rio-paraolympiakoi2-630_0

Μια  τελετή  έναρξης γεμάτη συγκίνηση και συμβολισμό, με σύνθημα «η καρδιά δεν έχει όρια. Όλοι μας έχουμε καρδιά»  ήταν αυτή που έζησε ο κόσμος εντός και εκτός του Μαρακανά  που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, για τους  15ους Παραολυμπιακούς  Αγώνες στο Ρίο.

Στο στάδιο Μαρακανά, μπήκε πρώτη η ομάδα των προσφύγων, με σημαιοφόρο, τον Αλ Χουσείν, Σύριο πρόσφυγα που ζει, εργάζεται και προπονείται στην Ελλάδα.
Η ομάδα των προσφύγων ,δημιουργήθηκε μετά από πρόταση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής προς την IPC.

paralympics_rio21

paralympics_rio22

paralympics_rio23

paralympics_rio24

Όμως μια στιγμή ήταν αρκετή για να συγκλονίσει όλη τη γη. Ηταν όταν η αθλήτρια Μάρσια Μαλσάρ, παραολυμπιονίκης το 1984, μπήκε στο στάδιο κρατώντας τη δάδα με την ολυμπιακή φλόγα.

Η Μαλσάρ είχε μπει στο στάδιο υπό καταρρακτώδη βροχή, κρατώντας στο δεξί της χέρι το ειδικό μπαστούνι με το οποίο περπατά και στο αριστερό χέρι είχε τη δάδα. Ωστόσο, η αθλήτρια έχασε την ισορροπία της και έπεσε στο έδαφος. Η Μαλσάρ, όμως, δεν το έβαλε κάτω, δεν έμεινε εκεί. Σηκώθηκε ξανά όρθια χωρίς τη βοήθεια των ανθρώπων που έσπευσαν να τη βοηθήσουν.

[tg_youtube width=»» height=»» video_id=»ZSP7_PWZguQ»]

Τότε… εκείνη τη συγκλονιστική στιγμή … ολόκληρο το στάδιο σηκώθηκε όρθιο και χειροκρότησε την αθλήτρια που συνέχιζε την πορεία της για να φωτίσει το στάδιο με την ιερή φλόγα. 

«Ποτέ μην τα παρατάς!» έγραψαν στο Twitter των Παραολυμιακών Αγώνων ανεβάζοντας το βίντεο από την συγκλονιστική στιγμή στο στάδιο

%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b5%cf%82

Σημαιοφόρος ο Πολυχρονίδης

Σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής ήταν ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Παραολυμπιονίκης του μπότσια. Δίπλα  του, ο πρόεδρος της ΕΠΕ και αρχηγός της ελληνικής αποστολής, Γιώργος Φοντουλάκης  ενώ   ακολούθησαν και οι υπόλοιποι Έλληνες αθλητές και οι συνοδοί τους.

Μια τεράστια ελληνική σημαία κρατούσαν μέλη της αποστολής και αθλητες όπου και καταχειροκροτήθηκαν από όλο το στάδιο.

Οι Έλληνες Αθλητές ήδη μπήκαν «μάχη»  για τα μετάλλια σε τρία αθλήματα –  κολύμβηση, στίβο και ποδηλασία πίστας.

Είναι ο παραολυμπιονίκης του στίβου Αθανάσιος Μπαράκας στην ποδηλασία μαζί με τον Νίκο Τρουλινό.

Στην κολύμβηση θα αγωνιστούν η Χρυσούλα Αντωνιάδου στα 200 μ. ελεύθερο και στα 100 μ. ελεύθερο η Σεμιχά Ριζάογλου και η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου.

Στα 100 μ. του στίβου θα λάβει μέρος ο Μιχάλης Σεΐτης, στη σφαιροβολία οι Νίκος Γονιός, Δημήτρης Ζησίδης και Θανάσης Κωνσταντινίδης και στο μήκος η Στυλιανή Σμαραγδή.