melomakarona

Κάθε χρόνο, τις μέρες που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα κάθε σπίτι παίρνει μια γλυκιά μυρωδιά από μέλι και κανέλα! Ο λόγος; Φυσικά τα μελομακάρονα! Το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων. Εύκολη συνταγή που κρατάει από τα βάθη των χρόνων και δεν αλλάζει πολύ σε όποια χώρα και αν τα φτιάχνουν.
Μελομακάρονο ή μελομακάρουνο, είναι ένα ελληνικό γλύκισμα το οποίο παρασκευάζεται από αλεύρι, λάδι και μέλι. Κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα και θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία την περίοδο των Χριστουγέννων.
Στα αγγλικά το αποκαλούν “small honey cake”!
Θεωρείται το πιο απλό και λιτό από όλα τα χριστουγεννιάτικα γλυκά.
Παρόλα αυτά είναι λίγο παρεξηγημένο γιατί πολλοί το θεωρούν πολύ παχυντικό. Στην πραγματικότητα ένα μεσαίου μεγέθους περιέχει 115 θερμίδες (μελωμένο) και 60 θερμίδες χωρίς το σιρόπι. Απολαύστε χωρίς άγχος λοιπόν, αλλά με μέτρο, κι αν θέλετε μία πιο απλή εκδοχή παραλείψτε το σιρόπιασμα!

Eύκολα Μελομακάρονα
melomakarona7777

Aπλή και εύκολη συνταγή για νόστιμα και πετυχημένα μελομακάρονα.

Υλικά

1 κ. αλεύρι για κάθε χρήση
400 ml ηλιέλαιο
200 γρ. ζάχαρη
50 ml. χυμό πορτοκαλιού
1 σφηνάκι κονιάκ
10 γρ. baking powder
10 γρ. μαγειρική σόδα
10 γρ. κανέλλα
Για το σιρόπι:
400 ml. νερό
400 γρ. ζάχαρη
500 γρ. μέλι
Για το γαρνίρισμα:
χοντροκομμένα καρύδια

  • Εκτέλεση

Ανακατεύεις το λαδι, τη ζάχαρη, το κονιάκ, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού σε ενα μπολ. Συνεχίζεις με το αλάτι, τη σόδα, την κανέλα, το μπέϊκιν και τελευταίο το αλεύρι σταδιακά. Ανακατεύεις και ζυμώνεις. Πλάθεις στο σχήμα που θέλεις και τα βάζεις σε λαδόκολλα που έχεις στρώσει σε ταψί. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζεις το σιρόπι. Βράζεις νερό και ζάχαρη για 5 λεπτά. Το μέλι το προσθέτεις στο τέλος. Αφήνεις το σιρόπι να κρυώσει και μόλις βγάλεις τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα βουτάς στο σιρόπι για 2 λεπτά. Αφού τα βγάλεις από το σιρόπι, πασπαλίζεις με χοντροκομμένα καρύδια.

Σπιτικά Μελομακάρονα (Σκέτα και με Σοκολάτα)

chocolate-melomakarona-1

 Υλικά

1 φλ. λεπτό σιμιγδάλι

1 φλ. ζάχαρη

1 φλ. αλεύρι μαλακό

1,5 φλ. ελαιόλαδο

Χυμό από 2 πορτοκάλια

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 κ.γ. κανέλλα

1 κ.γ. γαρύφαλλο

½ κ.γ. σόδα

Για το σιρόπι:

1 φλ. μέλι

1 φλ. ζάχαρη

1 φλ. νερό

1 λεμόνι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε την ζύμη για τα μελομακάρονα. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το ελαιόλαδο, με ζάχαρη, χυμό από 2 πορτοκάλια, κανέλλα και γαρύφαλλο. Προσθέτουμε και μια πρέζα σόδα. Αναμιγνύουμε καλά, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα και στην συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι με το αλεύρι. Ζυμώνουμε, μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που να πλάθεται εύκολα. Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα μας, τα απλώνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά.

Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι την ζάχαρη, το νερό και το μέλι και τα αφήνουμε να βράσουν. Προσθέτουμε ξύσμα λεμονιού και 2-3 σταγόνες λεμόνι, για να μην ζαχαρώσει το μίγμα μας. Βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι (τεστάρουμε αν πέφτει από το κουταλάκι σε κομπάκια). Αφήνουμε το σιρό Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και περιχύνουμε με αυτό τα μελομακάρονα μόλις βγουν από τον φούρνο.

Μελομακάρονα με Βούτυρο

melomakarona

Μία πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή για γευστικά μελομακάρονα με βούτυρο. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για μετά τη νηστεία αφού με το βούτυρο τα μελομακάρονα δεν είναι νηστήσιμα. Είναι όμως πολύ γευστικά και αρέσουν σε όσους δεν ικανοποιούνται με γλυκά που περιέχουν μόνο λάδι. Η συνταγή περιέχει λάδι, απλά 1/4 της ποσότητας που κανονικά βάζουμε αντικαθιστάται με βούτυρο που προσθέτει πλούσια γεύση.

