1000x563_351281

Eνα μεγάλο επίτευγμα κατάφερε μια ομάδα 17χρονων μαθητών στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας όπου ανασύνθεσε  το βασικό συστατικό ενός  φαρμάκου «Daraprim» με ελάχιστο κόστος  20 δολάρια.

Με την αποτελεσματική ερευνά τους εξουδετέρωσαν τον Αμερικανό επιχειρηματία Μάρτιν Σκρέλι  που είχε αγοράσει πέρυσι τα δικαιώματα του φαρμάκου «Daraprim» και το πουλούσε σε εξωφρενική τιμή κατά 5500% από τα 13 στα 750 δολάρια που ήταν η τιμή του πριν την αγορά και που  αυτή του την κίνηση κέρδισε τον τίτλο του πιο «μισητού ανθρώπου στον κόσμο».

Φέτος η  ομάδα των μαθητών κατάφερε αυτό το επίτευγμα σε ένα εξεραιτικά σημαντικό φάρμακο όπως το Daraprim που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της τοξοπλάσμωσης .

Η ασθένεια αυτή μεταδίδεται μέσω της τροφής και προσβάλλει ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως όσους πάσχουν από AIDS, ελονοσία ή καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες.

Στον διάλογο που άνοιξε στο τουιτερ όταν  ανακοινώθηκε το επίτευγμα των μαθητών  ο Σκρέλι απάντησε: «Λολ. Σχεδόν όλα τα φάρμακα μπορούν να γίνουν σε μικρή κλίμακα με χαμηλή τιμή. Η είδηση ελπίζω να σε κάνει να νιώθεις καλύτερα πάντως».

Από την πλευράτους οι μαθητές δήλωσαν πως μέσα από το συγκεκριμένο πείραμα αποδείχτηκε  ότι το κόστος του φαρμάκου στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξωφρενικό.

ο Μάτ Τόντ, υπεύθυνος καθηγητής του τμήματος χημείας, του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ δήλωσε «Είμαστε η ομάδα «Open Source Malaria» και προσπαθούμε να βρούμε νέα φάρμακα για αυτή την τρομερή ασθένεια που καθημερινά σκοτώνει περίπου 2.000 ανθρώπους, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά. Οπότε εμείς ξεκινάμε από τα φάρμακα των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών. Προσπαθούμε να τα βελτιώσουμε και να είναι προσιτά στους πολλούς».

Ένας μαθητής από την ομάδα ο Μπράντον Λι, στο Euronews είπε «Καταφέραμε να δείξουμε στο κοινό ότι ακόμη και απλοί μαθητές γυμνασίου είναι σε θέση να φτιάξουν αυτό το φάρμακο σε πολύ χαμηλή τιμή».

Σημαντικό το επίτευγμα από νέους μαθητές όπου η επιστήμη και η ανθρώπινη ζωή είναι σπουδαία υπόθεση γι αυτούς. Εργάζονται σκληρά με όπλο την επιστημοσύνη τους, και «χτυπούν» το αλόγιστο κέρδος και το κυνήγι του χρήματος  σε βάρος εκείνων που αγωνίζονται να ζήσουν.