Την κάθετη αντίθεσή τους με το ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, εξέφρασαν  τέσσερις (4) Δήμαρχοι της Πελοποννήσου από τις  πέντε (5)  Πρωτεύουσες της Περιφέρειας όπως αναφέρει το kalimera-arkadia.gr ,στη  κοινή συνέντευξη τύπου  που παραχώρησαν στην Τρίπολη.

Ανέφεραν ότι είναι μία πολύ ακριβή λύση που θα δώσει μεγάλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη καθαριότητας τα οποία δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά οι δημότες. Ενώ άσκησαν έντονη κριτική σε αιρετή Περιφέρεια και Κυβέρνησηγια τους χειρισμού που ακολουθούν.

Οι δηλώσεις των  Δήμαρχων

Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος

«Βλέπουμε την Κυβέρνηση που μέχρι χθες διαφωνούσε να συμπλέει ως προς την κατεύθυνση πλέον των 100 ευρώ να πληρώνουν ο δημότες ανά τόνο διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπου κι αν γίνονται διαγωνισμοί για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σε άλλες περιφέρειες, δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ. Στη δική μας περίπτωση, ο κόσμος σπρώχνεται σε λύση πάνω από 100 ευρώ.

Εμείς κάναμε ένα διαγωνισμό στο Άργος, σε λίγες μέρες θα τελειώσει, με ανώτατη τιμή 45,17 ευρώ τον τόνο. Ήρθαν 8 εταιρείες και σίγουρα θα έχουν δώσει πιο κάτω τιμές. Για τις 34.000 τόνους που θα διαχειριστούμε εμείς τρέχουν όλοι για 45 ευρώ και στις 200.000 τόνους των σκουπιδιών της περιφέρειας, η τιμή αντί να πέφτει, ανεβαίνει;

Ο κ. Νίκας έχει αλλάξει ρότα και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί. Τι είναι αυτό που τον κάνει σήμερα να μην είναι ανάμεσά μας; Τον λαό του δεν τον σέβεται, διότι ο λαός του θα κληθεί να πληρώσει 120 ευρώ τον τόνο.»

Δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός

«Απραξία ετών, που η αρμοδιότητα δεν ήταν στους δήμους, ήταν στο κράτος που τη παραχώρησε στην αιρετή περιφέρεια. Κάποιοι σήμερα κουνούν το δάχτυλο στους δήμους και απειλούν να αφήσουν την Πελοπόννησο μέσα στα σκουπίδια. Κάποιοι εκβιάζουν τους δημάρχους για να ακολουθήσουν ένα μοντέλο διαχείρισης ληστρικό για τους δημότες που θα επιφέρει περιβαλλοντικά προβλήματα.

Κάνω πάλι έκκληση στην Κυβέρνηση και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι πρότινος μιλούσαν για ένα περιβαλλοντικό σκάνδαλο και για ένα κόστος που δεν θα μπορεί να σηκώσει ο Πελοποννησιακός λαός. Σήμερα, υπάρχει μία πλειοψηφική τάση μέσα στην Κυβέρνηση που θέλει να περάσει τα σχέδια για να υλοποιηθεί το ΣΔΙΤ. Θα είναι το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο που έχει υπάρξει.»

Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής

«Είναι τραγικό να επιβαρύνουμε τους πολίτες 3 και 4 φορές πάνω για δημοτικά τέλη. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Πρέπει να κοιτάξουμε το συμφέρον των πολιτών. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία για τον διαγωνισμό των έργων υποδομής και της διαχείρισης των αποβλήτων για τον Δήμο Τρίπολης. Πρέπει να σας αποκαλύψω ότι την οροφή που θα βάλουμε στο διαγωνισμό είναι 40 ευρώ τον τόνο» και τόνισε ότι η μονάδα που σχεδιάζει ο Δήμος Τρίπολης θα δύναται να καλύψει και τις ανάγκες διαχείρισης των απορριμμάτων τόσο του Δήμου Γορτυνίας, όσο και του Δήμου Μεγαλόπολης.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης

«Οφείλουμε όλοι μας να υπερασπιστούμε την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες τόσο στην αιρετή περιφέρεια, όσο και στο κράτος. Τα πρόστιμα μην διανοηθούν και τα στείλουν στους δήμους, να τα αναλάβουν η Περιφέρεια και το Κράτος. Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει, διότι έχει καθυστερήσει να υπογράψει τον ΠΕΣΔΑ. Ο ΦΟΔΣΑ αποφάσισε αποκεντρωμένη διαχείριση και κεντρική διαχείριση που θα αποφασίσει ο ΦΟΔΣΑ. Αν αυτό δεν γίνει, θα είμαστε απέναντι σε κάθε άλλη διαχείριση των απορριμμάτων».

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, Παναγιώτης Μαντάς

  «Πολλά σκουπίδια καταλήγουν σε παράνομες χωματερές, διότι για πολλά χρόνια δεν έχει εφαρμοστεί η προσωρινή διαχείριση. Να αποφασίσει η αιρετή περιφέρεια αν είναι ή δεν είναι αρμόδια για την προσωρινή διαχείριση. Αν δηλαδή έχε δίκιο ο κ. Παπαηλίου της Περιφέρειας, που είπε ότι είναι αρμόδιος ή αυτό που ανακοίνωσε χθες ο Περιφερειάρχης σε δελτίο τύπου. Προσωρινή διαχείριση σημαίνει διαδημοτικές συνεργασίες για να πάψει να είναι οξύ το πρόβλημα. Αυτή η πίεση που έχουμε οφείλεται σε επιλογές της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας και στα εμπόδια που μπαίνουν σε όσους επιχειρήσουν να εφαρμοστούν την προσωρινή διαχείριση.»

Ο πρώην Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας και μέλος της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ, Μανώλης Σκαντζός

«Σήμερα βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που έργο δεν υπάρχει και ο αρμόδιος φορέας που είναι ο ΦΟΔΣΑ πρέπει να προχωρήσει και να λύσει το πρόβλημα. Σήμερα, αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας από το πρόσωπο του Πέτρου Τατούλη που δεν κατάφερε να βρει λύση και από την Κυβέρνηση. Κάποιοι δήμαρχοι που δεν είναι στο πάνελ, δρουν ως υποστηρικτές του ΣΔΙΤ των 120 ευρώ. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας, με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι είπε ότι η μοναδική λύση είναι το ΣΔΙΤ των 120 ευρώ, ενώ παλιότερα είχε δώσει μεγάλο αγώνα κατά του έργου αυτού.»