assets LARGE t 420 1659032Πανέμορφη, με μεγάλη ποικιλία τοπίων και αυστηρά παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Την εποπτεύει η παλιά πόλη με τις καλοδιατηρημένες , οχυρωμένες πυργοκατοικίες και την μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, η καμπάνα του οποίου είναι λάφυρο πειρατών.

Η μοναδική για το αρχιτεκτονικό της στυλ και τον θαυμάσιο μεσογειακό της κήπο κατοικία του Πάτρικ Λη Φέρμορ στον όρμο Καλαμίτσι ,αφήνει έκπληκτο τον επισκέπτη.

Kardamili MessiniaΓραφικά λιμανάκια , παραλίες ,λιθόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακοί ξενώνες, ελιές, λυγαριές

και δάφνες συνθέτουν το σκηνικό. Το πανέμορφο νησάκι η Μερόπη μπροστά στο παλιό τελωνείο και την βάρδια, με τα κατάλοιπα του τοίχους που άφησαν οι Ενετοί, είναι ένα επί πλέον κόσμημα της Καρδαμύλης.
Υπάρχουν πολλά να δεις και ακόμα περισσότερα να κάνεις σε αυτή την απομακρυσμένη κι όμως τόσο κοντινή γωνιά της Πελοποννήσου. Πόλος έλξης για διάσημους καλλιτέχνες, η Μάνη διατηρεί ακόμα και σήμερα την άγρια ομορφιά της.

kardamili

Η Καρδαμύλη αναφέρεται ήδη από τον Όμηρο, όπου αναφέρεται ως «Σκαρδαμούλα». Ήταν μια από τις 7 πόλεις που προσέφερε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα για να λάβει μέρος στον Τρωικό Πόλεμο.

Στη νεότερη ιστορία, η Μάνη ήταν υπό βενετική κατοχή. Την ίδια περίοδο δεχόταν επανειλημμένες επιθέσεις από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η βίαια ιστορία αυτού του μαρτυρικού τόπου είναι χαραγμένη σε κάθε πέτρα και ανεμόδαρτη πλαγιά του Ταΰγετου. Πυργόσπιτα, αμέτρητες βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια είναι διάσπαρτα στους ελαιώνες και τις κατάφυτες πλαγιές. Σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε την Παλιά Καρδαμύλη και το αρχαιολογικό μουσείο, που είναι μόνο λίγα λεπτά από τον κεντρικό δρόμο του χωριού.

Ξεκινώντας από την Καρδαμύλη, μπορείτε να οργανώσετε εκδρομές στα κοντινά χωριουδάκια, Σοφία, Πετροβούνι, Προάστιο και Εξωχώρι που προσφέρουν απίστευτη θέα στο Μεσσηνιακό κόλπο και πολλά μνημεία ιστορικού ενδιαφέροντος. Στο δρόμο σας θα βρείτε μονοπάτια με καλή σήμανση, τα λεγόμενα καλντερίμια, καθώς και ορεινές διαδρομές για mountain bike.

 kato kardamili2

Για όσους θεωρούν τις καλοκαιρινές διακοπές συνώνυμο με τη θάλασσα, η Καρδαμύλη είναι ο τέλειος προορισμός. Υπάρχουν πανέμορφες παραλίες, όπως τα Ριτσά, το Καλαμίτσι, το Φονέα και η Στούπα, ή πιο απόμεροι βραχώδεις κολπίσκοι.

Μόλις 10 χλμ. από την Καρδαμύλη, βρίσκεται ο μαγευτικός Ταΰγετος, ένα μνημείο φυσικής ομορφιάς που δεν πρέπει να ξεχάσατε. Ο Ταΰγετος έχει απίστευτα φαράγγια, όπως το Ρίντομο και ο Βυρός, που προσφέρουν μοναδικές διαδρομές. Πολλά μοναστήρια και εκκλησάκια βρίσκονται «θαμμένα» μέσα στα φαράγγια και έχουν πρόσβαση μόνο με τα πόδια.

rock-beach-in-kardamyli.ashxΛίγο πιο μακριά από την Καρδαμύλη, στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης, βρίσκεται το ακρωτήριο Ταίναρο, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, το εκπληκτικής ομορφιάς σπήλαιο του Δυρού και η καστροπολιτεία του Μυστρά, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

tenaro15