Η ψήφος στην ΤΟΒΕΑ για το SEATRAC αλλάζει τα στερεότυπα χρόνων στις κοινωνίες

Eίναι Ελληνική  αυτή η ιδέα που επιτρέπει σε άτομα με αναπηρία   να απολαμβάνουν την θάλασσα.

Την δημιούργησαν  ο Ιγνάτιος Φωτίου και ο Γιώργος Σωτηριάδης με σκοπό να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους.

Πρόκειται για τον σχεδιασμό του SEATRAC που είναι μια όχι μόνιμη διάταξη που προσφέρει την δυνατότητα αυτόνομης πρόσβασης στην θάλασσα σε άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Αυτή τους την προσπάθεια θα την παρουσιάσουν  σε λίγες Εβδομάδες στον παγκόσμιο τελικό του διαγωνισμού Chivas Venture,  ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στο Άμστερνταμ  και θα διεκδικήσουν ένα σημαντικό ποσό , μέρος της χρηματοδότησης που αγγίζει το 1.000.000 δολάρια.

Με την συμμετοχή αυτή στον συγκεκριμένο διαγωνισμό δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσουν το μήνυμα  πως όλοι έχουν και την δυνατότητα και το δικαίομα να απολαύσουν αυτόνομα την θάλασσα.

Έως τις 25 Απριλίου, στον διαγωνισμό που τρέχει  εδώ, όσοι επιθυμούν μπορούν να ψηφίσουν την ομάδα της ΤΟΒΕΑ στην online ψηφοφορία που διεξάγεται, ώστε να μοιραστούν στους 27 φιναλίστ του διαγωνισμού τα πρώτα 200.000 δολάρια. Με ένα κλικ μπορούμε να τους βοηθήσουμε να προσφέρουν περισσότερα.

Η αφορμή για τη σχεδίαση του Seatrac ήταν η συνάντησή τους, το 2009, με τον τότε αντινομάρχη Αχαΐας, Γεράσιμο Φεσσιάν, ο οποίος χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο από το 1998 και τους εξέφρασε την επιθυμία του να μπορέσει να έχει ξανά πρόσβαση στη θάλασσα.

Ο Ιγνάτιος Φωτίου έκανε μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο για να βρει κάποιο μηχάνημα και μόλις είδε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, χρειάστηκε μόνο μία σύντομη συζήτηση με τον Γιώργο Σωτηριάδη και τον Βασίλη Κωστόπουλο για να αποφασίσουν να το φτιάξουν οι ίδιοι.

Το 2012 δημιουργήθηκε η εταιρεία ΤΟΒΕΑ, ως τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Πατρών, με αντικείμενο τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την προώθηση μηχανολογικών εφαρμογών που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ζωής ανθρώπων με αναπηρία.

Διευκολύνοντας την αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα σε άτομα με κινητικές δυσκολίες!

Μια απλή δραστηριότητα όπως το κολύμπι, συνήθως αποτελεί ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα για άτομα με κινητικές δυσκολίες. Τόσο οι αμμώδεις όσο και οι βραχώδεις παραλίες δυσκολεύουν την πρόσβαση με αναπηρικό αμαξίδιο ή πιθανότατα την καθιστούν εντελώς αδύνατη. Αντίστοιχα, οι τουαλέτες και τα αποδυτήρια δεν είναι πάντα μελετημένα έτσι ώστε να εξυπηρετούν τα άτομα με αναπηρία. Έτσι, η εμπειρία τους στην παραλία καταλήγει να είναι περισσότερο ταλαιπωρία παρά ευχαρίστηση και χαλάρωση.

Στην TOBEA, επιδιώκουν  ν’ αλλάξουν αυτά τα δεδομένα! Γι’ αυτό δημιουργήσαν  το SEATRAC, μια συσκευή για την αυτόνομη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα. Πρόκειται για ένα βοηθητικό εξοπλισμό ο οποίος δίνει την ευκαιρία σε άτομα με αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα να απολαύσουν, με ασφάλεια και κυρίως χωρίς καμία βοήθεια, τη θάλασσα και το κολύμπι. Ο μηχανισμός είναι απλός: αποτελείται από ράγες, πάνω στις οποίες κινείται ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα. Ο χρήστης μεταφέρεται από την παραλία στη θάλασσα (και αντίστροφα) πατώντας ένα κουμπί στο τηλεχειριστήριο του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το SEATRAC τροφοδοτείται από ηλιακό πάνελ, καθιστώντας το ενεργειακά αυτόνομο και φιλικό προς το περιβάλλον.

Το SEATRAC μετατρέπει την παραλία σ’ ένα μέρος όπου όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως μπορούν να κοινωνικοποιηθούν και να διασκεδάσουν! Το 2017 χρησιμοποιήθηκε 13.000 φορές σε 61 παραλίες στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο.

 

Αρκεί να δεις τη χαρά στο πρόσωπό τους για να συνειδητοποιείς την αξία αυτής της ιδέας…

Ο Ιγνάτιος Φωτίου αναφέρει μεταξύ άλλων για την προσπάθεια της ομάδας αλλά και για την απήχηση που έχει στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τα όποια προβλήματα προσβασιμότητας στην παραλία. «Ως μηχανικός, έχω μάθει να βρίσκω λύσεις σε οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν και δε σταματάω μέχρι να τα καταφέρω. Το μότο μου είναι «ζήσε δημιουργικά κάθε στιγμή της ζωής σου».
Όταν είδα το SEATRAC να χρησιμοποιείται όχι μόνο από άτομα με αναπηρία αλλά και από ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, είπα μέσα μου ότι θα κάνω τα πάντα για να το προσφέρω σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Η χαρά στο πρόσωπό τους απολαμβάνοντας την παραλία παρέα με άλλους με έκανε να εκτιμήσω στιγμές της καθημερινότητάς μου που θεωρούσα αυτονόητες»!

Ο Ιγνάτιος Φωτίου ιδρυτής της ελληνικής επιχείρησης TOBEA, που  αναδείχθηκε φιναλίστ του παγκόσμιου διαγωνισμού και θα διεκδικήσει μέρος της χρηματοδότησης ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Δείτε τη μικρή μήκους ταινία του Νίκου Λογοθέτη για το SEATRAC

[tg_vimeo width=»» height=»» video_id=»51886932″]