Καταγραφή

Άλλο ένα έντονο με κόντρες, αιχμές και αντεγκλήσεις ήταν αυτό  το Περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου της Δευτέρας.

Περιφερειακή αρχή και  μείζονα  αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε μια  σκληρή κόντρα σχετικά με την  αποκατάσταση των παλαιών (ΧΑΔΑ) χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, καθώς  και για την φιλοξενία προσφύγων στην Πελοπόννησο.

Ο  επικεφαλής της αντιπολίτευσης Νίκος Πατσαρίνος ,αναφορικά με το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ τόνισε ότι  έχει απενταχθεί και θα ολοκληρωθεί με χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν άλλα έργα στην Περιφέρεια.

Έγγραφο της γενικής γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων δημοσιοποίησε  η επικεφαλής της παράταξης «Πελοπόννησος Οικολογική» Δήμητρα Λυμπεροπούλου, στο οποίο αναφέρθηκε και ο Νίκος Πατσαρίνος, όπου επισημαίνεται ότι τα έργα της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ που δεν ολοκληρώθηκαν 31/12/2015 θα επιβαρύνουν το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο έγγραφο γίνεται μνεία και για πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου ύψους 4 εκατ. ευρώ για το α΄ εξάμηνο του 2015, ενώ αναμένεται χρηματική ποινή και για το β΄ εξάμηνο του 2015.

Με τη σειρά τους ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης,  και η αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Ντίνα Νικολάκου τόνισαν ότι το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ υλοποιείται κανονικά, ενώ δεν έλειψαν  οι αντεγκλήσεις οι  απρεπείς χαρακτηρισμοί καθώς και οι .διακοπές,

Ο Περιφερειάρχης είπε ότι η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ υλοποιείται εξ ολοκλήρου από την περιφέρεια, η οποία ετοίμασε 82 μελέτες σε χρόνο ρεκόρ, δημοπράτησε και παρακολουθεί την υλοποίηση του έργου, ενώ σημείωσε ότι το σύνολο των μελετών αυτών έχουν επικυρωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει  ότι, «οι δήμοι τα τελευταία 4 χρόνια διπλασίασαν τους ΧΑΔΑ που χρησιμοποιούσαν» και αναφορικά με την επιβολή των προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε ότι, «δώσαμε βεβαίωση ότι το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ εξελίσσεται κανονικά, ώστε να σταματήσουν τα πρόστιμα».

Ως «μεγάλο ψέμα» χαρακτήρισε  τον ισχυρισμό ότι το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ θα επιβαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τόνισε ότι, «το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τα 2 δισ. που ″πανηγυρίζει″ η κυβέρνηση ότι εξασφάλισε μετά τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Πέτρος Τατούλης  για μια ακόμη φορά ,κατηγόρησε την αντιπολίτευση του περιφερειακού συμβουλίου ότι δεν στηρίζει την περιφερειακή αρχή στην επιβολή προστίμων στους δήμους, για την αυθαίρετη μετατροπή χώρων σε ΧΑΔΑ, αντίθετα είπε, ότι ενθαρρύνουν τους δημάρχους να μην πληρώνουν τα πρόστιμα και «συγκαλύπτουν την παρανομία».

Σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση περιφερειάρχης ζήτησε από  τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον υπουργό Περιβάλλοντος λέγοντας ότι, «είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για τη χώρα με την ανεπάρκεια και την έλλειψη γνώσεων που τον διακρίνει για τα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση «να μην παίζει με τη φωτιά και να προχωρήσει γρήγορα τις διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης».

Επίσης σε υψηλούς τόνους  κινήθηκε και η συζήτηση για το ζήτημα της φιλοξενίας προσφύγων στην Πελοπόννησο, όπου ο περιφερειάρχης είπε ότι αύριο Τετάρτη, θα παρουσιάσει το σχέδιο της περιφέρειας σε συνέντευξη Τύπου, το οποίο θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Ο Νίκος Πατσαρίνος επικεφαλής της Πελοπόννησος Πρώτα, σημείωσε ότι το θέμα αυτό   πρέπει να συζητηθεί και να σχεδιαστεί με την συμβολή όλων κι όχι μόνο από τον περιφερειάρχη, από την πλευρά του  ο Νίκος Γόντικας από την Λαϊκή Συσπείρωση, υπογράμμισε ότι αν δεν είναι στα θέματα προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση, θα κινήσει διαδικασία συλλογής υπογραφών από τους συμβούλους για να συζητηθεί.