155327-samben

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες για τον ανασχηματισμό και σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες και το tvxs.gr,δεν αποκλείεται το νέο κυβερνητικό σχήμα να ανακοινωθεί τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς ο ανασχηματισμός δεν μπορεί να εξυπηρετήσει επικοινωνιακά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Ενδεικτικό είναι πως το σημαντικότερο κομμάτι του παζλ, το υπουργείο Οικονομικών, παραμένει κενό και οι πληροφορίες σχετικά με τους υποψήφιους αλλάζουν συνεχώς. Το Μαξίμου φαίνεται να αναζητά το όνομα που θα μπορούσε να προκαλέσει συζήτηση, δεδομένου πως η εφαρμοζόμενη πολιτική δεν μπορεί να αλλάξει.

Το ενδεχόμενο τεχνοκράτη αρχικά απορρίφθηκε. Ακολούθησε το σενάριο πολιτικού προσώπου, ωστόσο κανένα από τα ονόματα δεν προκάλεσε συζήτηση, τουλάχιστον όχι θετική. Ενδεικτικά μεταξύ των προσώπων που ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες ήταν ο Νίκος Δένδιας, ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Μάκης Βορίδης. Τελευταίες πληροφορίες, σύμφωνα με τη Real News, αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός αναζητά «πρόσωπο έκπληξη» για «να αιφνιδιάσει», καθώς o «αιφνιδιασμός» της αναγγελίας του ανασχηματισμού δεν υπήρξε ποτέ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε προλάβει να τον προαναγγείλει.

Ο προσωπικός φίλος

Αργά το βράδυ της Κυριακής ήρθε στη δημοσιότητα και το όνομα του Νίκου Οικονομίδη, καθηγητή του «Stern School of Business» του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, αλλά και του Μπέρκλεϊ και προσωπικού φίλου του πρωθυπουργού και των συμβούλων του Σταύρου Παπασταύρου και Χρύσανθου Λαζαρίδη. Σημειώνεται πως ο Νίκος Οικονομίδης έχει υπάρξει σύμβουλος των κυβερνήσεων Ελλάδας, Ιρλανδίας, Νέας Ζηλανδίας, Πορτογαλίας και Καναδά, έχει συνεργαστεί με την Federal Trade Commission (ΗΠΑ), ομοσπονδιακές Τράπεζες των ΗΠΑ, την Τράπεζα της Ελλάδας, χρηματιστήρια, καθώς κι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τηλεφωνίας.

Τα τελευταία παζάρια

Όσο για τον Γιάννη Στουρνάρα φαίνεται πως τελικά θα αναλάβει την διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Πέρα από το υπουργείο Οικονομικών, που παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό ακόμη και για την ίδια την κυβέρνηση, το παζλ για τις υπόλοιπες θέσεις φαίνεται πως ολοκληρώνεται. Το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να «κλειδώσει» το βράδυ του Σαββάτου με την επιστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου από την Αίγυπτο, όπου ταξίδεψε για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας Αλ Σίσι. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα έχουν επικοινωνία, το πιθανότερο τηλεφωνική, όπου και θα ολοκληρωθούν τα «παζάρια» για τις θέσεις που θα πάρουν τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Φεύγουν…

Από το κυβερνητικό σχήμα φαίνεται πως αποχωρούν οι Γιάννης Μιχελάκης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου. Στον «αέρα» είναι και η περίπτωση του Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος αναμένεται να τεθεί επίσης εκτός νέου κυβερνητικού σχήματος.

Έρχονται…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στη νέα κυβέρνηση θα είναι οι Ανδρέας Λοβέρδος (πληροφορίες κάνουν λόγο για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) και Μάκης Βορίδης, ενώ δεν αποκλείεται και η υπουργοποίηση του Άρη Σπηλιωτόπουλου. Από το ΠΑΣΟΚ στο νέο κυβερνητικό σχήμα ενδέχεται επίσης να είναι οι υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ΠΕΚΑ Πάρις Κουκουλόπουλος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ φαίνεται πως θα παραμείνουν οι Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Γιάννης Μανιάτης. Θέση στο κυβερνητικό σχήμα ως υφυπουργός αναμένεται να πάρει και η Νίκη Τζαβέλα.

Παραμένουν…

Αμετακίνητη θεωρείται η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. Σταθερό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι και το δίδυμο του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τους Δ. Αβραμόπουλο και Φ. Γεννηματά να κρατούν τις θέσεις τους. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με τη Real, το πιο πιθανό είναι πως θα παραμείνει στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αν και ακούγεται η μετακίνηση του στο υπουργείο Ανάπτυξης ή Προστασίας του Πολίτη.