Σε αυτή τη συνταγή πρώτα φτιάχνεις το σιρόπι, το βάζεις στο ψυγείο και μετά φτιάχνεις τα μελομακάρονα, τα οποία σιροπιάζεις ενώ είναι ζεστά με το κρύο σιρόπι. Μέσα στο σιρόπι μπορείς να τα βουτήξεις τόση ώρα, ανάλογα με το πόσο μελωμένα τα θες. Το σιρόπι είναι αρκετά υγρό και ελαφρύ αλλά πάρα μα πάρα πολύ γευστικό επειδή χρησιμοποιούμε το ιδανικό Χριστουγεννιάτικο μέλι: Μέλι Ελάτης! Ω Έλατο.. ω έλατο!… μου αρέσει πως μου αρέσεις… στα μελομακάρονα!

Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε λιγότερο γαρίφαλο αν και για αυτή την ποσότητα αλευριού είναι οκ η 1 κουταλιά. Θα δώσει μαζί με την κανέλα μία έντονη γεύση που σε πολλούς αρέσει. Το κονιάκ επίσης δίνει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση.
Μία τελευταία μικρή σημείωση: Καλύτερα να χτυπήσετε πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη για να λιώσουν καλά και να γίνουν μίγμα προτού προσθέσετε το λάδι. Είναι επίσης σημαντικό να ζεστάνετε το βούτυρο ή να το αφήσετε για αρκετή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου για να είναι μαλακό πριν το χρησιμοποιήσετε.

Υλικά

400 γρ. ζάχαρη
500 γρ. μέλι
Για το γαρνίρισμα:
χοντροκομμένα καρύδια

Για το σιρόπι

1 κούπα μέλι
2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
1 ξυλάκι κανέλας,
2-3 γαρύφαλλα και
2-3 φλούδες από πορτοκάλι
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού σόδα
½ κούπας φρέσκο βούτυρο αγελάδος
1½ κούπας αραβοσιτέλαιο (ή καλύτερα ελαιόλαδο!)
¾ κούπας χυμό πορτοκάλι
1 κούπα ζάχαρη
1 κουτ. σούπας γαρύφαλλο
1 κουτ. σούπας κανέλλα
¼ κούπας κονιάκ
Ξύσμα πορτοκαλιού
Λίγο τριμμένο καρύδι για το πασπάλισμ

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5’ ανακατεύοντας με
ένα κουτάλι να γίνει ομοιόμορφο το σιρόπι μας. Αφαιρούμε τον αφρό εάν δημιουργηθεί.
Τοποθετούμε το σιρόπι σε ένα μπολ και το βάζουμε στην κατάψυξη να κρυώσει καλά.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη

Χτυπάμε στο μίξερ το φρέσκο βούτυρο αγελάδος Χωριό, το λάδι, το χυμό και το ξύσμα
πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το κονιάκ για 2-3 λεπτά μέχρι να ανακατευτούν καλά και να γίνει
ομοιογενές το μείγμα μας.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και τα ρίχνουμε σιγά σιγά στο υγρό
μείγμα, ανακατεύοντας με το χέρι μας έως ότου γίνει ομοιογενής η ζύμη μας. Αποφεύγουμε να
ζυμώσουμε έντονα τη ζύμη για να μη σφίξει.

Με το χέρι μας πλάθουμε στρογγυλά ή οβάλ μπαλάκια και τα τοποθετούμε στο ταψάκι του φούρνου. Εάν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κουπ-πατ σε διάφορα σχήματα.

Με ένα πιρουνάκι πατάμε ελαφρά τα ζυμαράκια για να γίνουν πιο πλακέ και να αποκτήσουν το σχήμα που θέλουμε. Σημαντικό είναι όλα τα μελομακάρονά μας να έχουν το ίδιο πάχος για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου C για 40’-45’ έως ότου ροδίσουν.
[Σημείωση: Η ώρα ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος. Αν τα πλάσουμε μικρά μπορεί να θέλουν και μόνο 20 λεπτά. Το σημαντικό είναι να τα προσέχουμε και να τα βγάλουμε όταν ροδίσουν]
Βγάζουμε το σιρόπι από την κατάψυξη και ρίχνουμε μέσα τα μελομακάρονα αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο. Θα πρέπει να «αφρίζουν» ελαφρώς ενώ ρουφάνε το σιρόπι.
Το σιρόπι μας θα πρέπει να καλύπτει ολόκληρα τα μελομακάρονα. Τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά να ρουφήξουν καλά και τα τοποθετούμε σε στρώση σε μια πιατέλα. [Αν θέλετε να τα κάνετε πολύ πιο ελαφριά, αφήστε τα στο σιρόπι για 20 δευτερόλεπτα!
Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο καρύδι (και κανέλλα αν θέλουμε) κάθε μελομακάρονο και τοποθετούμε και 2η στρώση από πάνω για να γίνουν ένα όμορφο «βουναλάκι» στην πιατέλα μας.

  melomakarona.gr

Related Posts