Ο διακεκριμένος Έλληνας Αρχιμάγειρας Κωνσταντίνος Βασάλος δημιούργησε ένα πεντανόστιμο πολίτικο σάμαλι με μαστίχα Χίου. Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να την φτιάξουμε και να την απολαύσουμε αφού η επιτυχία είναι δεδομένη.

Υλικά για ένα τετράπλευρο ταψί 25Χ35 cm

Γιαούρτι αγελαδινό ή πρόβειο 1 Κg
Ζάχαρη 600 gr
Μπέικιν πάουντερ 20 gr
Νερό χλιαρό 400 ml
Μαστίχα Χίου 1 κουταλάκι του γλυκού
Βανιλίνη 2 τεμάχια
Σιμιγδάλι ψιλό 200 gr
Σιμιγδάλι χονδρό 500 gr
Υλικά για το σιρόπι
Νερό 800 ml
Ζάχαρη 800 gr
Φλούδα και χυμός από μισό λεμόνι

Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε την μαστίχα Χίου με 100 γραμμάρια από την ζάχαρη στο μούλτι και την κονιορτοποιούμε. Κατόπιν αναμειγνύουμε το νερό με το μπέικιν πάουντερ, προσθέτουμε την ζάχαρη, το γιαούρτι, την μαστίχα Χίου, την βανιλίνη και το σιμιγδάλι βροχηδόν για να μην σβολιάσει.
Αφήνουμε το μείγμα μισή ώρα να «ξεκουραστεί»
Ενδιάμεσα κάνουμε το σιρόπι….Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό, έπειτα τη ζάχαρη και τη φλούδα του λεμονιού, ανάβουμε τη φωτιά και μετράμε 4′ από τη στιγμή που θα πάρει την πρώτη βράση και το κρατάμε στο μάτι, στην χαμηλότερη θερμοκρασία, μέχρι να ψηθεί το γλυκό…
Βουτυρώνουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα του ταψιού και πασπαλίζουμε με ψιλό σιμιγδάλι…
Όταν ξεκουραστεί και ομογενοποιηθεί το μείγμα, το ρίχνουμε σε τετράγωνο ταψί κουζίνας (35Χ25 cm)…. Το κτυπάμε μερικές φορές πάνω στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να γίνει επίπεδη η επιφάνεια και το βάζουμε στο φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στους 170°.
Όλο το μυστικό αυτού του γλυκού είναι στο ψήσιμο…. Θα πρέπει όταν συμπληρωθούν τα 30 λεπτά ψησίματος, να το βγάλουμε από το φούρνο, ούτως ή άλλως το σάμαλι δεν πέφτει και να το χαράξουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
Κατόπιν το επαναφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 25′ – 30′ (ανάλογα με το φούρνο), μέχρι να πάρει σε όλη την επιφάνειά του ένα έντονο, καφέ χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε το καυτό σιρόπι προσεκτικά, όλο μαζί και με την μία. Όταν το γλυκό “πιει” όλο το σιρόπι και, αφού κρυώσει, το κόβουμε καλά μέχρι κάτω και χωρίζουμε το κάθε τετράγωνο κομμάτι σε δυο ομοιόμορφα τρίγωνα. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με παγωτό βανίλια….