“Ρολό κιμά με λαχανικά και γραβιέρα στην γάστρα” 28 Ιανουαρίου 2015 Αρχίζω «Ρολό κιμά με λαχανικά και γραβιέρα στην γάστρα» μας προτείνει ο Σεφ του mazimagazine.gr και «mazinovel»radio Τάσος Δημογέροντας. Είναι μια οικονομική και νόστιμη συνταγή με κόστος 10 ευρώ! Υλικά• 1 κιλό κιµά µοσχαρίσιο (λάπα ή ελιά)• 3 φέτες µπέικον σε πολύ µικρά καρεδάκια• 1 κρεµµύδι µεγάλο, ψιλοκοµµένο• 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο• 1 ντοµάτα µέτρια, κοµµένη στα τέσσερα• 1 µατσάκι µαϊντανό, σε χοντρά κοµµάτια• 3 κουτ. σούπας κρασί κόκκινο• 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή• 1 κουτ. σούπας µουστάρδα• 4 κουτ. σούπας γραβιέρα Κρήτης, τριµµένη• αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο• Για τη γέµιση• 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε µπαστούνια• 1 καρότο, σε µεγάλα µπαστούνια• 1 πιπεριά πράσινη, σε µπαστούνια• 150γρ. γραβιέρα Κρήτης, σε µπαστούνια• Για τη γαρνιτούρα• 1 κιλό πατάτες, σε µεγάλους κύβους• 2 ντοµάτες µέτριες, ξυσµένες στον τρίφτη• 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο• 1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί λευκό• ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη• ρίγανη• αλάτι, πιπέριΔιαδικασίαΕτοιμάζετε τον κιμάΒήμα 1Σοτάρετε το κρεµµύδι µε το ελαιόλαδο µέχρι να γυαλίσει και να µαλακώσει. Στο µεταξύ πολτοποιείτε στο multi την ντοµάτα µε το µαϊντανό και το κρασί.Βήμα 2Ζυµώνετε σε ένα µπολ τον κιµά µε το κρεµµύδι, το µίγµα µαϊντανού και ντοµάτας, το µπέικον, τη µουστάρδα, τη γραβιέρα, τη ρίγανη και ανάλογο αλατοπίπερο. Αφήνετε το µίγµα του κιµά στο ψυγείο και στο µεταξύ ετοιµάζετε τα υλικά της γέµισης όπως περιγράφεται παραπάνω.Ετοιμάζετε το ρολόΒήμα 1Προθερµαίνετε το φούρνο στους 190ºC. Κόβετε ένα κοµµάτι λαδόκολλας και ανοίγετε πάνω του το µίγµα του κιµά σε τετράγωνο σχήµα.Βήμα 2Τοποθετείτε τα υλικά της γέµισης οµοιόµορφα µεταξύ των τεσσάρων πλευρών, αφήνοντας τριγύρω ένα κενό τρία δάχτυλα τουλάχιστον και ανασηκώνετε τη λαδόκολλα από πάνω και από κάτω, ώστε να κλείσετε µε ευκολία τον κιµά σε ρολό. Ασφαλίζετε τα πλαϊνά του ρολού για να µη φύγουν τα υλικά της γέµισης και το τυλίγετε στη λαδόκολλα. Τοποθετείτε το ρολό σε γάστρα µε καπάκι έχοντας τη ραφή από κάτω.Βήμα 3Σε µια λεκανίτσα ανακατεύετε τις πατάτες µε την ξυσµένη ντοµάτα, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και τη ρίγανη. Μοιράζετε τις πατάτες στη γάστρα αριστερά δεξιά από το ρολό και τις περιχύνετε µε το κρασί. Σκεπάζετε τη γάστρα µε καπάκι και ψήνετε το φαγητό για 1 ώρα.Βήμα 4Αφαιρείτε τη λαδόκολλα από το ρολό και το ξαναβάζετε στην γάστρα. Το αλείφετε µε λίγο λάδι και συνεχίζετε το ψήσιµο χωρίς το καπάκι µέχρι να ροδοκοκκινίσει το ρολό και να ψηθούν καλά οι πατάτες. Κόστος 10 euro.Το tip της ημέρας:Ο μαϊντανός είναι εξαιρετικό φυτό για την υγεία καθώς περιέχει δραστικές και άφθονες βιταμίνες: Α, C, E και σίδηρο. Τα νωπά φύλλα στη σαλάτα μπορούν να θεωρηθούν φυσικό συμπλήρωμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Η ρίζα του φυτού έχει διουρητική δράση και βοηθούν κατά της πέτρας των νεφρών. Επίσης ο μαϊντανός είναι τονωτικός και χωνευτικός και συνίσταται κατά , της ατονίας, της αρτηριακής πίεσης και της ακμής. Share Tweet Share