Οι σκανδιναβικές χώρες «πάσχουν» από έλλειψη σκουπιδιών

Οι σκανδιναβικές χώρες «πάσχουν» από έλλειψη σκουπιδιών

papa8eofanousτου Νίκου Παπαθεοφάνους

Τη στιγμή που στην Ελλάδα το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων φαντάζει δυσεπίλυτο, οι σκανδιναβικές χώρες «πάσχουν» από έλλειψη σκουπιδιών. Τι σημαίνει αυτό; Και γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί σε χώρες όπως η Σουηδία και η Νορβηγία, υπάρχουν μεγάλα κέντρα αποτέφρωσης τα οποία αξιοποιούν τα μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα, μετατρέποντάς τα σε ενέργεια. Χρησιμοποιούν δηλαδή τα σκουπίδια ως πηγή ενέργειας. Ουσιαστικά πρόκειται για θερμική επεξεργασία των σκουπιδιών σε πολύ αυστηρό πλαίσιο ελέγχου ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα στη Σουηδία η παραγωγή των κέντρων αποτέφρωσης απορριμμάτων είναι τόσο μεγάλη ώστε με την ενέργεια που παράγεται ηλεκτροδοτούνται περισσότερα από 250.000 νοικοκυριά ενώ θερμαίνονται περίπου 750.000 σπίτια.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα σκουπίδια να είναι περιζήτητα και η Σουηδία να εισάγει απορρίμματα από άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Δανία. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες που εξάγουν τα απορρίμματα, πληρώνουν τη Σουηδία (τις σουηδικές εταιρίες) που τα παραλαμβάνει. Οπότε το όφελος είναι διπλό. Αντίστοιχη βιομηχανία σκουπιδιών επιχειρείται να αναπτυχθεί και στη Νορβηγία. Σε αυτά τα κράτη λοιπόν, εκτός του ότι η ανακύκλωση λειτουργεί σχεδόν σε άριστα επίπεδα, αξιοποιούν ακόμα και τα μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα.
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα η διαχείριση των σκουπιδιών είναι ένα πρόβλημα χωρίς λύση. Η ανακύκλωση στην καλύτερη περίπτωση υπολειτουργεί ενώ ακόμα και σήμερα υπάρχουν χωματερές. Παρόμοια κατάσταση υπάρχει στις περισσότερες βαλκανικές χώρες και γενικότερα σε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Μήπως λοιπόν η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας θα μπορούσε να στραφεί και σε αυτό τον τομέα, με έναν τετραπλό στόχο; 1) Την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των εγχώριων απορριμμάτων μας. 2) Την αξιοποίηση των απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας. 3) Την εισαγωγή απορριμμάτων από τα γειτονικά μας κράτη με τα αντίστοιχα για την ελληνική βιομηχανία οικονομικά οφέλη. 4) Την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας.
Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του επικεφαλής της σουηδικής υπηρεσίας περιβαλλοντικής προστασίας που αναφέρει «…πολλά σκουπίδια σπαταλούνται στην Ευρώπη…».

Νίκος Παπαθεοφάνους
Πολιτικός Επιστήμων
Master στις Διεθ. Σχέσεις & Πολιτικές – Διακυβέρνηση