trofes-lipodialites

 

sinergasia-eclipse-diatrofologo-iwanna-vasilakopoulou-omada-logodiatrofisΓράφει η Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BScΔιαβάστε παρακάτω τροφές που θεωρούνται λιποδιαλύτες σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες.

 Η εφαρμογή ενός διατροφικού προγράμματος απώλειας βάρους στηρίζεται στη συνδυαστική κατανάλωση τροφίμων, που περιέχουν θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον μεταβολισμό και την καύση λίπους. Συγκεκριμένα:

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ: σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τη Dr Penny Kris-Etherton και τους συνεργάτες στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition», μελετήθηκε η επίδραση των δημητριακών ολικής αλέσεως στη μείωση του κοιλιακού λίπους. Συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν 50 παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 24-63 ετών ακολούθησαν δίαιτα μειωμένη κατά 500kcal θερμίδες για 12 εβδομάδες (3 μήνες), αφού χωρίστηκαν σε 2 ισάριθμες ομάδες: Οι μισοί κατανάλωναν καθημερινά 5 μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως και οι υπόλοιποι επεξεργασμένα και τροποποιημένα δημητριακά φτιαγμένα από λευκό αλεύρι. Μετά από 12 εβδομάδες, η μέση απώλεια βάρους και για τις δύο ομάδες ήταν περίπου το ίδιο: 4-5 κιλά, ωστόσο η πρώτη ομάδα που έτρωγε δημητριακά ολικής αλέσεως έδειξε σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις στο ποσοστό του κοιλιακού λίπους.

Το σώμα μας καίει περισσότερο όταν η τροφή που καταναλώνουμε είναι θρεπτικά πλήρης. Ειδικότερα όπως οι τροφές που περιέχουν αυξημένες φυτικές  ίνες όπως  το πλιγούρι βρώμης και το καστανό ρύζι αντί για τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

ΚΑΦΕΣ: Σύμφωνα με έρευνες του Αμερικανικού Κέντρου Ερευνών για τη Διατροφή και την Υγεία ο πρωινός καφές φαίνεται να επιταχύνει το μεταβολισμό μας κατά 10%! Αυτό οφείλεται στην καφεΐνη, η οποία επιταχύνει το μεταβολισμό και τον διατηρεί υψηλό για τις επόμενες 3 ώρες μετά την κατανάλωση καφέ. Η καφεΐνη μεταβολίζεται με διαφορετική ταχύτητα στα δύο φύλα, παρουσιάζοντας μεγαλύτερη ταχύτητα στις γυναίκες (κατά 25 %) συγκριτικά με τους άνδρες. Η δράση της καφεΐνης στην οξείδωση των λιπαρών οξέων αποτελεί ένα σημαντικό λόγο που η ίδια χρησιμοποιείται σε πολλά σκευάσματα αδυνατίσματος. Επιπρόσθετα, η συσχέτιση του καφέ με το αδυνάτισμα, πιθανότατα να οφείλεται στη συνεργιστική δράση της καφεΐνης με τα αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες), όπου διεγείρουν τη θερμογένεση, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό, αυξάνοντας έτσι και τις βιολογικές καύσεις.

ΑΠΑΧΑ ΚΡΕΑΤΙΚΑ (πουλερικά, ψάρι): Είναι πλούσια σε πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη θα ενισχύσει την απώλεια λίπους αυξάνοντας τη θερμογένεση και τον κορεσμό. Ως θερμογένεση αναφέρεται η δαπάνη ενέργειας που απαιτείται για την πέψη των θρεπτικών συστατικών. Κατά την πέψη, η πρωτεΐνη αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες περισσότερο από τα λίπη και τους υδατάνθρακες. Συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη έχει υψηλή θερμογόνο δράση. Καίμε περίπου το 30% των θερμίδων της μερίδας του φαγητού (έτσι ένα φιλέτο κοτόπουλο  160γρ απαιτεί από τον οργανισμό 90kcal για να διασπαστεί).

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΛΙΠΑΡΑΕίναι πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D με αποτέλεσμα να βοηθούν την ενίσχυση του μυϊκού συστήματος και να συμμετέχουν στη μεταβολική διαδικασία..

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ: Η κατανάλωση 4 φλιτζάνια ημερησίως  πράσινο τσάι είναι ικανό να επέλθει μια απώλεια 3 κιλών σε οχτώ εβδομάδες σύμφωνα με το Αμερικάνικο περιοδικό της κλινικής διατροφής .Η δράση του οφείλεται στις κατεχίνες, αντιοξειδωτικά συστατικά υπεύθυνα για την επιτάχυνση του μεταβολισμού. Για να καταναλώσετε περισσότερο τοποθετήστε μια μεγάλη κανάτα μέσα στο ψυγείο.

ΦΑΚΕΣ: Οι φακές κερδίζουν περισσότερη δημοτικότητα ως το πιο ιδανικό τρόφιμο για την απώλεια του βάρους, μιας και έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους.

ΚΑΥΤΕΡΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ: Η καψαϊκίνη είναι το συστατικό εκείνο που περιέχεται στη καυτερή πιπεριά με αποτέλεσμα  να αυξάνεται η θερμογόνος δράση της τροφής . Είναι σημαντικό λοιπόν να προσθέτουμε  καυτερή πιπεριά σε σάλτσες, σούπες, αυγά και κρέατα.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ: Υπάρχουν πάρα πολλά είδη με μοναδικά χαρακτηριστικά όμως οι ιδιότητες τους είναι παρόμοιες Τα μανιτάρια είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος, νάτριο και καθόλου χοληστερίνη! Λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, παρουσιάζουν αυξημένη θερμιδογόνο δράση, πολύ ανώτερες από τις φυτικές πρωτεΐνες, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών.

logodiatrofis.gr