pegasus_LARGE_t_242261_54206227

Σε ενα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κειμήλια της Ηλείας με ιστορία που κρατά αιώνες είναι η ανακηρυγμένη σε Μνημείο Φυσικής Ομορφιάς από την UNESCO Μονή Ασκητή κοντά στο Γούμερο Ηλίας μας ξεναγούν η  Ηλέκτρα Φατούρου ο  Στέλιος Κρητικάκης και ο Ηρακλής Μήλας από το thetravelbook.gr.  Στη μονή μέχρι το 1960 υπήρχε εικόνα μεγάλης αξίας του ζωγράφου Ευαγγελιστή Λουκά, έκτοτε αγνοείται η τύχη της.

Πριν αρκετά χρόνια η Μονή φιλοξενούσε περισσότερους από 50 μοναχούς ενώ τον τελευταίο μισό αιώνα έχει εγκαταλειφθεί και δεν υπάρχει μοναστική ζωή

Θρύλοι και πραγματικότητες μοιράζονται την ιστορία της βυζαντινής, ανακηρυγμένης σε Μνημείο Φυσικής Ομορφιάς από την UNESCO Μονής Ασκητή.

Μνημείο Φυσικής Ομορφιάς η Μονή Ασκητή
%IMAGEALT%

Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, στο φαράγγι του Γούμερου ζούσε ένας ερημίτης. Κάποιοι κυνηγοί βγήκαν για καρτέρι, τον πέρασαν για θήραμα και τον τραυμάτισαν θανάσιμα. Το άψυχο σώμα του βρέθηκε στη σκιά του εν λόγω βράχου και από το αίμα του ξεπήδησε πηγή απ’ την οποία ακόμα αναβλύζει νερό…

Το ιερό της Τιμίας Ζώνης καθρεπτίζεται στα νερά που αναβλύζουν από τη γη στη μονή Ασκητή
%IMAGEALT%

Ετσι χτίστηκε η μονή. Εκεί που σμίγουν δυο βουνά, στο φυσικό κοίλωμα δυο σπηλαίων, και για χρόνια πολλά αποτελούσε μοναστικό κέντρο. 3 χλμ. απ’ το χωριό, μες στην «ιερά οδό» απ’ την Ηλιδα προς Ολυμπία τη βρίσκεις.

Το ασπρισμένο ιερό της Τιμίας Ζώνης (φωτό) καταλαμβάνει τον χώρο της πρώτης σπηλιάς, ενώ στη δεύτερη συναντάς τα ερείπια της βυζαντινής μονής σε ένα κοίλωμα 300 τ.μ., ύψους 50 μ. να ατενίζει τον ουρανό. Το κρησφύγετο του άγνωστου ασκητή (πιθανολογείται πως λειτούργησε και ως αρχαίο μαντείο) αναδεικνύεται και γεμίζει προσκυνητές κάθε 31 Αυγούστου.