patra-afisa-poreia-kata-ths-anergias-2

 

του Χριστόφορου Κάσδαγλη

Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας σε ένα σημαντικό γεγονός που συμβαίνει αυτές τις μέρες  αλλά είναι σαν να μη συμβαίνει, που θα ’λεγε και ο γέρων Παΐσιος.

Από την περασμένη Κυριακή, πολυπληθής ομάδα Πατρινών έχει πάρει τους δρόμους σε μια πρωτότυπη πορεία διαμαρτυρίας που θα καταλήξει την ερχόμενη Κυριακή στην Αθήνα. Διακόσια είκοσι χιλιόμετρα, «κάτι σαν, τηρουμένων των αναλογιών, με τη μεγάλη Πορεία του Μάο ή του Ζαπάτα», όπως ανέφερε χιουμοριστικά φίλος αγρότης από την περιοχή της Κορινθίας που έσπευσε να προϋπαντήσει τους διαδηλωτές κατά το πέρασμά τους από το Ξυλόκαστρο.

Πρόκειται για τη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας από την Πάτρα στην Αθήνα που διοργανώνει ο Δήμος Πατρέων, έπειτα από πρόταση του δημάρχου Κώστα Πελετίδη, του μοναδικού δημάρχου μεγάλης πόλης που ανήκει στο ΚΚΕ. Τα αιτήματα δεν αφορούν κάποιο τοπικιστικό πρόβλημα, αλλά το μεγαλύτερο ίσως θέμα που βασανίζει τη χώρα, την ανεργία. Φυσικά η Πάτρα έχει μακρά πείρα από ανεργία, έχοντας περάσει τη φάση της αποβιομηχανοποίησης πριν από λίγες δεκαετίες με τρόπο πιο έντονο από κάθε άλλη πόλη της χώρας. Η ιδιαιτερότητα της πόλης συναντήθηκε λοιπόν με την ιδιαιτερότητα της δημοτικής αρχής και το αποτέλεσμα ήταν μια θεαματική οκταήμερη εκδήλωση διαμαρτυρίας που όμοιά της, προσωπικά τουλάχιστον, δεν μπορώ να θυμηθώ.

Και όμως, τα δελτία ειδήσεων χθες βράδυ, της ΕΡΤ συμπεριλαμβανομένης, αναμασούσαν την παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ στις επετειακές εκδηλώσεις των ομογενών για την εθνική εορτή, γεγονός που επαναλαμβάνεται με απόλυτη συνέπεια κάθε χρόνο. Φέτος ο πρόεδρος Ομπάμα πρωτοτύπησε κιόλας, ανέφερε τρεις λέξεις στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάς!», πράγμα που τόνωσε για μία ακόμη φορά την εθνική μας αυτοπεποίθηση. Εξάλλου και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με κάποιον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό και δήλωσε για νιοστή φορά ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, φοβερή είδηση κι αυτή, μεγάλη πρωτοτυπία. Το μενού είχε και άλλα αναμασήματα από την ειδησεογραφία της προηγούμενης μέρας, αλλά για την πορεία των Πατρινών κουβέντα.

Δε λέω να μην ασχοληθούν με τα Panama Papers, με την ιστορία του ΔΝΤ και των Wikileaks, με την αξιολόγηση του προγράμματος ή με την ομόρρυθμη εταιρεία των κκ Τσίπρα και Παππά, μεγάλη επιτυχία των ΝΕΩΝ, αλλά ως γνωστόν τα βραδινά δελτία ειδήσεων διαρκούν μία ολόκληρη ώρα, οπότε κανονικά θα ‘πρεπε να υπάρχει λίγος χρόνος και για τους διαδηλωτές από την Πάτρα, που, παρεμπιπτόντως, χθες βράδυ βρίσκονταν στο Ξυλόκαστρο, μια ώρα δρόμος για να πάει ένα βαν και να πάρει εικόνες.

Είμαι βέβαιος ότι αν ο μισός από τον αριθμό των πατρινών διαδηλωτών είχαν εξαγγείλει κάποια άλλη πορεία, μικρότερης διάρκειας και σε μικρότερη απόσταση, για κάποιο φιλοζωικό ή άλλο δημοφιλές θέμα, φιλανθρωπικό και αγαπησιάρικο, απ’ αυτά που λατρεύουν τα κανάλια, θα είχαν σπεύσει να την απαθανατίσουν. Αλλά ποιος ασχολείται τώρα με την ανεργία και με κόκκινους δημάρχους, σιγά το θέμα, κρύψ’ το καλύτερα κάτω απ’ το χαλί.

Η πορεία ξεκίνησε και συνεχίζεται με βάση το πρόγραμμα που εκπονήθηκε από τον περασμένο Φεβρουάριο και υλοποιείται με συνέπεια. Το δρομολόγιο ξεκίνησε από την Πάτρα την Κυριακή 3 Απριλίου. Κατά τη διαδρομή οργανώνονται εκδηλώσεις σε επιλεγμένα σημεία σε συνεργασία με τους τοπικούς δημάρχους, οι οποίοι έχουν αναλάβει και τη φιλοξενία των περιπατητών. Την Κυριακή διανυκτέρευσαν στο Αίγιο, τη Δευτέρα στην Ακράτα, χθες στο Ξυλόκαστρο, απόψε, Τετάρτη, θα μείνουν στην Κόρινθο, την Πέμπτη στους Άγιους Θεόδωρους, την Παρασκευή στα Μέγαρα και το Σάββατο στην Ελευσίνα, απ’ όπου θα ξεκινήσουν Κυριακή πρωί, με μια στάση στο Χαϊδάρι, στις 12 το μεσημέρι, για να βρεθούν το απόγευμα στις 18.00 στην πλατεία Συντάγματος. Τους διαδηλωτές συνοδεύουν αυτοκίνητα υποστήριξης, τα οποία μεταξύ άλλων μαζεύουν τους βραδυπορούντες, ιδίως κάποιους ηλικιωμένους.

Ξέρω βέβαια ποιος είναι ο αντίλογος. Λύνεται το πρόβλημα της ανεργίας με μια πορεία, όσα χιλιόμετρα και αν περπατήσουν οι διαδηλωτές; Εντάξει, δεν είμαι (τόσο) αφελής, αλλά αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν και τη συμβολική διάστασή τους. Και ο πάπας θα πάει, μαζί με τον πατριάρχη, προσεχώς στη Λέσβο (και στη Μυτιλήνη). Δεν πιστεύουν ότι έτσι θα λύσουν διαμιάς το προσφυγικό, αλλά παρόλα αυτά θα πάνε. Χρειαζόμαστε μια συσσώρευση δράσεων, συμβολικών κινήσεων και ανάτασης του συλλογικού φρονήματος, αυτό είναι το πνεύμα.

Είναι πολύ ενδιαφέρων ο τρόπος με την οποίο οργανώθηκε το όλο πρότζεκτ. Ο Πελετίδης φρόντισε να συναντηθεί αυτοπροσώπως με όλους τους δημάρχους των ενδιάμεσων πόλεων και, απ’ ό,τι φαίνεται, εκείνοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία, παρά το γεγονός ότι στο σύνολό τους ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους. Άλλη μία απόδειξη ότι αν υπάρχει όραμα και σωστή οργάνωση δημιουργούνται δυνατότητες να ξεπεραστούν τα συνήθη εμπόδια και να δημιουργηθεί κλίμα συνεργασίας και η ανάλογη δυναμική. Κάτι που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα ως χώρα – ή κάνω λάθος;

Αυτοδιοικητικός παράγοντας από το Ξυλόκαστρο ο οποίος συμμετείχε στις εκδηλώσεις υποδοχής που οργανώθηκαν χθες το απόγευμα, μου εξηγούσε τις θετικές συνέπειες της περίπτωσης Πελετίδη. Όχι μόνο γιατί με τον τρόπο που λειτουργεί δημιουργεί ένα διαφορετικό υπόδειγμα και «ξεκουνάει» και άλλους δημάρχους, αλλά κυρίως γιατί υπερβαίνει κατά πολύ τις παραδοσιακές πρακτικές του πολιτικού του χώρου, του ΚΚΕ και το ωθεί προς μία δυναμική μεν, αλλά και πολύ πιο ευρεία αυτοδιοικητική αντίληψη.

