Να θυμηθώ στις διακοπές να ξεχάσω την αρνητική διάθεση μαζί με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση μου!

Να θυμηθώ να μειώσω το άγχος μου και να εκδηλώσω περισσότερο το ενδιαφέρον μου σε ευχάριστες δραστηριότητες!

Διακοπές: ένα διάλειμμα από την καθημερινή ρουτίνα, ίσως μία χαλαρή απόδραση στη φύση, στην εξοχή.

Άραγε οι διακοπές να πρεσβεύουν τον ίδιο σκοπό για όλους; 

Η ελευθερία του χρόνου και η προσωρινή αποδέσμευση των υποχρεώσεων, άραγε να προκαλούν θετική ψυχολογική διάθεση στους περισσότερους αδειούχους; και αν ναι, τότε γιατί σε κάποιους να ισχύει το αντίθετο; γιατί να αισθάνονται ψυχολογικά φορτισμένοι, που πολλές φορές μπορεί να φθάσουν και στα όρια της κατάθλιψης;

Ερωτήματα που θεωρούνται καίρια στον σύγχρονο τρόπο ζωής, για αρκετά άτομα, σε γυναίκες, άντρες, ή ακόμα και σε εφήβους-παιδιά.

Γενικά, κατά τη διάρκεια των διακοπών, τα περισσότερα συναισθήματα βιώνονται πιο έντονα, όπως η χαρά, η ευχαρίστηση, η λύπη, ο θυμός κ.α. Όταν όμως φαίνεται να επικρατεί ένα  συναίσθημα έντονης θλίψης συνοδευόμενο από ενοχή, αναξιότητα ή ακόμα και απάθεια-άρνηση σε οτιδήποτε προσφέρει ικανοποίηση, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες για την εκδήλωση μιας κατάθλιψης. Στην εξέλιξη αυτής της διάθεσης συνυπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, όπως αναφέρονται παρακάτω.

Άφθονος Ελεύθερος Χρόνος

Κατ΄αρχήν, σημαντικό ρόλο παίζει ο άφθονος ελεύθερος χρόνος. Αν και ο ελεύθερος χρόνος χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο ενθαρρυντικά στοιχεία μιας καλής ψυχολογίας ενός ατόμου, μπορεί τελικά να επιφέρει τις ακριβώς αντίθετες συνέπειες αν συνεχίζει να παραμένει ανεκμετάλλευτος.

Η έλλειψη προγραμματισμού ή ο υπερβολικός ύπνος, οδηγούν σε μια συνεχή αναβλητικότητα και απραξία, συνεπώς σε μια πιθανή απογοήτευση, άρα σε μια αλλαγή της ψυχικής διάθεση.

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να ασχοληθούν στις διακοπές τους με ευχάριστες δραστηριότητες. Για κάποιο λόγο όμως, όταν έρχεται εκείνη η ώρα, δεν έχουν κάνει την αναμενόμενη προετοιμασία, με αποτέλεσμα τα σχέδια τους να αναβάλλονται για την επόμενη μέρα και ο χρόνος τους να εξαντλείται συνεχώς.

Γι’ αυτό το λόγο, ίσως να ήταν προτιμότερο να επιλέγατε προσδοκίες που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σας, και να αποφεύγετε να παρασύρεστε από την όποια εξιδανίκευση των διακοπών όπως προβάλλεται μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Όσον αφορά το χρόνο, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν επιβεβαιώνει πως:  “Ο Χρόνος κυλάει πιο γρήγορα στο κεφάλι από ότι στα πόδια.”

Άπλετη Ελευθερία

Στη συνέχεια, η άπλετη ελευθερία των επιλογών σας και ο μη κατάλληλος τρόπος αξιοποίησης της, μπορεί να σας οδηγήσει σε σπασμωδικές συμπεριφορές που πιθανόν να σας φέρουν σε μια ενδεχόμενη ψυχική σύγχυση.

Σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουμε ότι οι διακοπές ταυτίζονται κυρίως με την ελευθερία, καλύτερα όμως θα ήταν αν τη ορίζαμε ως “δημιουργική ελευθερία ” Κάθε μέρα που περνά συνοδεύεται και από μια ελεύθερη επιλογή ενασχολήσεων, π.χ. βόλτα, ξενάγηση, χαλάρωση, ψυχαγωγία, άσκηση.

Στην περίπτωση όμως που η ελευθερία σας παραμένει ανεξέλεγκτη, τότε πολύ πιθανόν να εγκαταλείψετε γρήγορα τις αρχικές επιλογές σας και να αναλωθείτε σε εμπειρίες αντίθετες με εσάς. Κατ’ επέκταση να προκύψει μία ανεπιθύμητη αλλαγή τόσο στην καθημερινότητα όσο και στη διάθεση σας, αλλαγή που να σας οδηγήσει στο άγνωστο, πέρα από όρια της προσωπικής ασφάλειας σας. Το άγνωστο μπορεί αρχικά να προκαλέσει το ενδιαφέρον σας, πόσο μάλλον όταν το ταυτίζετε με μία ευκαιρία προς νέους ορίζοντες.

Στην περίπτωση όμως που δε θεωρείτε τον εαυτό σας και τόσο τολμηρό, το άγνωστο ενδεχομένως να αποτελέσει έναν ακόμη στρεσογόνο παράγοντα στη μέχρι τώρα υπάρχουσα ηρεμία μας. Αντί να σας διεγείρει το ενδιαφέρον για νέες εμπειρίες και προκλήσεις, σας δημιουργεί περισσότερο άγχος και ανασφάλεια. Κατά συνέπεια οι διακοπές σας, που τόσο καιρό τις επιζητούσατε, να αποτελούν πλέον περισσότερο απειλή προς εσάς παρά αναζωογόνηση.

Επίσης, ας λάβουμε υπόψη μας ότι ενώ για μερικούς, μια νέα αλλαγή ενδέχεται να θεωρείται και ως μια νέα αρχή, για κάποιους άλλους μπορεί απλά να ταυτίζεται με ένα ανεπιθύμητο τέλος.

Πώς θα μπορούσε η κατάθλιψη να αντιμετωπιστεί; 

Μια ιδανική αρχή, αλλά και όλο και πιο προτεινόμενη από τους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια, είναι η διατροφή και ο ρόλος της στην πρόληψη και αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε παλιότερα στην επιθεώρηση της Nutritional Neuroscience υπέδειξε ότι:

«κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να αποτελέσει ένα μη επεμβατικό, φυσικό και οικονομικά αποδοτικό θεραπευτικό μέσο που προωθεί την υγεία του εγκεφάλου»

Αρκετά προϊόντα φύσης, όπως πράσινα λαχανικά και φρούτα (π.χ. μήλο, μούρα, σταφύλι, μπανάνα, κρεμμύδι) βοηθούν στη διατήρηση της θετικής διάθεσης. Το ίδιο συμβαίνει και με την κατανάλωση πράσινου τσάι και μπαχαρικών (π.χ. ρίγανη, γαρίφαλο, κανέλα και μοσχοκάρυδο).

Σε γενικές γραμμές, προσπαθήστε να εμπλουτίσετε το καθημερινό μενού σας με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, ανόργανα άλατα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες ακόμα και μια μικρή ποσότητα λίπους.

Στη συνέχεια, φροντίστε να κρατήσετε σε ισορροπία την κατανάλωση των παραπάνω θρεπτικών συστατικών για τη διατήρηση της υγείας και της δυναμικότητας του οργανισμού.

Πιο αναλυτικά, με αντιοξειδωτικά, όπως: βερίκοκα, μπρόκολο, πεπόνι, καρότα, λάχανα, ροδάκινα, κολοκύθα, σπανάκι, γλυκοπατάτα.

Καθώς επίσης τρόφιμα άφθονα σε Βιταμίνη C & Ε: μούρα, μπρόκολο, γκρέιπφρουτ, ακτινίδιο, πορτοκάλια, λεμόνι, πιπεριές, πατάτες, φράουλες, ντομάτα, ξηροί καρποί, σπόροι, φυτικά έλαια, φύτρα σιταριού

Ακόμα και μια προσεγμένη επιλογή υδατανθράκων συμβάλλει σημαντικά στη ψυχική διάθεση σας, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα και λαχανικά.

Ευκαιρία λοιπόν στις διακοπές σας να υιοθετήσετε, περισσότερες θετικές διατροφικές συνήθειες με νέες συνταγές που θα ανανεώσουν εσάς και θα σας κάνουν να αισθάνεστε πιο δυνατοί και υγιείς!

Επίσης, εάν καταφέρετε να συνδυάσετε τη διατροφή σας με μια δραστηριότητα άσκησης  της αρεσκείας σας, τότε οι διακοπές σας, πολύ πιθανόν, να σηματοδοτήσουν μια νέα αρχή στη ζωή σας. Όταν έχετε αποφασίσει να εντάξετε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα σας μία ή και περισσότερες δραστηριότητες, όπως, η γυμναστική, ο χορός, η άθληση, τότε ο ελεύθερος χρόνος σας γίνεται πιο δημιουργικός και ευχάριστος ενώ ο χώρος, που είχατε παραχωρήσει για το άγχος και την κατάθλιψη, αρχίζει να περιορίζεται σημαντικά.

