Η καθιστική ζωή έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «το νέο κάπνισμα» εξαιτίας των κινδύνων που σχετίζονται με αυτή.

Εδώ και χρόνια, οι ειδικοί της δημόσιας υγείας προσπαθούν ώστε να ξεφύγουν οι άνθρωποι και να συμπεριλάβουν περισσότερες δραστηριότητες στη ζωή τους για να μειώσουν τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και χρόνιων ασθενειών.

Τώρα Αυστραλοί ερευνητές εξετάζουν αν η διακοπή του παρατεταμένου καθισιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε μητέρες που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης.

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι για την εγκυμοσύνη μου;

Η ερευνήτρια Robyn Larsen στο ινστιτούτο Baker Heart και Diabetes Institute αναφέρει ότι πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα τακτικά, σύντομα (δύο με τρία λεπτά) διαστήματα ήπιας βάδισης μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα κατά 24 έως 35% σε σύγκριση με το παρατεταμένο καθισιό.

Δεδομένου ότι το καθισιό συνδέεται με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα συχνά διαστήματα διακοπής της καθιστικής ρουτίνας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αποτελέσει πρόσθετη παρέμβαση για τη μείωση του ρυθμού διαβήτη κύησης, λέει η κ. Larsen.

«Γνωρίζουμε ότι οι έγκυες γυναίκες γενικά μειώνουν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυτό δεν αποκλείει το γεγονός ότι το καθισιό για παρατεταμένες περιόδους έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη του διαβήτη κύησης», δήλωσε η κ. Larsen.

«Έχουμε δείξει σε προηγούμενες μελέτες ότι σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και σε άτομα με διαβήτη, ότι η παρατεταμένη καθιστική ζωή μπορεί να αυξήσει έντονα τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και της ινσουλίνης».

Πόσο επικίνδυνο είναι;

Η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη κύησης αυξάνεται στην Αυστραλία. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, η κατάσταση εμφανίζεται στο 16-20% των εγκυμοσύνων στην Αυστραλία. Μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές της εγκυμοσύνης, αλλά περισσότερο ανησυχητικό είναι ότι ο διαβήτης κύησης συνδέεται με μακροχρόνιους κινδύνους για την υγεία της μητέρας.

«Υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 καθώς και η εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε η κ. Larsen.

Ως μέρος της μελέτης GLOW (Glucose Lowering effect Of Walking breaks during pregnancy), οι συμμετέχοντες υποβάλλονται σε τεστ ρουτίνας ανοχής στη γλυκόζη από το στόμα για 24-28 εβδομάδες. Το τεστ επαναλαμβάνεται μια εβδομάδα αργότερα, όπου οι γυναίκες θα πρέπει επίσης να πάνε για ένα ελαφρύ έως μέτριο περίπατο κάθε 20 λεπτά.

«Εξετάζουμε τι επιπτώσεις έχουν αυτά τα σύντομα διαστήματα περπατήματος στην χορήγηση της γλυκόζης και επιθυμούμε να χαρακτηρίσουμε αν υπάρχει πιθανή στρατηγική παρέμβασης», δήλωσε η κ. Larsen. maternacare.gr

Γράφει ο Γρυπάρης Ιωάννης

Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος