Σκληρά μέτρα που πλήττουν τους Έλληνες πολίτες περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο που η αλλιώς όπως κομψά  ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος «μία προκαταρκτική συμφωνία» (preliminary agreement), γιατί σε αυτή δεν περιλαμβάνεται η ρύθμιση για το χρέος, αλλά ούτε οι στόχοι για τα πλεονάσματα μετά το 2018. Ενώ άμεσα ξεκινά και η διαδικασία της ψήφισης των νέων επώδυνων μέτρων, με την προσδοκία της συνολικής συμφωνίας που θα συμπεριλαμβάνει και δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Σχετικά με τα αντίμετρα αυτά θα ενεργοποιηθούν με πρωτογενές πλεόνασμα 3,7 και όχι 3,5% που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Με βάση το προσχέδιο , προβλέπεται ενεργοποίηση μέτρων ύψους 450 εκ. από το 2018 εφόσον δεν πιαστεί ο στόχος για το πλεόνασμα.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται περικοπές στα επιδόματα ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκ. Παράλληλα, προβλέπεται κατάργηση του έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες κάτι που αυξάνει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκ. 

Σκληρά  είναι τα μέτρα στις συντάξεις με την  κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, ενώ εάν δεν επιτευχθεί η μείωση κατά 1,8 δις που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα θα γίνει και νέα μείωση στις επικουρικές. Σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου την οποία αποδέχθηκε η κυβέρνηση, οι συνταξιούχοι θα χάσουν σχεδόν 2 συντάξεις τον χρόνο

Μαύρο το τοπίο και στα εργασιακά καθώς η κυβέρνηση υποχωρεί στη βασική γραμμή της για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων η οποία δεν πρόκειται να γίνει πριν το τέλος του μνημονίου, ενώ δεν κατάφερε ούτε την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων που και αυτή μετατίθεται για τον Ιούλιο του 2018 που θα λήξει το μνημόνιο.

Ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη για την κυβέρνηση είναι η παράγραφος που περιγράφει ότι τα θετικά αντίμετρα θα εφαρμοστούν αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που το πλεόνασμα αγγίξει το 3,7%, δηλαδή με ένα περιθώριο 0,2% πιο πάνω από το 3,5% του στόχου. Αντίθετα τα μέτρα λιτότητας θα εφαρμοστούν στο ακέραιο ανεξάρτητα από το ύψος των πλεονασμάτων.