44-thumb-large

Η Κτηνοτροφία φθίνει, ενώ θα μπορούσε να είναι περιζήτητος τομέας της οικονομίας για επενδύσεις. Σε κίνδυνο η παραγωγή φέτας το εθνικό μας τυρί, που έχει αυξημένη ζήτηση στο εξωτερικό

ΠΟΣΕΣ είναι οι πληγές του Φαραώ; Δέκα! Ε, η Κτηνοτροφία έχει περισσότερες. Κι ενώ θα μπορούσε να είναι η καλύτερη ιδέα για επενδύσεις εξαιτίας του γιαουρτιού και της φέτας είναι μονίμως στην εντατική πάνω από 5 χρόνια τώρα!

Οι κυβερνητικές μεγαλοστομίες για τη μείωση του διατροφικού ελλείμματος γάλακτος – κρέατος ύψους 2,2 δισ. δεν ευοδώθηκαν Οι κυβερνητικές μεγαλοστομίες για τη μείωση του διατροφικού ελλείμματος γάλακτος – κρέατος ύψους 2,2 δισ. δεν ευοδώθηκαν Για νιοστή φορά φέτος το θέμα της Κτηνοτροφίας τέθηκε στη Βουλή, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία πάνω από 50 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον τομεάρχη Αγροτικού, Βαγγέλη Αποστόλου.

Οι κυβερνητικές μεγαλοστομίες για τη μείωση του διατροφικού ελλείμματος γάλακτος – κρέατος ύψους 2,2 δισ. δεν ευοδώθηκαν αλλά η Κτηνοτροφία μπήκε με το δεξί στη νέα ΚΑΠ. Ομως απ’ τις φαμφάρες μέχρι τη στρατηγική για τον κλάδο υπάρχει απόσταση μεγάλη. Κατά καιρούς προσπάθειες έγιναν, όμως ήταν ξεκομμένες απ’ την υπόλοιπη ελληνική πραγματικότητα.

Η καλή αρχή του ΕΛΟΓΑΚ επί Κατερίνας Μπατζελή μπερδεύτηκε με τις συνενώσεις των κλάδων του οργανισμού ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ». Η Μιλένα Αποστολάκη πήρε μια αξιόλογη πρωτοβουλία για να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις κρέατος ενώ επί Θανάση Τσαφτάρη – Μάξιμου Χαρακόπουλου πέρασαν τρεις σημαντικές θετικές αποφάσεις: Η μια αφορούσε στη δυνατότητα μηχανημάτων για αγορά φρέσκου γάλακτος με βάση την οποία αναπτύχθηκε ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα, η άλλη στο ζήτημα του κανονισμού για το γάλα γαϊδούρας κι η τρίτη στη δυνατότητα δημιουργίας μικρών σφαγείων.

Ομως, η Κτηνοτροφία δεν δίνει αναφορά μόνο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Για αδειοδοτήσεις μονάδων οι αρμοδιότητες αφορούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενίοτε μάλιστα μπαίνουν στη μέση κι οι περιφέρειες κι οι δήμοι, όταν πρόκειται για νοικιασμένους βοσκοτόπους, πλειστηριασμούς ή ό,τι άλλο. Με το ζήτημα της εμπορίας γάλακτος-κρέατος έχει άμεσο λόγο το υπουργείο Ανάπτυξης, ενίοτε μπερδεύεται και το υπουργείο Τουρισμού, όταν πρόκειται για αγροτουρισμό. Καθώς υπάρχουν η εξισωτική αποζημίωση κι οι επιδοτήσεις ανακατεύεται το υπουργείο Οικονομικών κι επειδή μιλάμε και για Εξαγωγές, κάπου εκεί χωρά και το υπουργείο Εξωτερικών.

Δευτερευόντως όταν απασχολούνται στις μονάδες μετανάστες ανακατεύεται και το Εσωτερικών με τις άδειες παραμονής, ενώ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της συρρίκνωσης των υπηρεσιών, με μαζικές συνταξιοδοτήσεις από υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, των εποπτευόμενων οργανισμών του και της Αυτοδιοίκησης, φτου και βγαίνει και το υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Στο διά ταύτα, όταν υπάρχουν διαφωνίες με τα τοπικά δασαρχεία οι κτηνοτρόφοι συχνά διώκονται ποινικά στα δικαστήρια, βλέπε υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ τα παλαιότερα φαινόμενα ζωοκλοπής επανέρχονται κι αναλαμβάνει και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Υπάρχει πιθανότητα λοιπόν με τόσες μαμές να βγει σωστό το παιδί; Και μέσα σ’ όλα αυτά, σφήνα η Ε.Ε., καθώς πρόκειται για μοιρασιά κοινοτικών κονδυλίων.

