TURKEY1
Την πρόταση για την χρηματοδότηση της Τουρκίας υπέγραψαν και τα 28 κράτη μέλη σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, μετά την άρση του βέτο από την Ιταλία. Στο €1 δισ. σύμφωνα με το .euro2day.gr, η συνεισφορά της Κομισιόν.

Δεν θα προσμετρώνται στο έλλειμμα τα χρήματα που θα καταβάλλουν τα κράτη μέλη.
Tα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την Τετάρτη την χρηματοδότηση της Τουρκίας για την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες, ανακοίνωσε η Κομισιόν.
Την πρόταση που είχε παρουσιαστεί αρχικά στις 28 Νοεμβρίου υπέγραψαν και τα 28 κράτη μέλη σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, μετά την άρση του βέτο από την Ιταλία.
Το ειδικό ταμείο που θα δημιουργηθεί για την Τουρκία θα χρηματοδοτηθεί με 3 δισ. ευρώ. Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο ελπίζουν ότι η συμφωνία θα βοηθήσει στην μείωση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η Κομισιόν συμφώνησε να αυξήσει την συνεισφορά της στα 1 δισ. ευρώ, έναντι 500 εκατ. ευρώ που είχε προτείνει αρχικά τον Νοέμβριο. Τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών.
Οι συνεισφορές των κρατών μελών δεν θα υπολογίζονται στους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα, όπως είχε ζητήσει η ιταλική κυβέρνηση.
Η Ελλάδα θα καταβάλλει 25 εκατ. ευρώ στο ταμείο, ενώ η Κύπρος θα δώσει 2 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την Ιορδανία και τον Λίβανο.