Με θυελλώδεις βοριάδες έρχεται να σαρώσει την Ελλάδα ο «Ξενοφών». Πρόκειται για την πρώτη ισχυρή κακοκαιρία του φετινού φθινοπώρου η οποία θα πλήξει την Ελλάδα από την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου.

Ένας ισχυρός αντικυκλώνας  που θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης  σε συνδυασμό με ένα σύστημα υψηλών πιέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα δημιουργήσει από σήμερα συνθήκες για σημαντική ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο , έντασης 8 έως 9 Μποφόρ.

Παράλληλα ψυχρές αέριες μάζες θα μετακινηθούν από τη βορειοανατολική Ευρώπη προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να παρουσιάσει πτώση κυρίως στα βόρεια και κεντρικά της χώρας από 8-12 βαθμούς χαμηλότερα απ’ ,ότι το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί την Τετάρτη και ως κύριο χαρακτηριστικό θα έχει τους θυελλώδεις ως πολύ θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 10 Μποφόρ.

Ακόμη το βαρομετρικό χαμηλό που θα δημιουργηθεί από το απόγευμα της Τετάρτης θα προκαλέσει βροχοπτώσεις στα νότια πελάγη.

Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Η πρόγνωση του καιρού σύμφωνα με το weather.gr, έχει ως εξής: Σταδιακή ενίσχυση των ανέμων και λίγες σποραδικές νεφώσεις, πυκνότερες στην ανατολική και νότια Ελλάδα περιμένουμε την Τρίτη 25/09/2018. Τοπικές βροχές ενδέχεται να σημειωθούν σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας, της Ευβοίας, των Σποράδων, της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Περαιτέρω ενίσχυση των ανέμων περιμένουνε από τις βραδυνές ώρες.

Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 9 έως 24 και τοπικά 25 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, από 6 έως 23 στη Βόρεια Ελλάδα, από 11 έως 28 και τοπικά 29 στη Δυτική Ελλάδα, από 8 έως 24 στο Βόρειο Αιγαίο και από 17 έως 29 και τοπικά 30 βαθμούς στο Κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από τα βορειοανατολικά έως 7 και τοπικά 8 με 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο αρχικά  θα είναι βόρειοι έως 5 μποφόρ, στρεφόμενοι στη συνέχεια σε ανατολικούς έως και 7 μποφόρ.