“Είναι καθήκον μας να μην γυρίζουμε την πλάτη, να μην συγκαλύπτουμε, να μην ανεχόμαστε και να μην σιωπούμε….

Συμμετείχα στο 2ο Συνέδριο της εκστρατείας «Γίνε άνθρωπος», με τίτλο «Η εξάλειψη της βίας είναι καθήκον όλων μας», που πραγματοποιήθηκε στο Βραχάτι, στη μνήμη της αδικοχαμένης Γαρυφαλλιάς Ψαράκου, που έχασε τη ζωή της από τα χέρια του συντρόφου της στη Φολέγανδρο το περσινό καλοκαίρι, καθώς και όλων των γυναικών που το νήμα της ζωής τους κόπηκε τόσο βίαια, αναπάντεχα και άδικα.

Όπως ανέφερα, το 2021 η χώρα μας μέτρησε 17 γυναικοκτονίες. Δολοφονίες γυναικών που συντάραξαν στο άκουσμά τους. Πρόκειται για την πιο ακραία μορφή έμφυλης και σεξουαλικής βίας, που διαπράττεται με κίνητρο την άσκηση κοινωνικού ελέγχου στα σώματα αλλά και τις επιλογές των γυναικών.

Οι γυναικοκτονίες, , στηρίζονται σε βαθιά εμπεδωμένες και πεπερασμένες κοινωνικές αντιλήψεις και έμφυλα στερεότυπα, σύμφωνα με τα οποία οι γυναίκες είναι δήθεν κατώτερες, υποτελείς στην ανδρική εξουσία, και δυνητικά μπορούν να «τιμωρηθούν», να «ελεγχθούν» και να «σωφρονιστούν» μέσω της έμφυλης βίας».

Στη συνέχεια, έκανα αναφορά στον νέο Ποινικό Κώδικα (Ν. 4855/2021), ενώ αναφέρθηκα και στην αναμόρφωση του νομικού πλαισίου .

Σχετικά, μάλιστα, με την νέα γυναικοκτονία που σημειώθηκε σε βάρος της φαρμακοποιού στην Καβάλα, εκφράζω τον αποτροπιασμό μου και υπογραμμίζω ότι σε κάθε τέτοια αντίστοιχη περίπτωση, η τιμωρία των δραστών θα είναι παραδειγματική, εφόσον σύμφωνα με τον νέο νόμο η μόνη ποινή που επιβάλλεται είναι η ισόβια κάθειρξη. Στόχος είναι η αποτροπή των πολιτών από τη διάπραξη τέτοιας απαξίας.

Τέλος εκφράζω θερμές ευχαριστίες στον Δήμο Βέλου-Βόχας, στην «Ανέλιξη» αλλά και στο Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια για την εξαιρετική πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν ένα τέτοιο συνέδριο.