Τους τελευταίους μήνες ζούμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση με παγκόσμια εξάπλωση που είναι φυσικό να μας έχει επηρεάσει όλους. Οι γυναίκες που διανύουν μια εγκυμοσύνη έχουν έναν παραπάνω λόγο να ανησυχούν καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να γνωρίζουμε επακριβώς τις επιπτώσεις του συγκεκριμένου ιού στα έμβρυα.

Τι επίδραση έχει ο κορονοϊός σε έγκυες γυναίκες;

Οι έγκυες γυναίκες δε φαίνεται να έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά σε σχέση με τον γενικό υγιή πληθυσμό που θα έρθει σε επαφή με τον ιό. Η συντριπτική πλειοψηφία των εγκύων που θα νοσήσουν θα παρουσιάσει ήπια συμπτωματολογία παρόμοια με αυτή του κοινού κρυολογήματος.

Πιο σοβαρά συμπτώματα όπως πνευμονία εκδηλώνονται συνηθέστερα σε μεγάλης ηλικίας άτομα, σε ανθρώπους με χρόνια προβλήματα υγείας και σε όσους έχουν ασθενές ανοσοποιητικό. Προς το παρόν δεν αποδεικνύεται ότι μία έγκυος που θα μολυνθεί βρίσκεται σε κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών συμπτωμάτων.

Τι επίπτωση θα έχει ο κορονοϊός στο μωρό μου αν αποδειχθεί ότι νοσώ;

Καταρχάς να πούμε ότι δεν αυξάνει το ποσοστό αποβολής. Επίσης, από τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται πως ο ιός δεν μεταδίδεται στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (δεν διαπερνά τον πλακούντα), ή κατά τον τοκετό (αυτό που ονομάζεται κάθετη μετάδοση). Σε όσες περιπτώσεις νεογνά βρέθηκαν θετικά στον ιό, αυτό συνέβη μετά τον τοκετό, κατά τη διάρκεια των στενών επαφών με την άρρωστη μητέρα. Ως εκ τούτου μόλυνση από τον ιό πιθανότατα δεν προκαλεί προβλήματα ανάπτυξης στο έμβρυο. Επίσης, δεν έχει ανιχνευθεί έως τώρα στο μητρικό γάλα.

Κάποια μωρά από μητέρες θετικές στον κορονοϊό γεννήθηκαν πρόωρα. Δεν είναι ξεκάθαρο όμως αν ο τοκετός προκλήθηκε από τον ϊό, ή αν επισπεύσθηκε ο τοκετός προκειμένου να προφυλαχθεί η υγεία της μητέρας ώστε να μπορέσει να πάρει η ίδια αγωγή.

Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τις πιθανότητες να νοσήσω από κορονοϊό;

Το πιο σημαντικό είναι να ακολουθήσετε τις επίσημες οδηγίες προστασίας. Για έγκυες γυναίκες σε αυτές περιλαμβάνονται:

-Τακτικό πλύσιμο χεριών

-Χρησιμοποιήστε μαντίλι ή τον αγκώνα σας σε περίπτωση που έχετε βήχα ή φτέρνισμα

-Αποφύγετε τις επαφές με άτομα που εκδηλώνουν συμπτωματολογία της λοίμωξης. Αυτό περιλαμβάνει εμπύρετο και/ή βήχα και δυσκολία στην αναπνοή

-Αποφύγετε τη μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς όπου δεν είναι απαραίτητο

-Μείνετε σπίτι και δουλέψτε από εκεί όσο αυτό είναι εφικτό

-Αποφύγετε τον συγχρωτισμό και τις κοινωνικές συναναστροφές σε κλειστά μέρη

-Μείνετε σε επαφή με συγγενείς και φίλους μέσω τεχνολογίας και μέσων κοινωνικής δικτύωσης

-Χρησιμοποιείστε το τηλέφωνο για να έρθετε σε επαφή με τον ιατρό σας και μην προσέρχεστε σε νοσοκομεία χωρίς σοβαρό λόγο

Γιατί οι έγκυες συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες;

Γνωρίζουμε ότι η εγκυμοσύνη σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας αντιμετωπίζει τις σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις. Επομένως, ως μέτρο πρόληψης, και με το σκεπτικό ότι μια ιογενής λοίμωξη μπορεί να εκδηλωθεί πιο βαριά σε μια έγκυο, οι έγκυες γυναίκες τοποθετήθηκαν στις ευπαθείς ομάδες.

Μία έγκυος διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τη συγκεκριμένη λοίμωξη αν πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη κύησης, υπέρταση ή παχυσαρκία.

