ImageHandler.ashxςς

Η  κακοκαιρία συνεχίζει να πλήττει  όλη τη χώρα, με  έντονες  χιονοπτώσεις και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.

Ενώ σοβαρά προβληματα  προκλήθηκαν  τις προηγούμενες  ώρες  από τις βροχοπτώσεις χάνοντας τη ζωή του ένας ανθρωπος  στο Ωραιόκαστρο Σερρών όταν εγκλωβίστηκε με το αυτοκίνητό του σε χείμαρρο.

Αύριο τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θράκη, την Ανατολική, Κεντρική, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο οι χιονοπτώσεις  θα είναι  πιο εξασθενημένες  . Χιονόνερο ενδέχεται να πέσει  και στα νησιά του Αιγαίου.

Στην Αττική αναμένεται χιονόνερο στο κέντρο της πόλης και ασθενής χιονόπτωση στα Βόρεια Προάστια. Μόνο στην Εύβοια φαίνεται να επιμείνουν τα χιόνια και την Τρίτη καθώς τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα.

Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες  στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, μιας και ο υδράργυρος θα αγγίξει τους -12 βαθμούς και δεν θα ξεπεράσει όλη την ημέρα τους 0 βαθμούς σε αρκετές πόλεις της βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου.

Οι βοριάδες που αρχικά θα είναι ισχυροί φτάνοντας τα 7 με 8 μποφόρ, γρήγορα θα εξασθενήσουν.

Ειδικότερα:

• Στη Θράκη και στη Μακεδονία νεφώσεις με ασθενή χιονόπτωση. Στο Θρακικό βορειοανατολικοί άνεμοι στα 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -3 έως 3 βαθμούς.
• Στη Θεσσαλονίκη τοπικές νεφώσεις. Το θερμόμετρο από -4 έως 1 βαθμό.
• Στην Ήπειρο, στα νησιά του βορείου Ιονίου και τη δυτική Μακεδονία τοπικές νεφώσεις και ασθενή χιονόπτωση στα ορεινά και ημιπεδινά. Η θερμοκρασία από -4 έως 6 βαθμούς.
• Στην Κεφαλονιά, το Πύργο και τη Σπάρτη νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Στο Ιόνιο βορειοδυτικοί άνεμοι στα 5-7 μποφόρ.
• Στην υπόλοιπη Πελοπόννησο νεφώσεις με βροχές και ασθενή χιονόπτωση στα ορεινά. Η θερμοκρασία από -2 έως 8 βαθμούς.
• Στα Κύθηρα βροχές και καταιγίδες και ο υδράργυρος μέχρι τους 7 βαθμούς.
• Στη Κρήτη βροχές και χιόνια στα ορεινά. Το θερμόμετρο από 6 έως 11 βαθμούς και οι άνεμοι βόρειοι στα 4 με 6 μποφόρ.
• Στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Οι άνεμοι βόρειοι στα 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία μέχρι τους 8 βαθμούς.
• Στη Θεσσαλία, τη Κεντρική και Στερεά Ελλάδα, τοπικές νεφώσεις με ασθενή χιονόπτωση και πιο έντονη στα ορεινά και την Εύβοια. Η θερμοκρασία από -6 έως 4 βαθμούς.
• Στην Αττική νεφώσεις με χιονόνερο και ασθενή χιονόπτωση στα βόρεια του νομού. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης από 0 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Που χρειάζονται αλυσίδες

Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κρίνεται επιβεβλημένη σε ορισμένα σημεία του εθνικού, αλλά και επαρχιακού δικτύου, κυρίως στη Βόρεια και τη Δυτική Ελλάδα. Συνεχίζεται και αύριο η κακοκαιρία με πτώση της θερμοκρασίας και επέκταση των χιονοπτώσεων.

Συγκεκριμένα, αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του Νομού Φλώρινας και στα σημεία:Καστοριάς-Φλώρινας μέσω Βιτσίου, Καστοριάς –Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης και Καστοριάς-Αμυνταίου μέσω Κλεισούρας.

Παράλληλα, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Άρνισσα από το 8 χλμ της επαρχιακής οδού με κατεύθυνση το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρα και στην Κερασιά Πέλλας.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται, λόγω των χιονοπτώσεων η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στο οδικό δίκτυο που συνδέει τα Καλάβρυτα με την Πάτρα, το Αίγιο και το Διακοπτό, καθώς και σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο της Αχαΐας.

Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στο οδικό δίκτυο Πατρών – Καλαβρύτων μέσω Χαλανδρίτσας, Αιγίου – Καλαβρύτων μέσω Πτέρης και Διακοπτού – Καλαβρύτων μέσω Μεγάλου Σπηλαίου.

Ακόμη, απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων στο ορεινό οδικό δίκτυο και συγκεκριμένα στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και Λουσών, καθώς και στο δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.

Στην Αιτωλοακαρνανία, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – Άνω Χώρας, από το ύψος του δημοτικού διαμερίσματος Λημνίστας και στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – Αράχωβας, από το ύψος του δημοτικού διαμερίσματος Πλατάνου.

Στο δήμο Θέρμου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και καταπτώσεις στις περιοχές Διασελάκι, Μελίγκοβα, Αμβρακιά, Δρυμώνα, Χαλίκι και Νεροχώρι.