photo

Υποχωρούν οι λαθροθήρες και «περιορίζεται» η σφαγή των ελεφάντων στην Αφρική και αυτό συμβαίνει γιατί αυξήθηκαν οι περιπολίες, αξιοποιήθηκαν νέες  εγκληματολογικές  τεχνικές  για τον εντοπισμό των ενόχων, αλλά και γιατί πατάχθηκε – η καλύτερα γίνεται προσπάθεια- το παράνομο εμπορίου ελεφαντόδοντου στην Κίνα.

Η  λαθροθηρία ελεφάντων στην Αφρική όπως αναφέρει το in.gr, δείχνει να έχει αρχίσει να μειώνεται από τα πρωτοφανή επίπεδα των προηγούμενων ετών.

«Υπάρχουν στοιχεία καλών ειδήσεων, όμως δεν έχουμε σημειώσει την πρόοδο που απαιτείται για να αναστρέψουμε την τάση» δήλωσε στο Reuters ο Τζον Σκάνλον, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Χλωρίδας και Πανίδας (CITES).

Σύμφωνα με τη CITES, περίπου το 60% των ελεφάντων που βρέθηκαν νεκροί στη φύση το 2015 είχαν σκοτωθεί από λαθροθήρες, μια σημαντική μείωση σε σχέση με το 80% που καταγραφόταν στην κορύφωση της σφαγής την περίοδο 2011-2013, όταν η λαθροθηρία βρισκόταν στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που απαγορεύτηκε το διεθνές εμπόριο ελεφαντόδοντου το 1989.

Σύμφωνα με τον Σκάνλον, το 2011 σκοτώθηκαν από λαθροθήρες περίπου 30.000 ελέφαντες.

«Σε ορισμένες περιοχές της αφρικανικής ηπείρου αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο εξαφάνισης των ελεφάντων σε τοπικό επίπεδο, ιδιαίτερα στην κεντρική και δυτική Αφρική» επισήμανε ο γγ της CITES. Τα χαμηλότερα επίπεδα λαθροθηρίας καταγράφονται στα νότια της Αφρικής, είπε.

Σε ολόκληρη την Αφρική εκτιμάται ότι ζουν σήμερα μόλις μισό εκατομμύριο ελέφαντες, συγκριτικά με 1,2 εκατομμύρια τη δεκαετία του 1970.

Η προστασία του εμβληματικού είδους θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα στη σύνοδο των περίπου 180 χωρών-μελών της CITES που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στο Γιοχάνεσμπουργκ.