79b36aff-d59e-433f-b888-d5bb3e7300d7

Θετική είναι η παρουσία ενός κατοικίδιου στη ζωή των  παιδιών  και μπορεί να συμβάλει σημαντικά  στη σωστή του ανάπτυξη αφού του μαθαίνει να είναι υπεύθυνο καθώς  του δίνει πολλή αγάπη.

Τα παιδία από πολύ νωρίς, ενδιαφέρονται  για τα ζωάκια αφού  ανακαλύπτουν ένα νέο φίλο, που πάντα θέλουν  να παίξουν μαζί του.

Όμως σημαντικό ρόλο παίζει  ως γονείς να  μαθαίνετε στα παιδιά τί συμπεριφορά να έχουν απέναντι στα κατοικίδια αλλά και απέναντι στα ζώα γενικότερα, υιοθετώντας τις σωστές συνήθειες:

Μάθετε στα παιδιά σας να σέβονται το κατοικίδιο και γενικότερα τα ζώα. Εξηγήστε τους ότι το ζωάκι που έχουν απέναντί τους δεν είναι παιχνίδι, θέλει κατανόηση και σεβασμό, όπως κάθε άλλος φίλος τους που παίζουν παρέα.

Εξηγήστε στα παιδιά πώς να παίζουν με το κατοικίδιο και αποτρέψτε τα από τα σκληρά και βίαια παιχνίδια μαζί του. Θυμίστε στα παιδιά ότι δεν πρέπει, για παράδειγμα, να τραβούν την ουρά ή τα αυτιά του για να παίζουν.

Διδάξτε στα παιδιά να αναγνωρίζουν τον τρόπο επικοινωνίας του κατοικίδιου και μάθετέ τους ότι αυτό που μπορεί να τους προσφέρει ένα ζωάκι είναι χαρά, αφοσίωση και πίστη.

babydogy7

Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει:

Να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι τα κατοικίδια δεν έχουν την ίδια συμπεριφορά με εμάς και μπορεί να αντιδράσουν σε κάποια απότομη κίνηση ή αν τα διακόψουμε για παράδειγμα την ώρα που πίνουν νερό ή τρώνε.

Καλό είναι να μην αφήνουμε παιδιά μαζί με το κατοικίδιο χωρίς επίβλεψη.

Μετά από κάθε επαφή που θα έχουν με κάποιο κατοικίδιο, θα πρέπει απαραίτητα να πλένουν τα χέρια τους.

Τέλος να σημειωθεί πως σε περίπτωση που το παιδί δεχτεί επίθεση (δάγκωμα κλπ.) από κάποιο ζώο, θα πρέπει  οι γονείς να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους, ώστε να τους κατευθύνει για το πώς θα πρέπει να δράσουν και στη συνέχεια τον κτηνίατρο καθώς και  έναν εκπαιδευτή.

Η συνύπαρξη παιδιών και ζώων με την σωστή γνώση και αντιμετώπιση μπορεί να είναι ωφέλιμη και για τους δύο.