Το μόνο που χρειάζεται, ίσως για να να παραμείνετε πιστοί σε αυτή την επικοδομητική διαχείριση το χρόνου σας, είναι ένας καλός και έμπιστος θεραπευτής, ο οποίος μέσα από τη ψυχολογική υποστήριξη που θα σας παρέχει, θα είναι εξίσου πρόθυμος να εποπτεύει τις αλλαγές στο πρόγραμμα σας, βάσει των αναγκών και των δυνατοτήτων σας.

Βεβαίως θα μπορούσατε και από μόνοι σας να ακολουθήσετε διάφορους τρόπους αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, απλώς όταν επιλέγετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό η αντικειμενική κρίση και η καθοδήγηση του μπορούν να συμβάλλουν σε μια πιο μόνιμη μελλοντική διατήρηση του προγράμματός σας.

Για το τέλος, ένας ακόμη παράγοντας που θα μπορούσε να προκαλέσει πιο ευχάριστες μεταβλητές της διάθεσης σας, είναι η θετική σκέψη.

Άλλωστε σε μία περίοδο διακοπών, ευκαιρία είναι να διακόψετε τις αρνητικές συνήθειες σας και εδραιώσετε μία πιο θετική στάση απέναντι σε διάφορες καταστάσεις και κατ΄επέκταση στην υπόλοιπη ζωή σας.

Αν επιλέξετε να προσεγγίσετε τις ημέρες αδείας ως μια εκδοχή γενικότερης αναθεώρησης και επανεξέτασης των μέχρι τώρα επιλογών σας, τότε ίσως να αρχίσετε να διανύετε μια ενδιαφέρουσα εξελικτική πορεία της ζωής σας.

Η παραπάνω προσέγγιση μόνο συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης θα μπορούσε να σας προκαλέσει.

Γιατί όταν κάποιος αισθάνεται χαρά σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, εκλύει στον εγκέφαλό του τις ενδορφίνες, τις ορμόνες της χαράς, δηλαδή, διακατέχεται κυρίως από ηρεμία και πρόθεση για εκπλήρωση καινούργιων σχεδίων.

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει καταφέρει να απομονώσει κάθε τοξική ή αρνητική σκέψη και αντιθέτως να περιτριγυρίζεται από ανθρώπους και καταστάσεις που του προκαλούν κυρίως συναισθήματα αγάπης, ευτυχίας και χαράς,

“μία καλή ψυχολογία αποτελεί παράγοντα προστασίας από σωματικές ασθένειες”

Εσείς, θα θέλατε να βρίσκεστε σε αυτή τη θέση;

Εδώ, καλό θα ήταν, να επισημάνουμε, ότι η επιλογή για την επίτευξη μιας πιο θετικής αντιμετώπισης, χρειάζεται να είναι συνειδητή και να επικρατεί η θέληση να παραμένετε σε αυτή τη στάση καθημερινώς. Σε αυτό θα βοηθούσε ιδιαίτερα εάν επιλέγατε να επικοινωνείτε με πολύ κοντινούς σας ανθρώπους. Με ανθρώπους που μπορείτε άφοβα να τους εμπιστευτείτε προσωπικά θέματα που σας απασχολούν. Ζητείστε την συμβουλή και την υποστήριξη τους, αγκαλιάστε τους, συγχωρήστε τους και επίσης βοηθήστε τους!

Τα προβλήματα είναι για να λύνονται είτε με την υποστήριξη από το στενό σας περιβάλλον είτε με μια πιο δομημένη υποστήριξη, αυτή που να προέρχεται από έναν επιλεγμένο ψυχολόγο.

Μια τακτική επικοινωνία μαζί του αναμφίβολα θα σας βοηθούσε στο να ανακαλύψετε καλύτερα τον εαυτό σας και τις δυνάμεις σας.

Μέσα από αυτή την διαδικασία, μπορείτε μαζί να ανακαλύψετε τα αρχέγονα αίτια του άγχους ή της κατάθλιψης σας και με την κατάλληλες τεχνικές να τα αντιμετωπίσετε.

Το μόνο που χρειάζεται, είναι να πιστέψετε στον εαυτό σας, και να του δώσετε την υπόσχεση ότι θα τον προσέχετε και θα τον φροντίζετε με κάθε δυνατό τρόπο, άλλωστε,

Το καλύτερο στη ζωή δε χαρίζεται, αλλά κερδίζεται!     

 cancer-society.gr

Γράφει η Χαρά-Εύη Κουτλή

Ψυχολόγος-Θεραπεύτρια Χοροκινητικής Αγωγής Φλαμένκο

 

Related Posts