Η Βιβλιοθήκη εκτελεί ποικίλες επιστημονικές διερευνήσεις στην Άνδρο


Η Βιβλιοθήκη εκτελεί ποικίλες επιστημονικές διερευνήσεις στην Άνδρο

Η χρονιά που ιδρύθηκε η Καϊρειος Βιβλιοθήκη με Προεδρικό Διάταγμα ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα είναι το 1987. Βρίσκεται στη Χώρα και στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο που δωρίθηκε στην από την οικογένεια Καμπάνη. Εμπνευστής και δημιουργός της ο ιστορικός Δημήτριος Ι. Πολέμης.
«Προίκα» της… μεγάλη, με σπάνια χειρόγραφα , ένα εκτενέστατο αρχείο που είναι αξιοποιημένο και περιλαμβάνει φακέλους της ναυτιλίας των ειρηνοδικείων, συλλογή αρχαίων αγγείων, έργων τέχνης και αντικειμένων ιστορικής αξίας και του λαϊκού πολιτισμού. Σαν την επισκεφτείς θα συναντήσεις αίθουσες που είναι βγαλμένες από άλλη εποχή.
ταξινόμηση αρχειου χωματερης μαϊος 2014 VANGLOUK ANDROSFILM (2)Αυτοί που αγαπούν τα βιβλία θα την λατρέψουν και θα θελήσουν να μείνουν εκεί για πολλές ώρες, αφού σχεδόν 3.000 τόμοι από την ιδιωτική συλλογή του Θεόφιλου Καΐρη, 85.000 στο σύνολο βρίσκονται εδώ.
Επίσης η Καϊρειος έχει συγκροτήσει ένα σύγχρονο εργαστήριο βιβλιοδεσίας και συντηρήσεων. Στη βιβλιοθήκη λειτουργεί δανειστικό τμήμα και τμήμα με παιδικά βιβλία..
Ας σημειωθεί τέλος ότι η Καϊρειος Βιβλιοθήκη κατά τον Δεκέμβριο του 1998 βραβεύθηκε με το αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για το έργο της.

-5-638

Η Καϊρειος Βιβλιοθήκη, ως το κατ’ εξοχήν πνευματικό ίδρυμα της Άνδρου, αποσκοπεί στη διαφύλαξη της πνευματικής κληρονομιάς της Άνδρου, η οποία έχει ποικίλες προεκτάσεις.
Το καλοκαίρι πραγματοποιούνται πολλές Πνευματικές εκδηλώσεις.

161_1