1932225

 

Eκστρατεία  πρόληψης και ενημέρωσης ξεκίνησε  από σήμερα Δευτέρα 24/10 η ελληνική αστυνομία σχετικά με κακόβουλο λογισμικό που προσβάλλει φορητές συσκευές (mobile malware), η οποία θα διαρκέσει έως την Κυριακή 30/10.

Όπως υπενθυμίζει η  αστυνομία τα κακόβουλα λογισμικά αναπτύσσονται και εξελίσσονται διαρκώς, λαμβάνοντας μορφή «ψηφιακών όπλων», ενώ κάποια είναι ειδικά σχεδιασμένα για να λειτουργούν στις φορητές συσκευές.

Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για τους  χρήστες  εξαιτίας των κακόβουλων λογισμικών είναι:

*Απώλεια προσωπικών πληροφοριών και χρημάτων.
* «Κλοπή» της ψηφιακής ταυτότητάς τους.
*Διαρροή επαγγελματικών δεδομένων και απώλεια όλων των αποθηκευμένων σε δεδομένων μιας συσκευής,  συμπεριλαμβανομένων προσωπικών φωτογραφιών, επαφών και e-mails, σε περίπτωση που αυτή σταματήσει να λειτουργεί.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όπως σημειώνει σε ειδικά διαμορφωμένο ιστότοπό της έχει αναρτηθεί σχετικό υλικό, με σκοπό την αναλυτική ενημέρωση πολιτών και επαγγελματιών για τις υφιστάμενες απειλές σε σχέση με το mobile malware, καθώς και για τους τρόπους προστασίας από τις διάφορες μορφές του.

Η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την ενημέρωση γίνεται  και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, μέσω του #MobileMalware.

Να σημειωθεί πως η εκστρατεία γίνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μήνα για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο της EUROPOL.

Ενώ θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε 22 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Νορβηγία, στην Ουκρανία, στην Κολομβία, αλλά και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, με την υποστήριξη της AMERIPOL.