70  χρόνια κλείνουν φέτος από το 1949, τότε που οι Κρητικοί  οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Κόρινθο γεννημένοι όμως   στη Κρήτη,  ίδρυσαν την  Ένωση Κρητών Κορινθίας «Ο Ψηλορείτης» .

Στο νέο τόπο που έστησαν οικογένειες και δουλειές, η  πατρίδα ήταν πάντα ζωντανή, στη καρδιά και την καθημερινότητά τους , με τις θύμησες να είναι πάντα ζωντανές με μια απίστευτη δύναμη. Αυτά τα σπουδαία και μεγάλα , ήθελαν μέσα από την Ένωση,  να κρατήσουν ζωντανά στο νέο τόπο διαμονής τους , την παράδοση και  την  πολιτιστική τους κληρονομιά.

Ήθελαν  να  διατηρήσουν , να αναπτύξουν ,να  συσφίξουν  τις σχέσεις  των Κρητών του νομού, κάνοντας όμως κοινωνούς όλους τους φίλους του πανέμορφου και ιστορικού νησιού.

Στα πλαίσια  λοιπόν του εορτασμού των 70 χρόνων από την ίδρυση του σωματείου τους , οι  δραστήριοι άνθρωποι της Ένωσης, συνεπής στην ιστορική έρευνα και τη λαογραφική τους προσέγγιση , προσκαλεί  όλο τον κόσμο της Κορινθίας, να γνωρίσουν  μια ιστορική πτυχή, άγνωστη στους περισσότερους από εμάς, αυτής των μουσουλμάνων της Κρήτης κατά την περίοδο 1645 – 1924.

Τίτλος της εκδήλωσης,

«Ταυτότητες των μουσουλμάνων της Κρήτης».  Κεντρικός ομιλητής  θα είναι ο Χανιώτης  ιστορικός ερευνητής, κ. Ευθύμης Λεκάκης.  Τη μουσική επένδυση  φρόντισαν , καταξιωμένοι μουσικοί στο χώρο της παράδοσης  (Ειρήνη Δερέμπεη, Κάρολος Κουκλάκης, Ανδρέας Αρβανίτης, Στρατής Ψαραδέλλης, Μανούσος Κλαπάκης, Άννα Κουκλάκη).

Οι διοργανωτές πιστεύουν πως η  εκδήλωση αυτή  θα φωτίσει αθέατες πλευρές της Κρητικής ιστορίας και  της μουσικής μέσα από εισηγήσεις, χορούς και τραγούδια.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν τα χορευτικά τμήματα τόσο της Ένωσης Κρητών Κορινθίας «Ο Ψηλορείτης» όσο και αυτά της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου.

Το κάλεσμα απευθύνεται προς όλους,στις  9 Νοεμβρίου 2019, το Σάββατο στις 18:30 στο Αμφιθέατρο του 4ου Γενικού Λυκείου Κορίνθου.

Γιατί οι Κρήτες της Κορινθίας πιστεύουν πως ….

«Ό,τι δεν συνέβη ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά».

 Ν. Καζαντζάκης