bf1717bdaaa213a7df5d65e2f28087e6 XL

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Εκνευρισμό έχουν προκαλέσει σε Σαμαρά και Βενιζέλο τα άσφαιρα πυρά «γαλάζιων» και «πράσινων» βουλευτών που απειλούν να μην ψηφίσουν τις ρυθμίσεις για το γάλα. Το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν τη συμφωνία με την Τρόικα και να ρίξουν την κυβέρνηση για τα ο γάλα θεωρείται απίθανο ωστόσο οι «επικοινωνιακές» αντιδράσεις απειλούν να ρίξουν σκιές στο θετικό κλίμα μετά τη συμφωνία με την τρόικα.

Μέχρι στιγμής, από τη ΝΔ αντιδρούν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Γιώργος Βλάχος, ενώ από το ΠΑΣΟΚ οι κ. Κασσής, Σηφουνάκης και Μωραΐτης.

Η αντίδραση τους χαρακτηρίζεται περισσότερο επικοινωνιακή παρά ουσίας, καθώς γίνεται για τα μικρά κομματικά ακροατήρια τους. «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε πάρει τόσα μέτρα και κάποιοι να θέλουν να τα τινάξουν όλα στον αέρα για το γάλα και τις συντεχνίες» λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Μαστίγιο και καρότο είναι η στρατηγική που ακολουθούν οι κυβερνητικοί εταίροι, μιλώντας από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποδοκίμασε στους «αντάρτες» βουλευτές, στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι «άδικο και στενάχωρο για τον κόσμο την ώρα που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της για να βγει από το τέλμα, να υπάρχουν τέτοιες παραφωνίες, Προχωράμε και όλα θα γίνουν κανονικά όπως πρέπει».

Από την άλλη πλευρά ο Βαγγέλης Βενιζέλος αφήνει ανοικτό το θέμα των βελτιώσεων στη ρύθμιση, λέγοντας: «Το θέμα του γάλακτος θα το χειριστούμε. Αν χρειαστεί θα γίνουν βελτιώσεις. Δεν θα παίξουμε με τη σωτηρία της χώρας. Το θέμα του γάλακτος είναι σοβαρό, αλλά ποιος θέλει να καταστρέψει την κτηνοτροφία;».

Ο κ. Χαρακόπουλος έκανε ένα βήμα πίσω και από τις διαρροές που τον ήθελαν να ανακοινώνει χθες τις προθέσεις του, συναντήθηκε το μεσημέρι στη Βουλή με τον γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο και σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα σημείωνε ότι θα περιμένει: «Αναμένω τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της συμφωνίας για το γάλα, το οποίο αρχικώς επρόκειτο να ανακοινωθεί μέχρι και την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής, προκειμένου να τοποθετηθώ με τη δέουσα υπευθυνότητα, όπως άλλωστε θεωρώ ότι έπραξα μέχρι σήμερα».

Την Τετάρτη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, σε μια ανοιχτή συνεδρίαση, όπου θα παραστούν οι υπουργοί κ. Χατζηδάκης, Τσαυτάρης και Χαρακόπουλος θα επιχειρηθεί να πέσουν οι τόνοι και βρεθεί μια διατύπωση που θα ικανοποιήσει τους διαφωνούντες.

Περιθώρια καθυστερήσεων δεν υπάρχουν και ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις της συμφωνίας με την τρόικα και να ψηφισθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς η τρόικα φέρεται να έχει ζητήσει, για να εγκριθεί η δόση, την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων μέχρι την 1η Απριλίου.

Σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αποφασίστηκε ότι η ειδική επιτροπή για τη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος» θα συνεδριάσει τη Δευτέρα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχοντας πλέον διασταυρωμένα στοιχεία από τους φορείς και βάση δεδομένων ώστε να καθορίσει τα κριτήρια.

Όπως από την αρχή είχε γράψει το newpost στη βουλή θα έρθει το πολυνομοσχέδιο με τρία άρθρα, για τα διαρθρωτικά μέτρα, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και με τις αλλαγές στο φορολογικό.

Ό άλλος πονοκέφαλος είναι το θέμα των Τραπεζών και η στάση του Γιώργου Παπανδρέου που περιμένει να δει το κείμενο το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πάντως οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού αλλά και του Βαγγέλη Βενιζέλου συμφωνούν ότι «δεν θα κινδυνεύσει η κυβερνητική συνοχή».newpost.gr