prothipourgos new 660 292 630 200

Με 251 ψήφους υπέρ (Ναι), 32 κατά (Όχι) και 8 «παρών», ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση της βουλής και παράλληλα εγκρίθηκε η ελληνική πρόταση και εξουσιοδοτήθηκε ο πρωθυπουργός για τις τελικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Oμως ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δημιουργεί το αποτέλεσμα αφού η κυβέρνηση Τσίπρα έχει χάσει την δεδηλωμένη, γεγονός που έκανε τον Πρωθυπουργό, στην δευτερολογία του εμμέσως να θέσει θέμα εμπιστοσύνης για τον ίδιο και την κυβέρνησή του.
Ο Αλέξης Τσίπρας είδε 8 να δηλώνουν «Παρών», 7 να απέχουν της διαδικασίας εκ των οποίων οι δύο ίσως κριθούν «δικαιολογημένοι» καθώς είχαν αποστείλει ψήφο –που δεν μπορούσε να καταμετρηθεί- ενώ 2 ακόμα είπαν «ΟΧΙ».
Κυβερνητικά στελέχη που έκαναν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ο Πρωθυπουργός:
– Θα συνεχίσει την διαπραγμάτευση για κλείσιμο της συμφωνίας αφού η πρόταση πήρε εθνική πλειοψηφία με τις ψήφους της αντιπολίτευσης.
– Θα εκτιμήσει από την Δευτέρα, αν ζητήσει παραιτήσεις των βουλευτών που διαφώνησαν απαιτώντας παράλληλα την παράδοση της έδρας τους. Άλλωστε όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός τα ξημερώματα του Σαββάτου, αμέσως μετά την ψηφοφορία: «Τώρα συμφωνία, τα υπόλοιπα στην ώρα τους».
– Θα προχωρήσει στην επικύρωση της συμφωνίας πρώτα, πάλι με «εθνική πλειοψηφία».
– Θα ψηφίσουν την επικύρωση ορισμένοι βουλευτές -που τώρα καταψήφισαν- ώστε να κρατήσει η κυβέρνηση την δεδηλωμένη με 151 ως 155 ψήφους.
– Θα παραιτηθεί μετά την επικύρωση και θα στηρίξει μια μεταβατική κυβέρνηση για να εφαρμόσει την συμφωνία
– Ή θα πάει την χώρα σε εκλογές με κίνδυνο να βρεθεί στον… αέρα η συμφωνία με τους δανειστές.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές που θα γίνουν ανάμεσα στα παραπάνω σενάρια, θα έχουν ξεκαθαρίσει ως την Τρίτη το αργότερο.
15+2 απώλειες είχε το νομοσχέδιο που μπορεί να ψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμες τις κοινοβουλευτικές των ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ.
Οι απώλειες
«Παρών»
Παναγιώτης Λαφαζάνης (υπουργός)
Στάθης Λεουτσάκος
Κώστας Λαπαβίτσας
Γιάννης Σταθάς
Δημήτρης Στρατούλης (υπουργός)
Αγλαΐα Κυρίτση
Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΠτB)
Θανάσης Σκούμας
Απόντες
Ραχήλ Μακρή
Ελένη Σωτηρίου
Δημήτρης Κοδέλας
Βασίλης Χατζηλάμπρου
Βασίλης Κυριακάκης
Γιάνης Βαρουφάκης
Ελένη Αυλωνίτου
Οι δύο τελευταίοι με επιστολή τους γνωστοποίησαν πως θα ψήφιζαν ΝΑΙ αν παρευρίσκονταν.
ΟΧΙ
Ιωάννα Γαϊτάνη
Έλενα Ψαρρέα.
Κυβερνητικοί κύκλοι: Προβληματική κατάσταση
Κυβερνητικές πηγές πάντως σημείωναν, πως όταν υπουργοί διαφοροποιούνται και μάλιστα με ψήφο, προφανώς δημιουργείται εξαιρετικά προβληματική κατάσταση, από την οποία δεν εξαιρείται ούτε η πρόεδρος της Βουλής αν και έχει διαφορετικό θεσμικό ρόλο, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν.
Σε ό,τι αφορά στους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν, οι ίδιες ανέφεραν ότι αρμόδιο όργανο να πάρει αποφάσεις είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα.