Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από συγκεκριμένους σταθμούς αναφοράς στην επικράτεια οι οποίοι διαθέτουν πλήρη δεδομένα για τουλάχιστον 30 χρόνια, οι πρώτες 22 ημέρες του φετινού Ιουνίου, μπορούν θερμοκρασιακά να χαρακτηριστούν σε γενικές γραμμές ως φυσιολογικές συγκρινόμενες με τον μέσο όρο των ετών 1971-2000. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αίσθηση στη συνείδηση των περισσότερων ανθρώπων, η οποία δημιουργήθηκε κυρίως για 2 λόγους: Ο πρώτος λόγω του πολύ ψυχρού (και βροχερού) Σαββατοκύριακου στις 17-18/6 και ο δεύτερος λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων στις περισσότερες περιοχές της χώρας καθ΄όλη τη διάρκεια του μήνα.

Ωστόσο, η τελευταία εβδομάδα του μήνα θα είναι αρκετά θερμότερη σε όλη τη χώρα και κυρίως στα ηπειρωτικά και λόγω αυτής είναι πιθανό τελικά, ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού να «κλείσει» θερμότερος του κανονικού. Έτσι λοιπόν, από αύριο Παρασκευή 23/6, ανοίγουν οι θερμές πύλες της Αφρικής και πολύ θερμές αέριες μάζες θα έχουν την ευκαιρία να διαχυθούν προς τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά δεδομένα, υπάρχουν 80% πιθανότητες για ισχυρό θερμό κύμα (που θα χαρακτηριστεί ως καύσωνας) από την Παρασκευή 30/6 με κορύφωση το Σαββατοκύριακο 1-2/7. Σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα, υπάρχει 20% πιθανότητα για θερμοκρασίες που θα φτάσουν ακόμη και σε ακραίες τιμές για το συγκεκριμένο διάστημα, κυρίως σε κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Έως την Κυριακή 25/6/2017

Σταδιακή, περεταίρω άνοδος της θερμοκρασίας:

-Την Παρασκευή 23/6, έως τους 36-37, τοπικά έως και τους 38 βαθμούς σε ηπειρωτικές περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Μακεδονίας και στη Θεσσαλία,.

-Το Σάββατο και την Κυριακή 24-25/6, έως τους 36-37 βαθμούς σε πεδινές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας και τοπικά τους 38-39 βαθμούς σε Θεσσαλία και ηπειρωτικά πεδινά τμήματα της Μακεδονίας. Αυξημένες θερμοκρασίες και στο ανατολικό και κυρίως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου αναμένονται παρόμοιες τιμές με την ηπειρωτική χώρα. Σε Ιόνιο και παράκτια τμήματα της υπόλοιπης χώρας, οι μέγιστες θα βρεθούν στην περιοχή των 32-35 βαθμών, ενώ δροσερότερος θα είναι ο καιρός σε κεντρικό Αιγαίο και Κυκλάδες όπου αναμένονται τιμές στους 29-32 βαθμούς.

Τα φαινόμενα θερμικής αστάθειας (μεσημεριανές/απογευματινές καταιγίδες) δεν θα μας εγκαταλείψουν, όμως θα εστιαστούν κυρίως σε ορεινές περιοχές. Πιο συγκεκριμένα:

-Την Παρασκευή 23/6 οι καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα βορειότερα τμήματα της ορεινής ζώνης της Πίνδου, σύντομες και χωρίς μεγάλες εντάσεις.

-Το Σάββατο 24/6, θερμικές καταιγίδες θα σημειωθούν στα ορεινά τμήματα της Ηπείρου/Μακεδονίας/Θράκης και ενδεχομένως σε βορειοδυτικές/βόρειες περιοχές της Θεσσαλίας. Υπάρχει ενδεχόμενο να επηρεαστούν και πεδινά τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας / Θράκης κατά τις απογευματινές και πρώτες βραδυνές ώρες.

-Την Κυριακή 25/6, φαινόμενα θερμικής αστάθειας αναμένονται στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά τμήματα απασχολώντας κυρίως περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, με πιθανότητα να επιμείνουν μέχρι και τις βραδυνές ώρες.

Οι άνεμοι θα είναι αισθητοί κυρίως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, φτάνοντας τα 4-5 μποφώρ (και πολύ τοπικά έως και τα 6), από ΒΔ διευθύνσεις. Πρόκειται για την εμφάνιση πρώιμου μελτεμιού στην περιοχή.

-Δευτέρα 26/6/2017 – Κυριακή 2/7/2017

Θερμοκρασίες

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, δεν αναμένεται ιδιαίτερη υποχώρηση των θερμοκρασιών τη Δευτέρα 26/6 και την Τρίτη 27/6, όπως είχε αρχικώς αναφερθεί. Οι μέγιστες θα φτάσουν και τους 38 και κατά τόπους 39 βαθμούς σε ηπειρωτικές περιοχές της χώρας μακριά από την επιρροή της θάλασσας και τους 34-37 στα υπόλοιπα τμήματα, (χαμηλότερες σε εντελώς παράκτιες περιοχές).

Οι θερμοκρασίες αναμένονται σε ανάλογες τιμές και την Τετάρτη 28/6.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για περεταίρω άνοδο της θερμοκρασίας από την Πέμπτη 29/6 και μετά με πιθανό κύμα καύσωνα από την Παρασκευή 30/6 έως και την Κυριακή 2/7/2017.  Το γεγονός αυτό είχε αναφερθεί ήδη από το δελτίο πρόγνωσης επόμενων ημερών που εκδόθηκε στις 19/6/2017 στην ιστοσελίδα http://umeteo.com

Φαινόμενα

-Λίγα φαινόμενα θερμικής αστάθειας κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της Πίνδου και ενδεχομένως στη Ροδόπη τη Δευτέρα 26/6 και την Τρίτη 27/6: Όμβροι και σύντομες τοπικές καταιγίδες αναμένονται.

Τα φαινόμενα υποχωρούν τις επόμενες ημέρες, έως και την Κυριακή 2/7. Κατά την ημέρα αυτή, είναι πιθανή η γρήγορη ανάπτυξη καταιγίδων σε Ήπειρο και δυτική Μακεδονία κατά τις απογευματινές ώρες, φέρνοντας τα πρώτα κύματα δροσιάς στις συγκεκριμένες περιοχές.

Άνεμοι

Ασθενείς στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές, με κυρίαρχη τη θαλάσσια αύρα στα παράκτια. Μόνο όσον αφορά το νοτιοανατολικό Αιγαίο, αναμένονται έως μέτριοι από ΒΔ διευθύνσεις.

Νίκος Γκίκας

Γεωγράφος.

http://umeteo.com