ekptwseisω

Να αλλάξει ο θεσμός  των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων  αφού είναι πλέον δεδομένη η  αναποτελεσματικότητά του, ζητά η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Για τον λόγο  αυτό και θα προβεί σε έρευνα καταναλωτών ως προς τον χρόνο και τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Σύμφωνα με  διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΕΕ,  η ερεύνα θα παρουσιαστεί στις 18 Μαρτίου 2017 και θα προωθηθεί στους εμπορικούς συλλόγους.

Η δε Επιτροπή Λιανεμπορίου της συνομοσπονδίας,  εισηγήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο να προχωρήσει σε δύο προτάσεις προς όλους τους εμπορικούς συλλόγους, μετά τις τροποποιήσεις του ν. 4446/2016:

Προσκόλληση των δύο 15νθήμερων εκπτωτικών περιόδων, ακριβώς μετά το τέλος των τακτικών εκπτώσεων, δηλαδή 1 Μαρτίου έως 15 Μαρτίου και 1 Σεπτεμβρίου έως 15 Σεπτεμβρίου, με το σκεπτικό ότι τις ως άνω περιόδους ήδη διενεργούνται προσφορές, και εναλλακτικά,

Διατήρηση των δύο υφιστάμενων 10ήμερων εκπτωτικών περιόδων του Μαΐου και του Νοεμβρίου με το τρίτο εκ του νόμου δεκαήμερο να τίθεται στην διάθεση των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και ανάγκες της τοπικής τους αγοράς.

Σχετικά με το υπαίθριο εμπόριο το ΔΣ αποφάσισε την αποστολή πλήρους υπομνήματος επί του καταρχήν θετικού σχεδίου νόμου στην γενική γραμματεία Εμπορίου και στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης. Στο υπόμνημα θα εμπεριέχονται οι προτάσεις της ΕΣΕΕ για την μεθοδολογία διεξαγωγής των ελέγχων, με γνώμονα όχι μόνο την ονομαστική αύξηση των ελεγκτικών μηχανισμών και των ελέγχων αυτών καθ’ αυτών αλλά και της ουσίας και της αποτελεσματικότητας στις διαδικασίες των σχετικών ελέγχων.

Ακόμη το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση του προεδρείου της συνομοσπονδίας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου  Εργασίας, με σκοπό  να συζητηθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους ελέγχους και τα πρόστιμα που επιβάλλουν στις επιχειρήσεις οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΕΠΕ.

Τέλος για μια ακόμη φορά το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΕΕ δηλώνει για μία ακόμη φορά την πλήρη αντίθεσή του στη πιθανή αντικατάσταση μέρους του μισθού των εργαζομένων από κουπόνια. Ζητά την καταδίκη ανάλογων πρακτικών, οι οποίες είναι παράνομες, αφού κινούνται στην σφαίρα της αδήλωτης εργασίας  ενώ δημιουργούν σοβαρά φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα.