162270-10250740

Ο «μαύρος Οκτώβρης» των αγορών βρίσκεται – με διαφορετικές αναγνώσεις – στα πρωτοσέλιδα της πλειοψηφίας των εφημερίδων σύμφωνα με το tvxs.gr,που βλέπουν πάντως να μπαίνουν τίτλοι τέλους στις φιλοδοξίες της κυβέρνησης να επικοινωνήσει έξοδο από τα Μνημόνια και την κρίση. Σε πρώτο πλάνο φιγουράρει και η κυβερνητική τροπολογία που ορίζει το ακατάσχετο του 40% της επιχορήγησης των υπερχρεωμένων κομμάτων για τα μάτια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τη ίδια ώρα που το ακατάσχετο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχει πάει περίπατο.

«Ακατάσχετη πρόκληση» είναι ο τίτλος της Εφημερίδας των Συντακτών που στην τροπολογία «ντροπή» της τελευταίας στιγμής για τα κόκκινα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ορίζει να μην κατάσχεται το 40% της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ελευθεροτυπία που κυκλοφορεί με τίτλο «Δώρο σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, κατασχέσεις στον κόσμο». «Με ντροπολογία γλιτώνουν το 40% της επιχορήγησης» σημειώνει η εφημερίδα συγκρίνοντας τη διαφορά αντιμετώπισης υπερχρεωμένων κομμάτων και νοικοκυριών.

«Δεν ανοίγουν την πόρτα οι αγορές» γράφουν Τα Νέα για τη «νέα βουτιά στο Χρηματιστήριο και τα απαγορευτικά spread στα δεκαετή ομόλογα». Το δε άρθρο γνώμης της εφημερίδας υποστηρίζει ότι «η εκκρεμότητα της προεδρικής εκλογής και το σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις δημιουργούν αβεβαιότητα, η οποία εντείνεται από την πλήρη αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων να συνεννοηθούν. Έτσι όμως τίθενται σε κίνδυνο οι θυσίες των πολιτών αλλά και το μέλλον του πολιτικού μας συστήματος»!

«Σκληρό μήνυμα από τις αγορές προς όλους» είναι ο τίτλος του Έθνους που κάνει λόγο για επιστροφή στον εφιάλτη του 2012 με ακραίο διχασμό. «Όπισθεν ολοταχώς στην αγκαλιά της τρόικας» γράφει η Αυγή σχολιάζοντας ότι Σαμαράς και Βενιζέλος εγκαταλείπουν τους λεονταρισμούς περί «εξόδου από το μνημόνιο» και στέλνουν σήμα υλοποίησης όλων των σκληρών μέτρων σε δανειστές και αγορές.

«Μέρες του 2012» βλέπει η Δημοκρατία που σημειώνει: «Μαύρη Τετάρτη στο Χρηματιστήριο, τρελάθηκαν τα spreads. Η κυβέρνηση αποσύρει άρον άρον τις φιλοδοξίες της για μείωση των εξωπραγματικών στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος».