Ως γεωδυναμικό φαινόμενο σε μια σεισμογενή περιοχή χαρακτηρίζει την κατολίσθηση στο ναυάγιο της Ζακύνθου, ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμης Λέκκας

Σημειώνει δε, πως ο ίδιος με την ομάδα του έχουν ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων –καταπτώσεων σε ίδιες περιοχές των νησιών αλλά και του ελληνικού χώρου.

Στη δήλωση του αναφέρει:

 «Η κατολίσθηση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων.

Η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και κατάπτωσης βράχων όγκου περίπου 5000 κυβικών μέτρων και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους.

Έχουμε ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων – καταπτώσεων σε  ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη περιοχή, μετά από πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πρόσφατη ένταξή της στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων από τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γιαλιατσάτο, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το φαινόμενο με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών».

Να σημειώσουμε ότι από τους βράχους που έπεσαν στην ακτή και τη θάλασσα, τραυματίστηκαν επτά άνθρωποι εκ των οποίων οι τρεις νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Ζακύνθου.