diamartyria-larisa-2_0

Καζάνι που βράζει  είναι  οι μικρομεσαίοι αγρότες σε όλη τη χώρα που βρίσκονται τις τελευταίες μέρες πραγματοποιόντας   στους δρόμους κινητοποιήσεις κατά περιοχή  σύμφωνα με τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που συνεδρίασε στις 9 Ιούλη στη Βέροια, με θέμα τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών και το πρόγραμμα δράσης, όπως αναφέρει  και καταγράφει όλες τις κινητοποιήσεις το 902.gr.

[tg_youtube width=»» height=»» video_id=»Qd2JfKYmIUw»]

Στη Λάρισα

Στο πλαίσιο αυτό, μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα σε ΟΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ που διοργάνωσαν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας υλοποιώντας την απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Οι αγρότες συναντήθηκαν με τους προϊστάμενους και των τριών φορέων και τους επισήμαναν τις διεκδικήσεις τους:

– Να μείνει στα χαρτιά ο ασφαλιστικός νόμος-έκτρωμα. Ασφάλιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, κατάργηση του τέλους 6.95% για την Υγεία.

– Άμεσα να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που έχουν γίνει από τα καιρικά φαινόμενα. Να υπάρξει ολική αποζημίωση όλων των πληγέντων αγροτών.

– ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει για όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

– Επιτέλους να δοθούν τα χρωστούμενα σε αγρότες-κτηνοτρόφους. Οι ελληνικές κυβερνήσεις χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα, ενισχύσεις, αποζημιώσεις και την ίδια στιγμή κάνουν κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μεταφέρουν τα χρέη των αγροτών στο δημόσιο ταμείο, πληρώνουν τόκους υπερημερίας.

Όπως τονίζουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι που συμμετείχαν «ό,τι κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας, κανείς και ποτέ δεν μας χάρισε τίποτε. Ακόμη και αυτό το κουτσουρεμένο αφορολόγητο το κατακτήσαμε μετά από 40 ημέρες στα μπλόκα. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος, ώστε να ικανοποιούνται τα αιτήματά μας. Μπορούμε με τους αγώνες και τη συμμετοχή μας να βάλουμε φρένο στην επίθεση που δεχόμαστε και που θα οδηγήσει χιλιάδες από μας στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Μπορούμε με την οργάνωση στους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας να συσπειρώσουμε και άλλους αγρότες και κτηνοτρόφους, να γίνουμε πιο πολλοί, πιο αποτελεσματικοί».

Από τη Λάρισα
Από τη Λάρισα
Στα Ιωάννινα

Στα Ιωάννινα έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ από αντιπροσωπείες διοικήσεων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Άρτας και Πρέβεζας, του Αμπελουργικού, του Αγροτικού Συλλόγου Ζίτσας με τη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για αγωνιστικές παρεμβάσεις σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ το τελευταίο δεκαήμερο του Ιούλη απέναντι στα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες.

Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων συναντήθηκαν με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ όπου και παρέδωσαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Αιχμή αποτέλεσε το ζήτημα των σοβαρών ζημιών που έχουν σημειωθεί σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και τα σοβαρά εμπόδια που βάζει η κυβέρνηση για την εκτίμηση και την αποκατάστασή τους. Αναφέρθηκαν μια σειρά περιοχές στην Ήπειρο όπως Φανάρι, Θεσπρωτικό, Καναλάκι, Ζίτσα, Πετσάλι Κόνιτσα, κ.ά. όπου η παραγωγή έχει χτυπηθεί από ασθένειες και καιρικά φαινόμενα. Επισημάνθηκε το γεγονός ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι όχι μόνο συντηρούν τον ΕΛΓΑ, τα λειτουργικά του έξοδα ακόμη και τους μισθούς των εργαζομένων, αλλά «χαρατσώνονται» επιπλέον για να ξεκινήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων.

Καταγγέλθηκε ότι και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -όπως και οι προηγούμενες- όχι μόνο δεν βάζει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ, αλλά κόβει και από τα οδοιπορικά στους εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Η κυβέρνηση επισημάνθηκε ότι με την πολιτική της αρπάζει τα χρήματα των αγροτών, στερεί την έγκαιρη και ολοκληρωμένη εκτίμηση των ζημιών, καθυστερεί την καταγραφή τους με σοβαρό κίνδυνο να χαθούν τα αποδεικτικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ζημιά και τελικά να μην καταβληθούν αποζημιώσεις.

Αναφέρθηκαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αποδεικνύουν τη συνειδητή υποβάθμιση και απαξίωση του ΕΛΓΑ, τα σοβαρά εμπόδια που μπαίνουν όσο αφορά την ουσιαστική κάλυψη και αποζημίωση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου αφού ασθένειες όπως π.χ. ο καταρροϊκός πυρετός που έπληξε τους κτηνοτρόφους την περσινή χρονιά ή η οζώδη δερματίτιδα δεν καλύπτονται, οι πλημμύρες από βροχοπτώσεις επίσης, άλλες ζημιές καλύπτονται μόνο για συγκεκριμένη χρονική περίοδο κ.ά.

Απαιτήθηκε μεταξύ άλλων, η άμεση διαδικασία έναρξης των ζημιών, αποζημιώσεις στο 100% της παραγωγής, δίκαιες και έγκαιρες, όχι κουτσουρεμένες και χωρίς καθυστερήσεις. ΕΛΓΑ κρατικό φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και τις νόσους για ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή αλλά και στο κεφάλαιο.

 

Από τη Λάρισα
Από τη Λάρισα
Στη Βέροια

Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ στη Βέροια προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης, ο Σύλλογος Αγροτών Βέροιας, ο Αγροτικός Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας» της Νάουσας και το Μπλόκο Γυψοχωρίου Πέλλας.

Στο ψήφισμα που παρέδωσαν αναφέρονται τα εξής:

«Διαμαρτυρόμαστε για τις μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ των ζημιών που προκλήθηκαν στην αναμενόμενη παραγωγή των φρούτων της περιοχής μας (ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα) από παγετό, χαλάζι και βροχοπτώσεις με συνέπεια τη σημαντική καθυστέρηση και των αποζημιώσεων στους αγρότες. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες για τη μη έγκαιρη επίλυση του προβλήματος με τα έξοδα μετακίνησης των γεωπόνων – εκτιμητών του ΕΛΓΑ, παρά την είσπραξη τεράστιων ασφαλιστικών εισφορών ανά στρέμμα και εκτιμητικών ανά δένδρο από τους δενδροκαλλιεργητές.

Διαμαρτυρόμαστε παράλληλα για τα νέα εξοντωτικά μέτρα στη φορολογία, στο Ασφαλιστικό, για τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα μας, τις τεράστιες ζημιές της συνεχιζόμενης πολιτικής με το ρώσικο εμπάργκο, το σύνολο της αντιαγροτικής πολιτικής, που με τα μέτρα της έχουν στόχο να μας πετάξουν έξω από την παραγωγή και να παραδώσουμε τα χωράφια μας στους νέους τσιφλικάδες.

Η αντίσταση και των φρουτοπαραγωγών της περιοχής μας, όπως και συνολικά των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας μας, στις αντιαγροτικές πολιτικές που μας έχουν καταδικάσει στο ξεκλήρισμα, είναι μονόδρομος».

Από την παρέμβαση στη ΒέροιαΑπό την παρέμβαση στη Βέροια
Στα Χανιά

Στα Χανιά παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια πραγματοποίησαν μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου.

Στη συνάντηση που είχαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Απ. Βουλγαράκη, τόνισαν ότι η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στα όρια της εξαθλίωσης υπογραμμίζοντας τις βαριές συνέπειες του νέου Ασφαλιστικού και Φορολογικού.

Αναφέρθηκαν επίσης στα φαινόμενα λειψυδρίας που εντείνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ συζητήθηκε και το θέμα της δακοκτονίας. Όπως μάλιστα επισημάνθηκε ότι υπάρχουν περιοχές στα Χανιά που φέτος δεν έγινε δασοκτονία, παρά το γεγονός ότι είχαν κρατηθεί τα χρήματα για το σκοπό αυτό από τους παραγωγούς και ζητήθηκε να επιστραφούν αυτά τα χρήματα σε αυτούς που τα είχαν καταβάλλει.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, τόνισαν μεταξύ άλλων, πως τα όσα προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο θα οδηγήσουν σε αφανισμό τον αγροτικό κόσμο, ενώ σε αυτά έρχονται να προστεθούν και τα τοπικά προβλήματα και κάλεσαν τους μικρομεσαίους αγρότες σε επαγρύπνηση.

