protovoulia-politon-korinthou-den-kalestikan-oloi-oi-foreis-kai-sullogoi-video

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κορινθίων έγινε – επιτέλους – μια ήρεμη και ουσιαστική συζήτηση για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, χωρίς εντάσεις και εκατέρωθεν προκλήσεις, που επέτρεψε στο ΔΣ να καταλήξει σε ομόφωνες αποφάσεις. Η παρέμβαση του επικεφαλής μας Παναγιώτη Ψηλογιαννόπουλου στηρίχτηκε στους εξής άξονες:

Η άποψή μας.

Θεωρούμε το τοπικό σχέδιο που ψηφίστηκε ομόφωνα το Νοέμβριο σε θετική κατεύθυνση παρά τις αδυναμίες του και τις αοριστίες. Περιλαμβάνει την διαλογή στην πηγή, την πρόληψη και την μείωση των αποβλήτων με ξεχωριστά ρεύματα ανακυκλώσιμων υλικών και οργανικών, πράσινα σημεία, απαντά στα ζητήματα της εγγύτητας, της συμμετοχής των πολιτών και της σωστής ενημέρωσης.

Έχουμε επανειλημμένα παρέμβει στο ΔΣ για το θέμα, τονίζοντας πως δεν είναι λύση να παράγουμε σκουπίδια και ύστερα να τα διαχωρίζουμε, όπως θέλει να κάνει και η λύση ΣΔΙΤ Τατούλη – ΤΕΡΝΑ, γιατί τέτοιες λύσεις ακυρώνουν την ανακύκλωση και την διαλογή το οποίο έχει και μεγαλύτερο κόστος και μεταφοράς και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Έχουμε ζητήσει προγραμματισμό με επίτευξη στόχων από την δημοτική αρχή ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προγραμματισμό και των επόμενων φάσεων της διαχείρισης όπως η χωροθέτηση ΧΥΤΥ. Να τονίσουμε εδώ, επειδή ακούγονται πολλά από διάφορους «ειδικούς», πως μηδενικό υπόλειμμα δεν υπάρχει. Πάντα υπάρχουν υλικά που δεν μπορείς να τα αξιοποιήσεις και η προσπάθεια όλων μας πρέπει να είναι να καταφέρει ένα σύστημα διαχείρισης να μειώσει στο ελάχιστο τα υλικά αυτά. Λύση με καύση του υπολείμματος μας βρίσκει αντίθετους και αν κάποιος θέλει να το προτείνει ας το κάνει με ολοκληρωμένη πρόταση στο ΔΣ και όχι με δηλώσεις και τουφεκιές.

Από το 2014 ως τώρα έχουμε κάνει ή συμμετάσχει σε  δεκάδες δράσεις ανάδειξης του θέματος, χωρίς να περιμένουμε τι θα πουν οι άλλοι γι αυτό και στην Κόρινθο και στο νομό και την περιφέρεια. Παρεμβάσεις , ημερίδες με θέμα την ολοκληρωμένη διαχείριση, ζητήσαμε διαπαραταξιακή επιτροπή στον Δήμο, ακόμα και κινητοποιήσεις αντίδρασης στην προτεινόμενη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας. Το ενδιαφέρον είναι πως σε όλες αυτές τις δράσεις, οι «βασιλιάδες των facebook δηλώσεων» και της επιτιμητικής κριτικής των κινήσεών μας ήταν πανταχού απόντες. Ωστόσο έχουμε αποφασίσει να μην τους δώσουμε μεγαλύτερη πολιτική αξία από όση τους αρμόζει και θα τους αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους, κάνοντας like ο ένας στον άλλο.

Η Δημοτική αρχή

Ο Δήμαρχος κ. Πνευματικός έχει διαχρονική ευθύνη για το σημερινό πρόβλημα εφόσον και την λύση υποσχόταν προ 10ετίας και την διαχείριση παρέδωσε στην Περιφέρεια με τα γνωστά αποτελέσματα. Η πολιτική αυτή ευθύνη βαραίνει αυτόν και τον συνδυασμό του κυρίως γιατί οι αποφάσεις στο θέμα άγονταν με κριτήριο το πολιτικό κόστος και τα περιφερειακά μικροσυμφέροντα.

Σε καμία περίπτωση δεν θα υποστηρίξουμε ένα σχέδιο διαχείρισης με θολές ζώνες που μπορεί να οδηγήσουν από την πίσω πόρτα σε διαχείριση συμμείκτων ή σε εξυπηρέτηση ιδίων ή φιλικών συμφερόντων. Ο Δήμαρχος οφείλει να έχει ξεκάθαρη θέση στο τι θέλει να κάνει με το πρόβλημα και όχι να προσπαθεί με πρόχειρο τρόπο να λύσει το πρόβλημα ή να βρίσκει ευκαιρία για προσωπικά παιχνίδια στην ανάγκη.

