imagehandler-ashx%ce%bc%ce%bc

Σε επιφυλακή  βρίσκεται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)  μετά την εκτίμηση ότι θα παρουσιαστεί έξαρση της γρίπης στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Η  εκτίμηση των ειδικών είναι πως μετά από 2 χρόνια στη  χώρα μας θα σημειωθούν κρούσματα γρίπης τύπου Α, Η3Ν2 ενώ  συνιστούν άμεσο εμβολιασμό για όλα τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς το εμβόλιο έχει στελέχη του Η3Ν2 και προσφέρει κάλυψη και προστασία 50-60%.

Να σημειωθεί πως πέρυσι είχαμε κρούσματα  του Η1Ν1, τη γνωστή γρίπη των χοίρων.

Παράλληλα σε έξαρση βρίσκεται και η  επιδημία κυρίως γαστρεντερίτιδας. Όπως ενημερώνουν οι γιατροί,  τα κύρια συμπτώματα είναι η διάρροια και ο στομαχόπονος ενώ δεν χορηγείται αντιβίωση. Οι επιστήμονες προτείνουν στους πολίτες να προφυλάσσονται και να αποφεύγουν  την πολυκοσμία και τους κλειστούς χώρους.

Σε ότι αφορά την  γρίπη πρόκειται για οξεία νόσο του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.  Οι πιο ένοχοι μήνες για την εποχική έξαρση της γρίπης στην χώρα μας είναι οι χειμερινοί μήνες Οκτώβριος έως Απρίλιο.

Ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο κάθε χρόνο, ο  πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη.