paralia_akatallili_aftodioikisi-696x391

Σημαντικός είναι ο αριθμός  των παραλιών  που είναι ακατάλληλες για κολύμβηση στον Αργοσαρωνικό, τον Ευβοϊκό και τον Κορινθιακό . Το συμπέρασμα προκύπτει από τις εκτεταμένες δειγματοληψίες σε 153 παραλίες που πραγματοποίησε το ΠΑΚΟΕ για 37η χρονιά.

Συγκεκριμένα, 96 (62,74%) είναι οι Κατάλληλες (Κ) παράλιες για κολύμβηση και 57(37,26%) είναι οι Ακατάλληλες(Α).

Την έρευνα διεξήγαγε το ΠΑΚΟΕ στα ιδιόκτητα πιστοποιημένα εργαστήριά του, σε συνεργασία με το ΕΜΠ  από τις 2 Μαΐου έως τις 15 Μαΐου εν’ όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προστασίας του Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.

Προσοχή: Ακατάλληλες Θάλασσες

Το ποσοστό των ακτών που σύμφωνα με τους ελέγχους του ΠΑΚΟΕ κρίνονται ακατάλληλες για κολύμβηση διότι δεν πληρούν τα πρότυπα για την ποιότητα των υδάτων και αναμένεται να αναρτηθούν πινακίδες που θα αναγράφουν «απαγορεύεται η  κολύμβηση» είναι οι εξής:

– Όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία, διυλιστήρια, διαλυτήρια πλοίων κ.α.

– Οι παραλίες από το Φάρο Αυλίδας μέχρι Χαλκούτσι σε ποσοστό 60% .

– Οι παραλίες από το Χαλκούτσι έως τους Άγιους Αποστόλους σε ποσοστό 52,18%.

– Η περιοχή από τον Πειραιά έως Καβούρι με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 52,94%.

– Στην περιοχή του Σαρωνικού από την Βουλιαγμένη έως το Σούνιο βρέθηκαν ακατάλληλες παραλίες σε ποσοστό 23,07%.

– Ανατολική Αττική από τον Σχοινιά έως το Λαύριο κρίθηκε το 29,03% των ακτών ακατάλληλο σε σύνολο 31 ακτών που αναλύθηκαν.

– Δυτική Αττική από το Πέραμα έως την Κόρινθο το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών ανέρχεται σε 32,14% .

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, οι αρμόδιες Διευθύνσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι λιμενικές αρχές και ο ΕΟΤ υποχρεούνται να συνεργασθούν για την εφαρμογή ανασταλτικών μέτρων, με ιδιαίτερη έμφαση στη σήμανση περί της ακαταλληλότητας των ακτών κολύμβησης.

 

Οι ακατάλληλες παραλίες στην Κορινθία

Οι ακατάλληλες παραλίες στην Κορινθία

 

Tι να προσέχουν οι λουόμενοι.

α. Όταν η θάλασσα πρασινίζει, τότε είναι γεμάτη σάπια φύκια και πλαγκτόν.

β. Όταν η επιφάνειά της ιριδίζει, τότε είναι γεμάτη πετρέλαιο, πίσσες, λάδια, απόβλητα βόθρων.

γ. Όταν οι ακτές είναι γεμάτες σκουπίδια υπάρχει η πιθανότητα και η ίδια η θάλασσα να είναι μολυσμένη.

δ. Τα ακάθαρτα νερά είναι πάντα εστίες μικροβίων.

ε. Στο βυθό υπάρχουν μόλυβδος και υδράργυρος που προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία. Εφόσον ισχύουν οι παραπάνω συνθήκες, θα πρέπει να παίρνουν ορισμένα στοιχειώδη μέτρα:

  1. 1. Να μην κολυμπάνε σε νερά που το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο.
  2. Να μην μπαίνουν σε θάλασσα που έχει πετρέλαιο, λάδια, απόβλητα βόθρων. Οι βρωμιές αυτές προκαλούν καρκίνο της μήτρας, νεοπλασίες και χρόνιες δερματίτιδες.
  3. Να μην ρυπαίνουν και να καθαρίζουν τις παραλίες από τα σκουπίδια.
  4. Να μην αναδεύουν τη θάλασσα όταν υπάρχει λάσπη στο βυθό. Η λάσπη της, προδίδει την ύπαρξη μόλυβδου και υδραργύρου, που με την ανατάραξη του βυθού μπορεί να μπουν στον οργανισμό μας από το στόμα και τους πόρους του σώματος.
  5. Να μην εκτελούν τις σωματικές τους ανάγκες μέσα στη θάλασσα.
  6. Πριν κολυμπήσετε αλείψτε τις πιο εμφανείς περιοχές του σώματός σας με αγνό ελαιόλαδο.
  7. Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει τσούχτρα αν δεν έχετε μαζί σας αμμωνία υγρή να χρησιμοποιήσετε άμμο καθαρή ή φύκια της θάλασσας, τοποθετώντας επί δεκάλεπτο ένα στρώμα στο σημείο του τσιμπήματος.
  8. Στην περίπτωση που θέλετε να απαλλαγείτε από τις τσούχτρες, ας απασχοληθείτε με το να τις ψαρεύετε. Το ψάρεμά τους, όμως, θέλει προσοχή. Ας προσπαθήσετε με το εσωτερικό της παλάμης σας να τις μαζέψετε μαζί με το νερό.
  9. Οι καλύτερες ώρες για το άθλημα της κολύμβησης είναι οι πρωινές και οι απογευματινές, επειδή ο οργανισμός δεν είναι απασχολημένος τότε με την πέψη και μπορεί να αφιερωθεί πιο άνετα σε μια κουραστική προσπάθεια.
  10. Όταν ο καιρός είναι βόρειος, βορειοανατολικός στο Σαρωνικό, να κολυμπάτε μόνο από το Σούνιο μέχρι τη Βουλιαγμένη, ενώ όταν είναι βορειοδυτικός ή νότιος, τότε οι βόρειες περιοχές από το Δασκαλειό μέχρι τον Ωρωπό είναι απαλλαγμένες από τσούχτρες.