tsipras-alexis-eurokinissi-660 4

Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Την πεποίθηση ότι η τρόικα έρχεται στην Αθήνα για να προχωρήσει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ συρρικνώνοντας την εταιρεία με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις εκφράζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν μάλιστα ότι μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτήσει την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα στο θέμα της ενέργειας και ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα βρεθούν αντιμέτωποι με την λαϊκή κατακραυγή.

Πρόσθεταν πάντως ότι «προκειμένου να περάσουν τα σχέδια τους οι κυβερνητικοί εταίροι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Ακόμα και αυτό της απαξίωσης των εργαζομένων μέσα από δήθεν αποκαλύψεις για προνόμια που είχαν στο παρελθόν.»

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μάλιστα το γραφείο τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζεται μεταξύ άλλων ότι « Την ίδια στιγμή που η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους έχει ουσιαστικά ανοίξει, η κυβέρνηση είναι όμηρος της τακτικής της απαρέγκλιτης εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών και τα δίνει όλα, εκλιπαρώντας για μια πολιτική δήλωση στήριξης πριν τις ευρωεκλογές από τους δανειστές, χωρίς να διανοείται να ψελλίσει το οτιδήποτε που δεν είναι αρεστό στην κ. Μέρκελ.

Ο λαός μας, όμως, έχει συνειδητοποιήσει απόλυτα ποιοι μπορούν να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα της χώρας, ποιοι μπορούν να διαπραγματευτούν και να πετύχουν μαζί με τους λαούς τις Ευρώπης την ήττα των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας. Η Ελλάδα από πειραματόζωο της κρίσης, μετατρέπεται στην αχίλλειο πτέρνα του κυρίαρχου νεοφιλελεύθερου μοντέλου.»

Την ιδία στιγμή ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα υποστήριξε ότι το πλεόνασμα της κυβέρνησης είναι λογιστικό και επεσήμανε ότι οι αριθμοί της τρόικας επιβεβαιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Το πλεόνασμα είναι λογιστικό είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής συμφωνίας να μην καταγραφούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες που προσεγγίζουν το 1,5 δις. Αποφασίστηκε παράλληλα να καταγραφούν οι επιστροφές αποδόσεων των ομολόγων που διαθέτει η ΕΚΤ. Οι αριθμοί της τρόικας, όμως, είναι ανελέητοι και επιβεβαιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελλάδα πρέπει μέχρι το 2020 να χρηματοδοτήσει τόκους και χρεολύσια που αγγίζουν τα 83 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος τους, γύρω στα 61 δις προβλέπεται ότι θα προκύψει από τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία υπολογίζονται στο 3,5-4% του ΑΕΠ ετησίως. Αλλά αυτή η πρόβλεψη βρίσκεται απλά στην επικράτεια της επιστημονικής φαντασίας. Τα υπόλοιπα 22 υποτίθεται ότι θα προκύψουν από τις ιδιωτικοποιήσεις. Ωστόσο, ακόμα και η ρευστοποίηση των πάντων δεν θα εξασφαλίσει πάνω από 12-15 δισ. ευρώ. Άρα, το σχέδιο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού βρίσκεται στο … κενό. Και αυτό το κενό δεν μπορεί να καλυφθεί χωρίς μια νέα περικοπή χρέους. Δηλαδή, αυτό που λέμε εμείς.»

Τέλος επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την νομιμότητα να δεσμεύσει την χώρα σε ένα νέο μνημόνιο και πρόσθεσε «Η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση για να δεσμεύσει το λαό και τον τόπο με ένα νέο μνημόνιο, ανεξάρτητα από την ονομασία του. Οφείλει να θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού τις επιλογές και τις δεσμεύσεις της.» newpost.gr