Λίγοι είναι οι άνθρωποι που καταφέρνουν να συμφιλιωθούν απολύτως με τον χρόνο που περνάει. Όμως, αν θέλουμε να γεράσουμε καλά, θα πρέπει σίγουρα να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρούμε τον τρόπο να συμφιλιωθούμε κι εμείς. Αυτό δείχνει μια πρόσφατη έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, σύμφωνα με την οποία ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα γηρατειά μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τελικά θα τα βιώσουμε.

Όπως ανακάλυψαν οι ειδικοί όσο πιο αρνητικά είναι τα στερεότυπά μας για το γήρας, αν δηλαδή πιστεύουμε πώς όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο αδύναμα θα γίνονται το σώμα και το πνεύμα μας τότε πιθανότατα θα συμβεί αυτό που φοβόμαστε. Αν ωστόσο αντιστρέψουμε την εικόνα που έχουμε και δούμε τον χρόνο που περνάει σα μια ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη και απόκτηση νέων εμπειριών τόσο καλύτερη θα είναι και η συνολική μας υγεία.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες φροντίζοντας να εκθέτουν την  πρώτη σε θετικά μηνύματα για το πέρασμα του χρόνου και τη δεύτερη σε αρνητικά. Όπως φάνηκε, τα άτομα της πρώτης ομάδας έδειξαν σταθερή και μακροχρόνια βελτίωση ως προς το πώς αντιλαμβάνονταν την αυτοεικόνα τους ενώ ανέπτυξαν και τη σωματική δύναμη και την ισορροπία τους. Αντίθετα η δεύτερη ομάδα παρουσίασε τα ακριβώς αντίθετα χαρακτηριστικά.

«Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι πώς είναι στο χέρι μας να ανατρέψουμε τα αρνητικά στερεότυπα», τόνισε η BeccaLevy, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ψυχολογίας στο Γέιλ, «και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Πηγή: Yale School of Public Health- akappatou.gr

https://www.wsj.com/articles/to-age-well-change-how-you-feel-about-aging-1445220002