OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Επειδή βολεύει  το «φταίνε αυτοί…. οι άλλοι … και ποτέ εμείς»

Επειδή δεν μπορώ να μετρήσω πόσες φορές έχω  ακούσει το «δεν φταίμε εμείς» και έχω πραγματικά κουραστεί….

Επειδή με  ένα «εσύ φταις» η «φταίνε οι νόμοι, τα ΜΜΕ, οι φιλόζωοι» για την εγκατάλειψη των αδέσποτων στο δήμο Κορινθίων   καθαρίσαμε….

Επειδή ο καθένας μας  καταλαβαίνει από τα λεγόμενα…. αν πρόκειται Περί ευθυνοφοβίας;  Περί εγωισμού; η τεχνικής … επειδή ο ρόλος του θύματος είναι πιο πιασάρικος;

Επειδή για πολλούς  η  άρνηση του λάθους τους , τελειοποιεί στα μάτια τους  τον αλάνθαστο εαυτό τους .

Επειδή τα ψεγάδια ,η αμέλεια, η ολιγωρία  δε θα σβηστούν μ’ ένα παραπάνω «φταις» η «φταίνε» οι άλλοι…. οι πολλοί….

Επειδή μεγάλα παιδιά είμαστε… και τα όσα λέμε και πράττουμε έχουν την ανάλογη ευθύνη-πόσο μάλλον όταν διατηρούμε θέση, ρόλο, οφίτσιο.

Επειδή ο  νόμος  είναι αυτός που είναι, και  αναφέρει ως δήμος  να έχετε δημοτικό κυνοκομείο που  δεν έχετε, επειδή  λέει ακόμη ότι τα  ζώα  αφού στειρωθούν ,εμβολιαστούν και τσιπαριστούν –ενημερώστε μας αν εσείς στειρώνετε, εμβολιάζετε, τσιπάρετε τα αδέσποτα του δήμου-να αφήνονται στο φυσικό περιβάλλον γιατί η Ελλάδα δεν προβλέπει ευθανασία σε υγιή ζώα όπως γίνεται στην Ευρώπη.

Και επειδή εδώ δεν είναι Ευρώπη, ας απευθύνετε κάλεσμα συμπόρευσης ,δράσης, ενδιαφέροντος, ως δημοτική αρχή Κορίνθου, να ξεκινήσει μια προσπάθεια ουσιαστικής ενημέρωσης για να βελτιωθεί η κατάσταση. Γιατί ο κάθε άνθρωπος πρέπει από μικρός να εκπαιδεύεται πρώτα από τους γονείς του να έχει σωστή συμπεριφορά απέναντι στα απροστάτευτα ζώα, αλλά και οι δημοτικές αρχές πρέπει να δείξουν τον κατάλληλο σεβασμό.

Οι κόντρες και οι εξυπνάδες δεν βοήθησαν ποτέ και πουθενά.

Ξέρετε. ….. η αγάπη για τα τους τετράποδους φίλους μας δεν πιστοποιείται με την διοργάνωση εκθέσεων μορφολογίας εκείνων των σκύλων που βρίσκονται σε ασφαλές περιβάλλον και είναι δεσποζόμενα και χαίρουν αγάπης και φροντίδας από τους ιδιοκτήτες τους, αλλά σε εκείνα τα αδεσποτάκια που τα πόνεσαν άνθρωποι, τα εγκατέλειψαν γιατί έπαψαν να τους αρέσουν, που πεινούν ,διψούν, πονούν κρυώνουν, και αναζητούν λίγη αγάπη. Δεν ζητούν πολλά….

Ξέρετε… τα αδέσποτα ζώα τα δημιουργεί ο άνθρωπος όταν δεν τα  φροντίζει, τα εγκαταλείπει, δεν τα στειρώνει  και δεν μεριμνά  για τα πλάσματα αυτά.

Ας μην δώσετε χρήματα για κάποιες ανούσιες φιέστες και κέτερινγκ αλλά δημιουργήστε  με αυτά ,ένα ασφαλές περιβάλλον για τα αδέσποτα του δήμου σας.

