνατότητες του μυαλού τους.

Θωμάς Έντισον (Επιστήμονας)

“Η δασκάλα μου λέει ότι είμαι κουφιοκέφαλος… ο πατέρας μου πίστευε ότι είμαι χαζός και εγώ το είχα πάρει σχεδόν απόφαση ότι είμαι τούβλο!”

disl2

Άλμπερτ Αϊνστάιν (Επιστήμονας)

“(ο πατέρας του δήλωσε:) Οι δάσκαλοί του ανέφεραν πως (ο Άλμπερτ) ήταν νοητικά υστερημένος, αντικοινωνικός και χαμένος στα ανόητα όνειρά του.”

Ακγάθα Κρίστι (Συγγραφέας)

“Πάντα με θεωρούσαν στην οικογένεια ως το “αργό” παιδί. Ήταν αλήθεια και το είχα αποδεχτεί. Η γραφή και η ανάγνωση ήταν πάντα για μένα τρομερά δύσκολα. Ήμουν εντυπωσιακά κακή στην ορθογραφία κα παρέμεινα σε όλη μου τη ζωή.”

Τομ Κρουζ (Ηθοποιός)

“Μου συμπεριφέρθηκαν πολύ άσχημα στο σχολείο λόγω της Δυσλεξίας…Έπρεπε να εκπαιδεύσω τον εαυτό μου να εστιάζει την προσοχή μου. Έγινα πολύ οπτικός και έμαθα πώς να δημιουργώ νοητικές εικόνες ώστε να μπορώ να καταλαβαίνω τί διαβάζω.”

     Η λίστα των διάσημων ανθρώπων με Δυσλεξία είναι μεγάλη και περιλαμβάνει ονόματα όπως:

Λεονάρντο Νταβίντσι (ζωγράφος), Μπετόβεν (μουσικός), Μότσαρντ (μουσικός), Πάμπλο Πικάσο (ζωγράφος), Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ (επιστήμονας), Γουόλτ Ντίσνεϋ (σκηνοθέτης, παραγωγός κα.), Τζον Κένεντι (πολιτικός), Τζον Λένον (μουσικός), Βενιαμίν Φρανκλίνος (επιστήμονας), Χανς Κρίστιαν Άντερσον (συγγραφέας), Καρλ Λιούις (αθλητής), Στίβεν Σπίλμπεργκ (σκηνοθέτης-παραγωγός), Άντονι Χόπκινς (ηθοποιός), Τόμι Χίλφιγκερ (σχεδιαστής), Μοχάμεντ Άλι (αθλητής), Χάρισον Φορντ (ηθοποιός), Σάλμα Χάγιεκ (ηθοποιός),  Μάτζικ Τζόνσον (αθλητής), Ρόμπι Γουίλιαμς (τραγουδιστής), Ρόμπιν Γουίλιαμς (ηθοποιός), Τζορτζ Μπους (πολιτικός), Λιβ Τάιλερ (ηθοποιός) και άλλοι.

natasa-karalekaΓράφει η

Αναστασία Στραβοράβδη – Καραλέκα

Κοινωνική Λειτουργός –

Σύμβουλος Προσωπικής & Οικογενειακής Ζωής