Το τελευταίο διάστημα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σφυροκοπά στο ζήτημα της κτηνοτροφίας. Ερωτήσεις για το θέμα έχουν καταθέσει επίσης το ΚΚΕ, οι ΑΝΕΛ, η ΔΗΜΑΡ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές κ.ά., αλλά ακόμη και βουλευτές των δυο μεγάλων κομμάτων, ενώ το χθεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα είχε στις τάξεις του και παραγωγούς.

Η Κτηνοτροφία φθίνει, ενώ θα μπορούσε να είναι περιζήτητος τομέας της οικονομίας για επενδύσεις. Η Ελλάδα έχασε το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκης Πεβερέτος, πάνω από 100.000 τόνους γάλα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο και την παραγωγή φέτας, το εθνικό μας τυρί, που έχει αυξημένη ζήτηση στο εξωτερικό. Η έλλειψη οργανωμένου σχεδίου για την πολύπαθη Κτηνοτροφία είναι προφανής ενώ τα βασικά προβλήματα πέρα από την ίδια τη φύση της δουλειάς είναι:

1 Υψηλό κόστος παραγωγής.

2 Κόκκινα δάνεια.

3Τ ραγικές καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις μονάδων.

4 Προβλήματα και καθυστερήσεις στις πληρωμές επιδοτήσεων, ιδίως στη βιολογική Κτηνοτροφία με τους παραγωγούς να ρίχνουν κυρίως τα πυρά τους προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

5 Προβλήματα με τα επιλέξιμα που λόγω της εθνικής νομοθεσίας αλλά και της αδυναμίας του δορυφορικού συστήματος να ελέγξει ακριβώς, όταν υπάρχουν δέντρα, να βγαίνουν εκτός επιδοτήσεων, παραδοσιακά βοσκοτόπια.

6 Αδυναμίες στη γενετική βελτίωση λόγω της συρρίκνωσης των ερευνητικών κέντρων και ζωονόσοι.

7 Γήρανση του πληθυσμού των κτηνοτρόφων.

8 Ελληνοποιήσεις γάλακτος – κρέατος, ιδίως χοίρειου.

9 Αδυναμία ευελιξίας σε νέα καινοτόμα προϊόντα π.χ. γάλα καμήλας.

10 Ελλειμμα ενημέρωσης στους νέους και νεοεισερχόμενους παραγωγούς σε ό,τι αφορά στις δυνατότητες και τους περιορισμούς που έχουν για την ανάπτυξη της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσής τους.

11 Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση/υδροδότηση μονάδων, όταν πρόκειται για μετακινούμενους κι αδυναμία εγκατάστασης και διαχείρισης βοσκοτόπων για ορισμένα χρόνια, γεγονός που κοστίζει συχνά σε διώξεις από τα τοπικά δασαρχεία.

12 Υποκατανάλωση, πτωχεύσεις και καθυστερήσεις στην πληρωμή του γάλακτος από την εσωτερική αγορά.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος ήταν καταπέλτης για όσα έχουν συμβεί στον κλάδο: Περίπου 15.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις έπαυσαν τη λειτουργία τους, το θέμα των ζωονόσων έχει πάρει γιγαντωθεί κι η ελληνική παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος μειώθηκε κατά 100.000 τόνους με οδυνηρές συνέπειες για την παραγωγή φέτας.

Στη χοιροτροφία, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΣΕΚ, Γιώργο Διδάγγελο, η παραγωγή της χώρας μας έχει πέσει κατακόρυφα σε σχέση με τις δυο προηγούμενες δεκαετίες, σχεδόν κατά 50%. «Ακόμη κι η Φινλανδία, που υποτίθεται ότι δεν ευνοείται λόγω κλιματολογικών συνθηκών, έχει καλύτερη παραγωγή γουρουνιών, σημαντικά αυξημένο ζωικό κεφάλαιο σε σχέση με τη δική μας χώρα. Ως και το Βέλγιο που είναι σαν τη δική μας την Πελοπόννησο έχει πολύ μεγαλύτερη παραγωγή χοίρειου κρέατος. Το μόνο που μας σώζει είναι ότι έχουμε καλύτερη ποιότητα, γι’ αυτό όλοι βαφτίζουν και τα ξένα κρέατα ελληνικά», είπε. enet.gr