Ισχυρός σεισμός 4,4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 22:24 της Δευτέρας  και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική

Όπως αναφέρεται από το Αστεροσκοπείο το επίκεντρο βρίσκεται μεταξύ του Σχοινιά και του Μαραθώνα.

Είναι ένας από τους σεισμούς που εντάσσονται στη σειρά μικρών σεισμικών δονήσεων με ισχύ κάτω τα 3 Ρίχτερ, που έχουν ξεκινήσει στην Αττική από τις αρχές του μήνα (2 Ιανουαρίου).

Από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναφέρουν πως ο σεισμός είχε ένταση 4,2 Ρίχτερ με επίκεντρο 24 χλμ. βορειοανατολικά της Αττικής με εστιακό βάθος 5χλμ.

Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο αναφέρει πως ο σεισμός σημειώθηκε κοντά στη Σταμάτα και είχε  μέγεθος 4,5 Ρίχτερ.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως η περιοχή δεν έχει ιστορικό μεγάλων σεισμικών δονήσεων.

Η ένταση και η διάρκεια ήταν ισχυρές με αποτέλεσμα να γίνει αισθητός στην Αττική, ενώ δεν έχουν αναφερθεί ζημίες.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Δ/ντης Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ,Άκης Τσελέντης σε ανάρτηση του στο fc γράφει:

33 λεπτά ·

 Τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η ακολουθία των σεισμών που είχαμε στον Νότιο Ευβοϊκό που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 του μηνός (25 σεισμοί σε 10 ώρες) ηταν ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗ του σημερινού σεισμού. Το Γεωδυναμικό είχε μετρήσει σημαντική αύξηση της έκλυσης Ραδωνίου (γνωστό πρόδρομο φαινόμενο) στην ευρύτερη περιοχή και οι έως τώρα μετρήσεις δεν δείχνουν ότι τα νέα καταγεγραμμένα σήματα αντιστοιχούν ΑΜΕΣΑ σε νέο μεγαλύτερο σεισμό.

Το μικρό εστιακό βάθος και η σεισμοτεκτονική της περιοχής θα έχουν σαν αποτέλεσμα την γένεση και άλλων μικρότερων σεισμών πολλοί από τους οποίους θα γίνονται αισθητοί λόγω του μικρού τους εστιακού βάθους από τους κατοίκους. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο.
Καθηγ. Άκης Τσελέντης
Δ/ντης Γεωδυναμικού Ινστιτούτου