Στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, η Ελληνική κουζίνα έχει έντονες επιρροές από τη «γειτονιά» της, ενώ οι μείξεις αυτές σε συνδυασμό με την εγχώρια παράδοση 4.000 περίπου ετών, δίνει ένα αποτέλεσμα μοναδικό και χαρίζει στον επισκέπτη αξέχαστες γαστρονομικές εκπλήξεις.

Μπορεί ευρύτερα γνωστά να είναι κυρίως ο μουσακάς, το σουβλάκι και η χωριάτικη σαλάτα ωστόσο η ελληνική κουζίνα  αποτελείται από μία τεράστια  ποικιλία πιάτων και πρώτων υλών που μπορούν να ικανοποιήσουν πλήρως τις γαστρονομικές αναζητήσεις τόσο των κρεατοφάγων όσο και των χορτοφάγων.

Στηριγμένη στις μοναδικές πρώτες ύλες της ελληνικής γης, είτε πρόκειται για φρέσκα φρούτα και λαχανικά, είτε για γαλακτοκομικά προϊόντα, είτε για βότανα και μπαχαρικά, η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα δικαίως θεωρείται μία από τις καλύτερες του κόσμου!

Κάθε περιοχή στην Ελλάδα έχει τις δικές της παραδοσιακές συνταγές! Όλες βασισμένες στα αγνά Ελληνικά προϊόντα και την απλότητα που αναδεικνύει το μεγαλείο της.Οι συνταγές κάθε περιοχής, ορεινής ή  νησιωτικής , ανατολικής ή δυτικής Ελλάδας αποτυπώνουν τον τρόπο ζωής και την τοπική οικονομική και κοινωνική ταυτότητα  κάθε περιοχής.

Πιάτα με ψάρι και ανατολικές επιρροές στα νησιά του αιγαίου, πιάτα με κρέας και σούπες στη βόρεια και ορεινή Ελλάδα. Αξίζει ωστόσο μια ξεχωριστή μνεία το ελληνικό ελαιόλαδο. Συνοδεύει σχεδόν όλα τα πιάτα, είναι αρίστης ποιότητας και έχει αποδειχτεί πολύτιμο για την υγεία. Αλλά και τα λαχανικά, που κατά τεκμήριο καλλιεργούνται με φυσικό τρόπο εφόσον οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες το επιτρέπουν, έχουν τη δική τους συμβολή στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Γεύσεις όπως της ντομάτας, του καρότου, του μαϊντανού, του σκόρδου, σε συνδυασμό ή ξεχωριστά, πλουτίζουν με τον τρόπο τους την γαστριμαργική πανδαισία.

Σταφύλια, βερίκοκα, ροδάκινα, κεράσια, πεπόνι,  καρπούζι αλλά και πολλά άλλα φρούτα έχουν τη δική τους μοναδική συμβολή στο πανηγύρι των γευστικών αισθήσεων, ενώ μυρωδικά και βότανα όπως το θυμάρι, η ρίγανη, το δενδρολίβανο, ο δυόσμος εκτός από τις γευστικές πανδαισίες που προσφέρουν, έχουν πολλά από αυτά και σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες

Δεν πρέπει να παραλείψει κανείς να δοκιμάσει τα ελληνικά τυριά, με προεξάρχουσα τη φέτα. Η μοναδική πανίδα στους χλοερούς βοσκότοπους,  δίνει  στο κρέας των ζώων ελευθέρας βοσκής, όπως πρόβατα και κατσίκες μοναδική γεύση, που δεν συναντιέται πουθενά αλλού.

Τέλος, από τα πεντακάθαρα νερά του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους αλιεύονται κάποια από τα νοστιμότερα ψάρια και θαλασσινά, που όπως είναι άλλωστε γνωστό, ως «μεσογειακά» είναι πολύ καλύτερα από εκείνα των ωκεανών. Ένα γεύμα με φρέσκο ψάρι, ψημένο στα κάρβουνα ή μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους, θεωρείται μια πραγματική γαστριμαργική απόλαυση. visitgreece.gr

Related Posts