lalaggita-me-meli

Οι Λαγγίτες ή λαλλαγγίτες από την Θράκη  είναι μια   συνταγή εύκολη μα πολύ νόστιμη που  μοιάζουν σαν χοντρές κρέπες. Τις είδαμε στο topoikaitropoi.gr , και  εάν αφαιρέσουμε το γάλα και τα αβγά αποτελούν ένα ξεχωριστό, νηστίσιμο γλυκό.

Μόλις είναι έτοιμες τις βγάζουμε απ’ το τηγάνι και τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Στο τηγάνι, με το ίδιο λάδι από το κρέας, ρίχνουμε τον μαϊντανό και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα αρώματα τους. Ξαναρίχνουμε το κρέας στο τηγάνι για περίπου 5 λεπτά και σβήνουμε με το ξίδι.

Δυναμώνουμε τη φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το ξίδι, σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά. Το κρέας τώρα έχει μαλακώσει ενώ παράλληλα έχουμε και μια παχύρρευστη σάλτσα να το συνοδεύσει. Ιδανικός συνδυασμός για το σερβίρισμα αυτού του πιάτου είναι οι πατάτες τηγανιτές.

Θα χρειαστούμε

1 φακελάκι ξερή μαγιά ή ένα μικρό κομματάκι νωπή

1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό

1 φλιτζάνι νερό χλιαρό

2 αυγά

1 κ.γ. αλάτι

2 κ.γ. ζάχαρη

Αλεύρι (όσο πάρει)

Πως το φτιάχνουμε
Ανακατεύουμε το αλάτι με τη ζάχαρη και τη μαγιά. Στη συνέχεια βάζουμε το γάλα και το νερό και χτυπάμε με το μίξερ. Ρίχνουμε σιγά-σιγά αλεύρι μέχρι η ζύμη να γίνει «νερουλή». Είναι έτοιμη όταν βυθίζουμε μέσα ένα κουτάλι και βγάζοντας το φεύγει όλη η ζύμη.

Την αφήνουμε για περίπου μία ώρα σε μέρος με θερμοκρασία δωματίου, σκεπασμένη. Όταν η επιφάνεια της μοιάζει σαν να έχει βγάλει αφρούς είναι έτοιμη για ψήσιμο. Ψήνουμε σε τηγάνι για κρέπες σε πολύ δυνατή φωτιά. Γεμίζουμε την μεγάλη κουτάλα της σούπας και ρίχνουμε στο τηγάνι το μείγμα, το απλώνουμε και αφήνουμε περίπου 1-2 λεπτά να ψηθεί από τη μία μεριά και έπειτα τη γυρνάμε και από την άλλη. Σερβίρονται ζεστές με μέλι.