Πότε λοιπόν θα δούμε την φροντίδα και την μεριμνά σας προς αυτά;

Η συνεργασία με πολίτες, φιλόζωους, κτηνιάτρους, και όλους όσους θέλουν να προσφέρουν στο κομμάτι αυτό, ας γίνουν ευπρόσδεκτοι κύριοι της δημοτικής αρχής Κορίνθου.

Μην τα βάζετε με τους άλλους… κάντε εσείς εκείνο που σας αναλογεί και όλοι θα είναι παρόντες.

Στους Δήμους Σικυωνίων, Λουτρακίου, Βέλου-Βόχας έχουν γίνει βήματα σοβαρά στο μέτρο που μπορούν για τα αδέσποτα. Χωρίς να ρίχνουν ευθύνες σε νόμους σε ΜΜΕ και φιλόζωους. Αντίθετα συνεργάζονται για έναν σκοπό.

Ρωτήστε δεν είναι κακό, ούτε ντροπή.

eikona1

 

Δείτε ακόμη τι κάνουν στον Δήμο Αγρινίου και Ιλίου μπορεί να βοηθήσει…

Ενημερωτικό φυλλάδιο του δήμου Αγρινίου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα

Το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου, στο πλαίσιο της ευρύτερης εκστρατείας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών, αλλά και της δημοτικής αρχής, σχετικά με τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, επιμελήθηκε και δημοσιοποιεί ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο θα διανεμηθεί σε κεντρικά σημεία και στα σχολεία της πόλης.
Ειδικότερα, το ενημερωτικό φυλλάδιο δημιουργήθηκε σε μια προσπάθεια:
*Ευαισθητοποίησης των πολιτών ώστε να αντιμετωπίζουν τα ζώα με τον προσήκοντα σεβασμό και εκτίμηση, όπως αρμόζει σε κάθε νοήμον και συναισθανόμενο ον, και με απώτερο κι ουσιαστικό στόχο την αλλαγή στην αντίληψη, νοοτροπία, κουλτούρα και συμπεριφορά όλων απέναντι σε αυτά καθώς και
*Αντιμετώπισης και χειρισμού των αδέσποτων ζώων και της ανάπτυξης μιας φιλικής συνείδησης προς το αδέσποτο και το περιβάλλον του.
Στο φυλλάδιο περιγράφονται οι κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται για τα ζώα συντροφιάς, αναφορικά με την προστασία τους και την καλή μεταχείρισή τους, και δίδονται συγκεκριμένες πληροφορίες για θέματα όπως οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών για τη σήμανση, το πιστοποιητικό ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, τη στείρωση, την υιοθεσία, την εκπαίδευση, αλλά και για τις διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που προβλέπονται στην περίπτωση μη τήρησης τους.
Επίσης περιλαμβάνει στοιχεία της συμπεριφοράς του σκύλου που υποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζουμε έναν αδέσποτο σκύλο.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου Ν. 4039/2012, όπως αυτός τροποποιήθηκε από το νόμο Ν. 4235/2014, “ζώο συντροφιάς θεωρείται κάθε ζώο που συντηρείται ή προορίζεται να συντηρηθεί από τον άνθρωπο, κυρίως μέσα στην κατοικία του, για λόγους ζωοφιλίας ή συντροφιάς.

Ως ζώα συντροφιάς θεωρούνται και οι σκύλοι, που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι, τη φύλαξη των ποιμνίων, τη φύλαξη των χώρων, την παροχή βοήθειας και προστασίας ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και σκύλοι έρευνας και διάσωσης και οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας ”.
‘’Αδέσποτο ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο συντροφιάς το οποίο είτε δεν έχει κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη του ή του συνοδού του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη ή τον έλεγχο ιδιοκτήτη ή συνοδού.

Οι σκύλοι, που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι, τη φύλαξη ποιμνίων, τη φύλαξη χώρων, την παροχή βοήθειας και προστασίας ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης καθώς οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας δεν θεωρούνται αδέσποτα ζώα.’
Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 5 του Ν. 4039/2012 όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει από τον Ν. 4235/2014, «ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς έχει την υποχρέωση να προσκομίζει ή αποστέλλει ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο Δήμο αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του».