Μπορώ να πηγαίνω στα τακτικά ραντεβού μου;

Η τακτική παρακολούθησή σας είναι πολύ σημαντική για να ξέρουμε ότι τόσο η δική σας κατάσταση, όσο και αυτή του μωρού σας είναι καλή. Εφόσον είστε καλά στην υγεία σας μπορείτε να προσέρχεστε κανονικά για τον τακτικό σας έλεγχο. Αν έχετε συμπτωματολογία λοίμωξης αναπνευστικού θα μιλήσετε με την μαία και τον ιατρό σας και θα αυτό-περιοριστείτε στο σπίτι για λίγες ημέρες. Ο έλεγχός σας θα γίνει είτε μετά την έλευση της απομόνωσης, είτε (αν παραστεί ανάγκη) με ατομικό ραντεβού στο ιατρείο σε διαφορετική ώρα από τους άλλους ασθενείς, σε χώρο που μετά την επίσκεψή σας θα πρέπει να απολυμανθεί. Σε ένα τέτοιο ραντεβού θα πρέπει να προσέλθετε με μόνο έναν συνοδό.

Ακόμη και για τις κυήσεις υψηλού κινδύνου, ο ιατρός σας θα έχει πλάνο αντιμετώπισης και εξυπηρέτησής σας. Κάποιες απορίες θα μπορούν να λυθούν μέσω τηλεφώνου ή βίντεο-κλήσης.

Τι γίνεται αν βρεθώ θετική σε κορονοϊό;

Αν εμφανίσετε ύποπτη συμπτωματολογία με εμπύρετο, συνεχόμενο βήχα και δυσκολία στην αναπνοή θα σας γίνει έλεγχος με λήψη επιχρίσματος από τον ρινοφάρυγγα. Αν η απάντηση είναι θετική, θα σας ζητηθεί να απομονωθείτε από τους οικείους σας, σε κατ’οίκον περιορισμό για 14 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτή:

-Δεν δέχεστε επισκέψεις

-Αερίζετε καλά το δωμάτιο στο οποίο διαμένετε

-Χρησιμοποιείτε δικές σας συσκευές, πετσέτες για το μπάνιο, και αποφύγετε οποιαδήποτε επαφή με τους οικείους σας

-Ζητείστε βοήθεια για τις δουλειές του σπιτιού και τα ψώνια από άλλα άτομα, και παρακαλέστε να σας αφήνουν τα ψώνια έξω από το σπίτι

-Μπορείτε να κάνετε yoga και pilates για εγκύους για να κρατηθείτε σε φόρμα.

Ο τοκετός σας θα πρέπει να γίνει σε νοσοκομείο όπου θα παρακολουθούνται τα επίπεδα του οξυγόνου σας, αλλά και το καλώς έχειν του εμβρύου κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αντενδείκνυται να γεννήσετε στο σπίτι και ο τοκετός στο νερό.

Δεν υπάρχει αντένδειξη για φυσικό τοκετό, παρά μόνο αν η αναπνευστική σας κατάσταση κατά τη διάρκεια της γέννας χειροτερέψει και παρουσιαστεί ανάγκη για άμεση διεκπεραίωση του τοκετού, οπότε και θα γίνει επείγουσα καισαρική.

Επισκληρίδιος αναισθησία μπορεί να γίνει χωρίς κανένα πρόβλημα. Όλα τα παραπάνω θα συμβούν αφού το ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για μεταδοτικά αερογενή νοσήματα.

Τι θα γίνει μετά τον τοκετό;

Δυστυχώς θα πρέπει να αποχωριστείτε από το μωρό σας. Με τα έως τώρα δεδομένα δεν αποδεικνύεται κάθετη μετάδοση από τη μητέρα στο νεογνό, όμως κάτι τέτοιο μπορεί πολύ εύκολα να συμβεί από τη στιγμή που θα έρθετε σε επαφή. Η πρακτική που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή προστάζει 14 ημέρες απομόνωσης από το μικρό σας.

Αν επιθυμείτε να θηλάσετε να γνωρίζετε ότι αυτό είναι εφικτό, όμως η κοντινή επαφή του προσώπου του μωρού με το δικό σας πρόσωπο το βάζει σε άμεσο κίνδυνο αφού ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να θηλάσετε, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις εξής οδηγίες:

-Πλύνετε τα χέρια σας καλά με σαπούνι πριν πάρετε αγκαλιά το μωρό, την αντλία θηλασμού, ή τα μπιμπερό

-Προσπαθήστε να αποφύγετε το βήχα και το φτέρνισμα όσο θηλάζετε

-Απαραίτητα φοράτε μάσκα κατά τη διάρκεια του θηλασμού

-Καθαρίστε σχολαστικά την αντλία και τα μπιμπερό μετά από κάθε χρήση

-Μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον να ταΐσει το μωρό σας με το θήλαστρο

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες απολύμανσης για το καθετί που χρησιμοποιείτε, και στην περίπτωση που χρειαστείτε θήλαστρο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας σας, αυτό να είναι αποκλειστικά δική σας χρήσης.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συγκεκριμένη λοίμωξη μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας 

Γράφει ο

Ιωάννης Γρυπάρης

Μαιευτήρας-Χειρουργός -Γυναικολόγος

maternacare.gr