meiosi-misthon-apo-to-pouthena-meso-ata

Την πρώτη θέση κατέχει στη μείωση των μισθών στα χρόνια της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Παρότι σε άλλες άλλες χώρες που εφαρμόστηκαν σκληρά μνημόνια σαν αυτά της Ελλάδας, εκεί οι μισθοί έχουν τουλάχιστον παγώσει,η  Ελλάδα συνεχίζει να εμφανίζει σταθερή μείωση του κατώτατου μισθού την τελευταία 8ετία.

Ολα αυτά προκύπτουν σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσίασε η καθηγήτρια Οικονομικών και διοικήτρια του ΟΑΕΔ κ. Μαρία Καραμεσίνη, και σημοσιεύει το Έθνος σε αντίθεση με χώρες που εφαρμόστηκαν από την τρόικα σκληρές πολιτικές λιτότητας δηλαδή σε Λετονία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία, η Ελλάδα βρίσκεται στο -19,5% όσον αφορά τη μείωση του κατώτατου μισθού από το 2008, ενώ ο μέσος μισθός να έχει καταβαραθρωθεί την περίοδο 2009-2014 κατά 28%.

Σύμφωνα με την κ. Μαρία Καραμεσίνη, σε αυτές τις χώρες αμέσως μόλις τελείωσε η περίοδος του παγώματος άρχισε να σημειώνεται αύξηση των κατώτατων μισθών.

Η Στα παραδείγματα που δίνει αναφέεται η Ισπανία, που μετρά αύξηση 1,3% στον κατώτατο μισθό, η Ιρλανδία 5,2% και η Πορτογαλία 14,9% την περίοδο 2008 – 2016.

Η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης σύμφωνα με το Έθνος εντείνεται,που ήδη αποτυπώνεται σε πληθώρα στατιστικών στοιχείων. Αρκεί, για παράδειγμα, να αναφερθεί πως το 29% του πληθυσμού που το 2008 ανήκε στις μεσαίες και ανώτερες τάξεις, πέντε χρόνια μετά είχε εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας εκείνου του έτους.