Η παράλειψη προσκόμισης στον οικείο Δήμο του αντιγράφου του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης, σύμφωνα με τις διατάξεις των ανωτέρω Νόμων επιφέρει πρόστιμο 300 ευρώ.
Σε εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων, ο Δήμος Αγρινίου καλεί όλους τους δημότες ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς που ταυτοποιήθηκαν ηλεκτρονικά να προσκομίσουν ή αποστείλουν ταχυδρομικά επί αποδείξει αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης, στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου. Πληροφορίες: Δευτέρα – Παρασκευή, ώρες 8:00-14:00 στα τηλ. 26413- 63454, 63538.
Επιπρόσθετα, και με δεδομένες τις ευρύτερες παραμέτρους του ζητήματος, ο Δήμος Αγρινίου υπογραμμίζει ότι η προστασία και η ευζωία τόσο των αδέσποτων όσο και των δεσποζόμενων ζώων, είναι προσπάθεια συλλογική στην οποία κάθε δημότης, φυσικά και με τη βοήθεια του Δήμου, μπορεί να συμβάλλει ενεργά.

2131488

Ακόμη στον Δήμο Ιλίου δείτε τι θα φτιάξουν.

Δύο Δημοτικά Πάρκα Σκύλων δημιουργεί ο Δήμος Ιλίου

Στη δημιουργία δύο Δημοτικών Πάρκων Σκύλων προχωρά ο Δήμος Ιλίου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στη συνεδρίασή του την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2017.
Τα Δημοτικά Πάρκα Σκύλων είναι ιδανικοί χώροι για τους τετράποδους φίλους, περιφραγμένοι και ασφαλείς, μέσα στους οποίους θα καλύπτουν την ανάγκη για εκτόνωση, άσκηση και κοινωνικοποίηση, χωρίς να παρεμποδίζουν ή να παρεμποδίζονται.
Η ευαισθησία του Δήμου Ιλίου επεκτείνεται και στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν οι χώροι αυτοί, τους κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται, καλύπτοντας, παράλληλα, όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν για την ασφάλεια των σκύλων και των ιδιοκτητών τους.

Στους κανόνες λειτουργίας θα εντάσσονται, για παράδειγμα, η τήρηση του εμβολιασμού και το ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας των ζώων που επισκέπτονται τα Πάρκα Σκύλων, η ηλεκτρονική ταυτοποίηση (microchip) που θα πρέπει να διαθέτουν, η τήρηση των κανόνων καθαριότητας του δημόσιου χώρου κλπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Δήμος Ιλίου έχει μεριμνήσει και για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, όπου σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Ζώων Αθηνών πραγματοποιείται εμβολιασμός, αποπαρασίτωση, ηλεκτρονική ταυτοποίηση, στείρωση, κτηνιατρικός έλεγχος και θεραπεία όπου χρειάζεται, καθώς και πλήρη αποθεραπεία πριν επιστρέψουν στην πόλη.
Η δήλωση του Δήμαρχου Ιλίου Νίκου Ζενέτου
«Το να έχεις στη φροντίδα σου ένα ζώο είναι μια σοβαρή δέσμευση, η οποία περιλαμβάνει καθήκοντα ζωτικής σημασίας. Ιδιοκτήτες ζώων και μη, πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες όλων όσων συνυπάρχουν στο κοινωνικό σύνολο, προκειμένου να διασφαλιστεί η αρμονική συνύπαρξη.
Η δημιουργία των χώρων αυτών είναι δείγμα πολιτισμού μιας σύγχρονης πόλης, όπως δείγμα πολιτισμού αποτελεί η καθαριότητά της. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, την οποία θέλουμε να επεκτείνουμε σε όλες της γειτονιές της πόλης, είναι η ευαισθητοποίηση προς αυτήν την κατεύθυνση και η προαγωγή της υπεύθυνης ιδιοκτησίας σκύλων.»

Λ.Μ