Ζητήσαμε λοιπόν

  • Αν υπάρχει η ανάγκη για δημοτικό ΚΔΑΥ να το κάνουμε σαφές και να έρθει με τη σύννομη διαδικασία ώστε να αποφασίσει το ΔΣ
  • Το κομπόστ που θα παράγεται να είναι αξιοποιήσιμο προς καλλιεργητική χρήση όπως θα προκύπτει από την οικιακή διαλογή και όχι κακής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό που παράγεται από μηχανική διαλογή σύμμεικτων σκουπιδιών, κάτι στο οποίο στοχεύει η ΤΕΡΝΑ.
  • Οι απαραίτητες διαδημοτικές συνεργασίες να είναι προϊόν συμφωνίας με τους όμορους δήμους και πάντα με την προϋπόθεση ότι θα παραδίδουν προδιαλεγμένα υλικά και όχι σύμμεικτα.
  • Να προχωρήσουμε άμεσα σε χωροθέτηση ΧΥΤΥ και τουλάχιστον να οριστεί ένας προγραμματισμός ώστε η διαδικασία να είναι ελέγξιμη.

Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε από την δημοτική αρχή μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε τόσο σοβαρά ζητήματα.  Υπάρχει τρόπος να λυθεί το πρόβλημα αλλά αυτό δεν θα γίνει ποτέ μόνο με δηλώσεις και αποσπασματικές ή θολές ενέργειες. Εμείς έχουμε στηρίξει το τοπικό σχέδιο διαχείρισης και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο αυτό κινείται στις σωστές γραμμές.

Η μείζονα αντιπολίτευση

Καλό θα ήταν να μάθουμε πού ήταν ο κος Νανόπουλος και οι «ειδικοί» του στις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Πελοπόννησο ακόμα και από την ΠΡΟΣΥΝΑΤ την οποία επικαλούνται. Γιατί εμείς δεν είδαμε κανέναν σας πουθενά. Όπως δεν είδαμε καμία δικιά σας πρωτοβουλία για το θέμα.  Καλό θα ήταν επίσης – και πολύ σημαντικό για την θέση σας στο θέμα – να μας ενημερώσετε για την τελευταία συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ όπου παρευρεθήκατε μαζί με τον εκπρόσωπό σας κο Δημητρόπουλο αλλά δε μείνατε να ψηφίσει σε μια συνεδρίαση όπου το αποτέλεσμα για την προτεινόμενη λύση ήταν ισόπαλο, χωρίς την δική σας ψήφο βέβαια. Μάλλον ψαρεύετε σε θολά νερά και οι δημότες δυσκολεύονται να δουν τι πιάνετε.

Μας προτρέψατε στο τελευταίο ΔΣ να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τη λύση Τατούλη – ΤΕΡΝΑ, αν θα βελτιωθεί η πρόταση και επαναλάβατε την επόμενη μέρα σε συνέντευξη ότι θα την συζητήσετε αν είναι συμφέρουσα για τον πολίτη. Δεν ξέρετε αν είναι ή όχι προς το συμφέρον μας κύριοι της Συμμαχίας; Παραβλέπετε το περιβαλλοντικό κόστος ή το οικονομικό της μη εγγύτητας; Καλό θα ήταν επίσης να ενημερωθείτε τι σημαίνει Ολοκληρωμένη Διαχείριση γιατί παρά τα σεμινάρια, συνεχίζετε να ορίζετε ως τέτοια την λύση ΣΔΙΤ κάτι που δεν ισχύει.

Τέλος προτρέπουμε εσάς και τους δημοτικούς συμβούλους σας να διαβάσετε το προηγούμενο δελτίο τύπου μας για τις παρεμβάσεις που κάναμε – εμείς που μείναμε – στο ΔΣ ώστε η πρόχειρη προγραμματική σύμβαση που ήρθε προ ημερησίας να γίνει καθαρότερη και προς το συμφέρον μας, γιατί αποχωρήσατε και δεν ενημερωθήκατε επαρκώς.

Για το ΔΣ

Στο δημοτικό συμβούλιο συμφωνήσαμε να υπάρχει διαπαραταξιακή συνεργασία σε επίπεδο επικεφαλής παρατάξεων για το θέμα των μηχανημάτων που χρειάζεται η μονάδα κομποστοποίησης αλλά και το λειτουργικό κόστος το οποίο εμείς θέσαμε. Περιμέναμε να συνεδριάσει πριν τον ΦΟΔΣΑ της Δευτέρας αλλά μάλλον δεν το χρειάζεται ο Δήμαρχος. Ελπίζουμε να μην μείνει στα λόγια.

Πιέσαμε επίσης και αποφασίστηκε ομόφωνα να υποστηρίξουμε την πρόταση ΙΙ στον επόμενο ΦΟΔΣΑ που αφορά την αποκλειστική ευθύνη των Δήμων για την διαχείριση των απορριμμάτων και όχι τις μεσοβέζικες λύσεις που περιλαμβάνουν τη ΣΔΙΤ Τατούλη – ΤΕΡΝΑ, ειδικά την Ιβ που θα οδηγήσει μαθηματικά σε μαρασμό τις όποιες προσπάθειες τοπικής διαχείρισης γίνουν.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ως τμήμα της  αντιπολίτευσης ότι είναι στο χέρι  όλων μας να ελέγξουμε, να βελτιώσουμε ή και να αλλάξουμε οτιδήποτε χρειάζεται ένα τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων ή ακόμα και να καταγγείλουμε τις όποιες μεθοδεύσεις στους πολίτες. Αρκεί όλοι να συμφωνήσουμε ότι θέλουμε ένα τέτοιο σχέδιο. Απαιτούμε από την δημοτική αρχή να πάρει επιτέλους σοβαρά το πρόβλημα και να φέρει με των σωστό τρόπο ολοκληρωμένες προτάσεις για την επίλυσή του.

Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων Πολιτών