Ο Κώστας Πελετίδης καρδιολόγος στο επάγγελμα, στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2014 πήρε το 25%, το οποίο όμως στον δεύτερο γύρο μετατράπηκε σε ένα θριαμβευτικό 63,51%.

Στον ενάμιση μόλις χρόνο της θητείας του έχει προσφέρει χαρακτηριστικά δείγματα γραφής: Έχει αναθεωρήσει τον δημοτικό προϋπολογισμό και προσπαθεί να αλλάξει τη σύνθεση  των δημοτικών φόρων ώστε να ελαφρύνονται οι μικρομεσαίοι και να επιβαρύνονται οι μεγάλοι. Έχει δώσει τη μέγιστη προτεραιότητα σε κοινωνικές δράσεις, συσσίτια σε παιδικούς σταθμούς, σε σχολεία και σε ανέργους και άπορους (στις πιο αδύναμες κατηγορίες των οποίων έχει φροντίσει να εξασφαλίσει και… ντελίβερι κατ’ οίκον!). Έχει καταργήσει την ελεγχόμενη στάθμευση, δημιουργώντας παράλληλα περισσότερους χώρους ελεύθερου πάρκινγκ. Έχει δρομολογήσει κρίσιμα δημοτικά έργα, που υλοποιούνται πολύ αποτελεσματικά, με αυτεπιστασία και με πολύ χαμηλό κόστος. Έχει αδειοδοτήσει ανέργους και άπορους ώστε  να συλλέγουν τις ελιές από χτήματα και οικόπεδα που ανήκουν στην ιδιοκτησία του Δήμου, τα οποία μέχρι τώρα λυμαίνονταν διάφοροι επιτήδειοι (αστυνομικοί, παπάδες, δημοτικοί υπάλληλοι). Δεν διστάζει να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να παρακάμψει τα γνωστά γραφειοκρατικά εμπόδια που παρεμβάλλει στις προσπάθειες των δήμων η κρατική γραφειοκρατία. Δεν είχε κανένα πρόβλημα να συγκρουστεί με την κεντρική εξουσία σε θέματα όπως η απαίτηση για παραχώρηση των αποθεματικών του Δήμου στο υπουργείο Οικονομικών, το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί hot spot για μετανάστες στην Αχαΐα ή την εγκύκλιο που αποστάλθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών για τη δυνατότητα χρηματοδότησης επιμορφωτικών εκδηλώσεων με θέμα τη δημοκρατία στην Ευρώπη, όπου μεταξύ άλλων προβλέπονταν δράσεις γα την καταγγελία του σταλινισμού και των καθεστώτων του πρώην ανατολικού μπλοκ, την οποία επέστρεψε ως απαράδεκτη. Κι ακόμα, έχει απαγορεύσει στις υπηρεσίες του Δήμου την παροχή στοιχείων σε βουλευτές της Χρυσής Αυγής και την παραχώρηση άδειας για τις τοπικές εκδηλώσεις της.

Επιστρέφοντας στη διαδήλωση διαμαρτυρίας, μοναδικό ψεγάδι που επισημάνθηκε ήταν ότι στην πορεία κυριαρχούσαν οι γνωστές σημαίες του ΠΑΜΕ, γεγονός που αναιρεί ως ένα βαθμό την ευρύτητα των αντιλήψεων που έχει επιβάλει ο δήμαρχος με τις επιλογές του.

Αλλά δεν θα επιμείνω. Αυτές οι μέρες ανήκουν στον Πελετίδη και στους συνοδοιπόρους του, μακάρι να είχαμε πιο πολλούς Πελετίδηδες.