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Χανίων (Πηγή: Zarpa news.gr)
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Χανίων (Πηγή: Zarpa news.gr)
Στην Αιτωλοακαρνανία

Δυναμική κινητοποίηση στον κόμβο Κουβαρά πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της περιοχής μετά από απόφαση που πάρθηκε σε ευρεία σύσκεψη στην Αμφιλοχία, αλλά και στα πλαίσια κινητοποιήσεων που εξήγγειλε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στην ομιλία του ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Αυτά που ζουν οι αγρότες είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται, του μνημονίου διαρκείας, της συμμετοχής στην ΕΕ και των οδηγιών της ΚΑΠ που έχουν οδηγήσει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους σε βίαιο ξεκλήρισμα και έχουν συγκεντρώσει τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια.

Πληρώνουμε αυξημένες εισφορές στον ΟΓΑ και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον Ιούλη του 2015, μειώνουν τις συντάξεις, αύξησαν τον ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη ανάγκης στο 24%, αυξάνουν τον ΕΝΦΙΑ σε χωράφια και στάβλους, οι τιμές πώλησης των προϊόντων είναι εξευτελιστικές. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ΚΑΠ της ΕΕ, που μειώνει 60% τις όποιες αγροτικές ενισχύσεις έως το 2020, μας στέλνει με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό.

Οι μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις του χειμώνα που μας πέρασε (πάνω από 40 ημέρες αντιπαλέψαμε στο δρόμο του αγώνα την πολιτική του ξεκληρίσματος), ανέδειξαν και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά κυρίως την ενότητα του κινήματος που χρειάζεται για να τα αντιπαλέψεις. Ανέδειξαν ακόμα πως ο αγώνας μας δεν είναι μία και έξω. Ο δρόμος του αγώνα είναι μακρύς και δύσκολος για την ανατροπή αυτών των πολιτικών που μας στέλνουν στο ξεκλήρισμα και στην ανεργία. Αναδείχτηκε ακόμα πως μόνοι μας δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε, θέλουμε πλάι μας τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους που πλήττονται από την ίδια πολιτική».

Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Θόδωρος Γρίνος, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξηρομέρου και ο Πάνος Καλογιάννης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας, οι οποίοι αναφέρθηκαν κυρίως στα χαράτσια και τα βάρβαρα μέτρα που έφερε σε αγρότες και κτηνοτρόφους το τρίτο μνημόνιο.

Στο πλευρό των αγροτών και κτηνοτρόφων παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νίκος Μωραΐτης

Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για το Σεπτέμβρη στο πολιτικό μνημόσυνο του δολοφονημένου από το αστικό κράτος συναγωνιστή Μήτσου Βλάχου.

    Κινητοποιήσεις την Παρασκευή

Εξάλλου, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Πελοποννήσου (Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορίνθου), ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης, ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και το Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας, καλούν σε κινητοποίηση στην Τρίπολη, την Παρασκευή 29 Ιούλη, στις 10 π.μ., στα γραφεία του ΟΓΑ.

Την ίδια μέρα, στις 10.30 το πρωί, σε διαμαρτυρία στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, καλούν η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου των Καστανεών και το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα». Η αναχώρηση θα γίνει με αυτοκίνητα, στις 9 το πρωί, μπροστά από την παλιά γεφυροπλάστιγγα της Ορεστιάδας.

Δευτέρα 1η Αυγούστου

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών, Αστερουσίων και Ηρακλείου και οι Επιτροπές Αγώνα Αγροτών ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 1 Αυγούστου, συγκέντρωση στις 9.00 π.μ. στον κόμβο των Πεζών, όπου καλούν τους μικροπαραγωγούς της περιοχής.

Τετάρτη 3 Αυγούστου

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου Μπακόπουλος – Ντρινιάς καλεί σε κινητοποίηση στα γραφεία της Π.Ε.Σ. την Τετάρτη 3 Αυγούστου στις 10 π.μ. Επίσης, στις 11.30 π.μ., σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Αιγιαλείας για το χαράτσι του 80% της Δ.Ε.Υ.Α.