voyli

Με τις ψήφους των βουλευτών της συγκυβέρνησης περψηφίστηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης, κατά πλειοψηφία,σύμφωνα με το tvxs.gr, επί των άρθρων και του συνόλου του, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Τα πάντα έγιναν υπό ένταση καθώς υπήρξαν ρυθμίσεις με τις οποίες διαφώνησαν κυβερνητικοί βουλευτές. Αυτό έφερε αλλαγές της τελευταίας στιγμής αλλά και αντικαταστάσεις βουλευτών.

Ονομαστικές ψηφοφορίες είχαν ζητηθεί για τρία ζητήματα: α) τις τροπολογίες για το πόθεν έσχες β) την τροπολογία για τον περιφερειακό Τύπο και γ) την τροπολογία για τους ένστολους. Τελικά η τροπολογία γαι τον περιφερειακό Τύπο αποσύρθηκε ενώ η τροπολογία για τους ενστόλους υπερψηφίστηκε με 50 «ναι» και 47 «όχι».

Με 50 ψήφους υπέρ και 47 κατά η κυβερνητική πλειοψηφία στο Β’ θερινό τμήμα της Βουλής ενέκρινε τα επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου για την επιτροπή ελέγχου των πόθεν έσχες, δηλαδή τα άρθρα 221, 226 και 227. Στα υπόλοιπα άρθρα για το πόθεν έσχες που μπήκαν σε ονομαστική ψηφοφορία (223-225, 228-230) το αποτέλεσμα ήταν 50 ψήφους υπέρ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), 39 κατά (ΣΥΡΙΖΑ, ΧΑ και ΔΗΜΑΡ) κι 8 παρών (ΑΝΕΛ και ΚΚΕ). Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο Π. Χαϊκάλης (ΑΝΕΛ), ο ανεξάρτητος Κ. Γιοβανόπουλος, καθώς κι ο προφυλακισμένος Στ. Μπούκουρας.

Αντικαταστάσεις βουλευτών

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ έγινε αντικατάσταση ενός τουλάχιστον βουλευτή, του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κυριαζίδη – μετά από δικό του αίτημα – που προέρχεται από τους ένστολους προκειμένου να μην αναγκαστεί να ψηφίσει την επίμαχη διάταξη.

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Αποσύρθηκε η διάταξη για τον περιφερειακό Τύπο. Εν μέσω των αντιδράσεων και από βουλευτές της πλειοψηφίας ο υπ. Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανακοίνωσε προ της ψηφοφορίας την επαναφορά στο υφιστάμενο καθεστώς για τη δημοσίευση προκηρύξεων από το Δημόσιο και τους ΟΤΑ στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο.

Νομοτεχνικές βελτιώσεις για τους ένστολους. Με νομοτεχνική βελτίωση που ανακοίνωσε ο υπ. Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στη διάταξη για τους ένστολους, έδωσε ακόμη 6 μήνες προθεσμία, έως 30 Ιουνίου 2015, από 31.12.2014 που προβλεπόταν αρχικά, ώστε οι κλάδοι επικουρικής ασφάλισης των ενστόλων να μπορούν να μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης. Σε ό,τι αφορά στον υπολογισμό του εφάπαξ, ο υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρέσχε προφορική διαβεβαίωση ότι πριν από την έκδοση της δικής του υπουργικής απόφασης θα έχει προηγηθεί πρόταση του αρμόδιου υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση

Σε γενικές γραμμές η συζήτηση στη Βουλή διεξήχθη σε υψηλούς τόνους. Από πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο βήμα της Βουλής βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας που κατήγγειλε διατάξεις του πολυνομοσχεδίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση για απαξίωση της Βουλής και της Δημοκρατίας.

Πρόσκληση για συναίνεση απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, προς την αντιπολίτευση και ιδιαιτέρως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος το παράδειγμα χωρών, οι οποίες κατάφεραν να βγουν από τα μνημόνια, λόγω της σύμπνοιας της πλειοψηφίας των κομμάτων και επισήμανε ότι «αυτό θα στείλει ένα μήνυμα στους εταίρους μας». «Ελπίζω σε συναίνεση και ότι θα βρεθούν ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου, που θα ψηφίσετε, με την έννοια ότι δεν μπορούμε να διαφωνούμε σε όλα και για όλα. Αυτό θα στείλει ένα μήνυμα και στους ευρωπαίους εταίρους μας» σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ μετά την ομιλία Τσίπρα.