%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%ce%b1%cf%81%ce%b3%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b9%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%b5

Το Κάστρο των Ιωαννίνων ξαναζεί την ιστορία του μέσα από το νέο Μουσείο που άνοιξε τις πύλες του. Πρόκειται για  το Μουσείο Αργυροτεχνίας, που δημιούργησε το Πολιτιστικό ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς, στον δυτικό προμαχώνα της νοτιοανατολικής ακρόπολης και εγκαινιάστηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

mpwzzqk1 240916163915_5257

Το Μουσείο διαμορφώθηκε πλήρως για  να εγκατασταθεί  μόνιμη έκθεση της τέχνης  ταυτισμένη με τα Γιάννινα, βρίσκεται στο κάστρο των Ιωαννίνων, στο δυτικό προμαχώνα της νοτιανατολικής ακρόπολης (Ιτς Καλέ).

Σκοπός και στόχος της μόνιμης  έκθεσης του μουσείου είναι η παρουσία της τεχνολογίας της αργυροτεχνίας στο διαχρονικό της πέρασμα , η διάσωση της γνώσης για την ηπειρώτικη αργυροτεχνία καθώς και  η διάχυση της πληροφορίας γύρω από την τεχνολογία της στους επισκέπτες,  καθώς και η περιγραφή των τεχνικών και του εργαλειακού εξοπλισμού.

mpwzzqk1
Ταυτόχρονα αναδεικνύεται το κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο με την έμφαση που δίνεται στα Ιωάννινα και την Ήπειρο ,στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια, καθώς και η ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής, που συνδέεται στενά με την αργυροτεχνία .

Είναι ένα θεματικό  μουσείο ,αφού πραγματεύεται την τεχνολογία της αργυροχοΐας κατά την προβιομηχανική περίοδο, αλλά ταυτόχρονα  και μουσείο περιφερειακό, αφού εστιάζει κυρίως στην ιστορία της αργυροχοΐας στην περιοχή της Ηπείρου. Χρονικά, η έκθεση αναφέρεται κατά βάση στη μεταβυζαντινή περίοδο, από τον 15ο αιώνα και έπειτα, χωρίς ωστόσο να λείπουν και αναφορές στο απώτερο παρελθόν, καθώς η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ασημικών ανάγεται συχνά σε πολύ παλαιότερες περιόδους.

csv_5644-1-1

Αναφορές υπάρχουν και στη σύγχρονη αργυροτεχνία με δείγματα από τη δουλειά αργυροχόων που δραστηριοποιούνται σήμερα στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζοντας μια παράδοση αιώνων.

Στο χώρο του μουσείου είναι εγκατεστημένα διαδραστικά ψηφιακά παιχνίδια, ενώ παράλληλα εκπονούνται εκπαιδευτικά προγράμματα.

io12

Στην  αίθουσα πολλαπλών χρήσεων φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, οργανώνονται εκδηλώσεις, και αναπτύσσονται δράσεις πολιτισμού.

240916163913_3304