Τι γίνεται με όσους δεν ξοφλήσουν το φόρο.

Λίγες μέρες απομένουν για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΜΦΙΑ που πρέπει να καταβληθεί στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Φέτος περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου σε σχέση με πέρυσι λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών.

Έτσι για πάνω από 200.000 , ο λογαριασμός του ΕΜΦΙΑ θα είναι ιδιαίτερα βαρύς, καθώς αναγράφει πρόσθετο φόρο που υπερβαίνει ακόμη και τα 200 ευρώ.

Καταληκτική ημερομηνία που θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων να εξοφλήσουν την πρώτη δόση του ΕΜΦΙΑ για το 2018, είναι η Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου.

Η εξόφληση του ΕΜΦΙΑ θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις με πρώτη αυτή της 28ης Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως το τέλος του Ιανουαρίου 2019.

Αναλυτικά:

-Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2018

-Η δεύτερη δόση έως τις 31 Οκτωβρίου 2018

-Η 3η δόση έως τις 30 Νοεμβρίου 2018

-Η 4η δόση έως τις 28 Δεκεμβρίου 2018

-Η 5η δόση έως τις 31 Ιανουαρίου 2019

Εάν λήξει η προθεσμία, ο φορολογούμενος θα πρέπει η να πληρώσει τη δόση με προσαύξηση, η να εντάξει όλο το ποσό του ΕΜΦΙΑ σε ρύθμιση.

Εάν δεν πληρωθεί η πρώτη δόση τότε αυτή θα καταστεί ληξιπρόθεσμη και θα έχει επιβάρυνση με τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής.

Να σημειωθεί πως όσοι δεν έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και δεν πληρώνουν τις οφειλές τους στην εφορία κινδυνεύουν με κατασχέσεις.

Τέλος εάν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει σε πέντε δόσεις τον ΕΜΦΙΑ έχει την δυνατότητα να δηλώσει αδυναμία πληρωμής του φόρου. Τότε ο φορολογούμενος θα μπει στην πάγια ρύθμιση για πληρωμή σε 12 δόσεις  του συνολικού ποσού ΕΜΦΙΑ 2018.

Υπάρχει ακόμη για τον φορολογούμενο και η λύση της πληρωμής μέσω πιστωτικής κάρτας σε περισσότερες δόσεις, περίπου (12).