2480836

Την Τετάρτη στην Ειδομένη οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες ξεπέρασαν τους 11.000

Εγκλωβισμένοι πίσω από τον φράκτη που έχει υψώσει η κυβέρνηση των Σκοπίων, κρατώντας τα σύνορα κλειστά . Σήμερα, μόλις 230 κατόρθωσαν να περάσουν συνεχίζοντας το ταξίδι προς τον …επόμενο φράκτη μιας άλλης αφιλόξενης χώρας..

Οι εθελοντές και τα μέλη των ΜΚΟ που βρίσκονται σε αυτή τη μικρή πόλη της Βόρειας Ελλάδας παραδέχονται ότι αργά, αλλά σταδιακά δημιουργείται μια δεύτερη «ζούγκλα» του Καλέ, αφού όπως  πως δεν είναι μακριά η μέρα που θα δούμε τις πρώτες παράγκες να στήνονται στην περιοχή.

Οι ανάγκες  σε τρόφιμα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στέγη είναι τεράστιες, με την πολιτεία ουσιαστικά απούσα. Αν δεν υπήρχαν οι εθελοντές και τα μέλη των ΜΚΟ οι ήδη απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν αυτές τις ημέρες οι πρόσφυγες, θα ήταν ακόμα χειρότερες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αύξησαν τον αριθμό των κλινών στο στεγασμένο καμπ που έχουν στήσει στην Ειδομένη, στις 2.500, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να εξασφαλιστούν και άλλες σκηνές για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων που περνούν τις νύχτες σκεπασμένοι με σκισμένες, βρώμικες κουβέρτες και χαρτόκουτα, σε υπαίθρια πάρκινγκ κλειστών βενζινάδικων ή στα χωράφια, δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές. Ανάμεσα τους βρέφη και μικρά παιδιά. Εκτός από το κρύο και την υγρασία τις τελευταίες ημέρες οι πρόσφυγες είναι αντιμέτωποι  και με τη  βροχή, που πέφτει κατά διαστήματα, μετατρέποντας τον πρόχειρο καταυλισμό σε βάλτο.

Σήμερα μοιράστηκαν περισσότερες από 30.000 μερίδες φαγητό, ενώ τοποθετήθηκαν νέες χημικές τουαλέτες, ώστε να προληφθεί το ενδεχόμενο πρόκλησης σοβαρών επιδημιών εξαιτίας της δυσοσμίας και των τόνων σκουπιδιών.

«Πλαφόν» στη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά, επέβαλλε το ΥΕΝ.

Το πολύ 400 με 500 πρόσφυγες θα μεταφέρονται τις επόμενες ημέρες από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα στο λιμάνι του Πειραία, σύμφωνα με την προφορική εντολή που δόθηκε από την ηγεσία του ΥΕΝ στις ακτοπλοϊκές εταιρείες, προκειμένου να αποσυμφορηθεί  η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αλλά και έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δημάρχους μεγάλων δήμων στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα για τη δημιουργία χώρων προσωρινής φιλοξενίας.

Στο λιμάνι του Πειραιά το πρωί ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στους σταθμούς μετεπιβίβασης στις πύλες Ε1, Ε2 και Ε7 έφθασε τους 2.200. Τόσο εκεί όσο και στην πλατεία Βικτωρίας, όπου πλέον νύχτα-μέρα  παραμένουν εκατοντάδες πρόσφυγες αναζητώντας το μεταφορικό μέσο ή τον ….διακινητή, ο οποίος θα τους μεταφέρει στην Ειδομένη η παρουσία της επίσημης πολιτείας είναι ανύπαρκτη. Τα πάντα όσον αφορά στη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη απόκειται στην εθελοντική πρωτοβουλία και τη συγκινητική αλληλεγγύη του απλού κόσμου.

Όμως οι ανάγκες, σε τρόφιμα, φάρμακα και κυρίως γιατρούς (ειδικά για παιδιάτρους) είναι τεράστιες!

Μάλιστα, οι ειδικοί εκπέμπουν SOS όσον αφορά τις τραγικές συνθήκες υγιεινής τόσο μέσα όσο και γύρω από τους σταθμούς μετεπιβίβασης, με τον κίνδυνο πρόκλησης μεταδοτικών ασθενειών να ελλοχεύει.

«Απών» παραμένει το Κράτος

Το κράτος υπάρχει  μόνο στα επίσημα οργανωμένα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στα νησιά, το Σχιστό , το Ελληνικό και τα Διαβατά.

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος όμως είναι ο χρόνος. ‘Ηδη κυλούν οι πρώτες ημέρες του Μαρτίου, ο καιρός σταδιακά θα βελτιώνει και οι ροές από τα παράλια της Μικράς Ασίας, που ήδη έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των 130.000 προσφύγων το πρώτο δίμηνο του 2016, έναντι λιγότερων από 7.000 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα…

Και όπως παραδέχθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, στη σύσκεψη που είχε με δημάρχους από όλη την Ελλάδα σήμερα στη ΚΕΔΕ,  η Ειδομένη έκλεισε και δεν πρόκειται να ανοίξει….  .topontiki.gr